ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Στο στόχαστρο ξανά μισθοί, συντάξεις και επιδόματα!

ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Στο στόχαστρο ξανά μισθοί, συντάξεις και επιδόματα!

 

Τέσσερις είναι οι πιο σημαντικές δέσμες μέτρων τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο:

  1. Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 10% προκειμένου να γίνει “συγκρίσιμος” με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κλπ.. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει “διάλογο” με τους κοινωνικούς εταίρους, τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 λήγει η ισχύουσα και καταπατημένη -μετά τη μείωση 22% του κατώτατου μισθού τον περασμένο Φλεβάρη- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 πρέπει να υπογραφεί νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Αν δεν υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μνημόνιο να επιβάλλει τη μείωση που απαιτεί η Τρόικα. Παράλληλα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013 λήγουν και οι τελευταίες κλαδικές συμβάσεις της τελευταίας διετίας. Όσες έχουν έως τώρα υπογραφεί ή μέλλουν να υπογραφούν έως τις 17 Ιουλίου προβλέπουν (ή θα προβλέψουν) μειώσεις 10 έως 20% στους κλαδικούς-βασικούς μισθούς.

  2. Η μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών, των νοσοκομειακών γιατρών και των δικαστών (αλλά όχι των ενστόλων!) κατά 12% μεσοσταθμικά και, προπαντός η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Η επίτευξη του τελευταίου στόχου μπορεί να γίνει με το πάγωμα των νέων προσλήψεων (και μ΄αυτόν τον τρόπο τη δημιουργίας μιας “καθαρής” ροής συνταξιοδοτήσεων 80.000 ή ακόμα και 120.000 περίπου υπαλλήλων), τη μη ανανέωση των συμβάσεων χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων και πιθανόν ένα νέο κύκλο “εφεδρειών” με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που θα επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους από αρχές του 2013.

  3. Η παγίωση της άγριας φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών εργαζομένων και των φτωχών μικροαστικών στρωμάτων που υπέστησαν δύο χρόνια τώρα, με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται μέχρι τέλος του 2012. Χαράτσι επί των ακινήτων, μείωση του αφορολόγητου (και άλλων σημαντικών φοροαπαλλαγών), εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και “τέλη αλληλεγγύης” που έχουν τσακίσει -μεταξύ άλλων- το λαϊκό εισόδημα θα παραμείνουν, ενώ νέες μειώσεις στη φορολογία των κερδών των αφεντικών αναμένονται (από το 20% στο 15%)…

  4. Η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων (με στόχο μπει πλαφόν στα 200 ευρώ) προκειμένου να λειτουργήσει το νέο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των μισθωτών, αλλά και η δραματική μείωση των εφάπαξ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πάνω από 40%) αλλά και των προνοιακών επιδομάτων. Αναμένεται, εξάλλου, ειδική μελέτη σχετικά μ’ αυτό το θέμα, εντός των επομένων μηνών. Η “μαύρη τρύπα” του ΙΚΑ φέτος λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης και της εισφοροδιαφυγής αλλά και του «κουρέματος» 75% (και όχι 52,5%) των ελληνικών ομολόγων που ήταν επενδυμένα τα αποθεματικά των ταμείων- ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών συνταξιοδοτικών δαπανών και το οποίο, μερικά μόνο, μπορεί να καλυφτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεδομένου πως από το ΙΚΑ εκπορεύονται τα περισσότερα χρήματα για κάθε είδους επίδομα (πχ ανεργίας) , μπορεί κανείς να φανταστεί τι περιμένει όσους λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα….

  5. H ιδιωτικοποίηση μέχρι το τέλος του 2013 των εξής φορέων που βρίσκονται υπό κρατική ιδιοκτησία: Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ολυμπιακό κτίριο του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, παραλιακή έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και παραλιακή έκταση στην Αφάντου στη Ρόδο, Εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΟ, Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και τα Περιφερειακά αεροδρόμια.

Δ.Κ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012