Ο χάρτης των νέων ανατροπών σε μισθούς - συντάξεις - δημόσιο

Ο χάρτης των νέων ανατροπών σε μισθούς – συντάξεις – δημόσιο

Mείωση του κατώτατου εθνικού μισθού κατά 10%, μείωση των συντάξεων, των εφάπαξ αλλά και των επιδομάτων ανεργίας κατά αντίστοιχο ποσοστό και απολύσεις 80.000 υπαλλήλων στο δημόσιο αποτελούν τις τέσσερα από τα σημαντικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η κυβέρνηση “εθνικής ευθύνης”.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Μνημονίου 2 τις οποίες δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε βήμα να κάνει πίσω η κυβέρνηση, στην σαθρή προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που έχουν δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, στο νέο δραματικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί το α’ εξάμηνο του 2012 στην οικονομία.

Η πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση ανατρέπει όλα τα δεδομένα για τον ΟΑΕΔ, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις εργασιακές σχέσεις και τις δυνατότητες του Δημοσίου να πληρώνει τους υπαλλήλους του.

Μαζί τους τίθενται σε ευθεία αμφισβήτηση οι βασικές ρήτρες της τρικομματικής κυβερνητικής συμφωνίας και συγκεκριμένα εκείνες που προβλέπουν την “επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα έτος (από κοινοτικούς πόρους)”, το “να μη γίνουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις” και να “μη γίνουν απολύσεις στο δημόσιο”

 Κινδυνεύουν ξανά τα επιδόματα του ΟΑΕΔ – Την ιδιωτικοποίηση του ζητά η Τρόικα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ΟΑΕΔ δεν φαίνεται να καταφέρνει έως το τέλος του 2012  να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του για το τρέχον έτος με βάσει τις αρχικές προβολές του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς αύξηση (ή μείωση) της χρηματοδότησης  του κατά 11%.

Για του λόγου το αληθές, κατά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εργασίας, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Α. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι “ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ φαίνεται ελλειμματικός”  και  “εκτιμάται η αναγκαιότητα μέχρι τέλος του έτους να επιδοτηθεί σε ένα (σ.σ. επιπλέον) ποσό 260 εκ. ευρώ από το κράτος σε ό,τι αφορά την καταβολή των επιδομάτων”.

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες τάσσονται χωρίς συζήτηση ενάντια στην επιδότηση της ανεργίας, πόσο μάλλον με κοινοτικά κονδύλια (όπως υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση)

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ποσό που αντιστοιχεί στην υπόσχεση της κυβέρνησης για το διπλασιασμό του χρόνου επιδότησης των ανέργων είναι γιγάντιο (σχεδόν 2 δισ. ευρώ!) καθώς αποτελεί το 60% όσων κοινοτικών κονδυλίων διάθεσε ο ΟΑΕΔ τα τελευταία δυόμισι έτη (Ιανουάριος  2010 – Μάιος 2012) σε διάφορα πρόγραμμα απασχόλησης – κατάρτισης ύψους 3,5 δισ. ευρώ…

Όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά για την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων με στόχο την “ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού”, η τρόικα θα απαιτήσει ξανά την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει πως το κράτος θα πρέπει να κρατήσει μόνο τις διοικητικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την υποχρέωση επιδότησης των ανέργων, ενώ σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης θα πρέπει να περάσουν τα κοινοτικά προγράμματα απασχόλησης-κατάρτισης και να κλείσουν οι διάφορες σχολές του ΟΑΕΔ και τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Η ανεργία διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία

Αντιμέτωπες με νέες περικοπές πάνω από 10% θα βρεθούν μέχρι το τέλος του 2012 οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες των ασφαλιστικών εισφορών κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προέρχονται από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες έχουν σταματήσει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω του παγώματος των έργων, η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7% ενώ η ανεργία οδεύει ολοταχώς για το 24% στο τέλος του έτους.

Συνεπώς το καλύτερο -από εκείνο που ανέμενε η τρόικα-  κλίμα σε σχέση με τις εισπράξεις του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές θα ανατραπεί βίαια στο β’ εξάμηνο με αρνητικές για τους συνταξιούχους συνέπειες.

Συγκεκριμένα, η μείωση των εσόδων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές ανήλθε σε 7,5% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012, την ίδια στιγμή που η τρόικα προέβλεπε μείωση 20% καθ’ όλο το 2012.

Αν σκεφτεί κανείς επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται μετά βίας να κλείσει σε ποσοστό κάτω από το 8,5-9% (αντί για 7,3% που προβλέπει το Μνημόνιο), είναι τεχνικά αδύνατη η επιπλέον κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που δικαιωθεί η πρόβλεψη της τρόικας, η διαφορά μεταξύ των δύο πρόβλέψεων (σ.σ. του Υπ. Εργασίας και της τρόικας)  που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 12,5% θα καλυφθεί από τους ίδιους… τους συνταξιούχους.

 Κατώτατος μισθός: Από τα 560 στα 500 ευρώ και βλέπουμε…

 Μέχρι το τέλος του 2012 και όχι μέχρι το τέλος του 2014 θα επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου 2, σύμφωνα με τον οποίο “το κατά μονάδα κόστος εργασίας πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 15% κατά τη διάρκεια του προγράμματος”.  Η  μείωση που επέβαλε με νόμο η τότε κυβέρνηση πάνω στον κατώτατο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ τον περασμένο Φεβρουάριο (22%) μεταδόθηκε με απρόβλεπτα γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις κατηγορίες των ειδικευμένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, μέσω της  επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε βάρος των κλαδικών, η ενέργεια των οποίων έχει λήξει από τις 14 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 20 έως 30% των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι έως και 4 μήνες (συνολικά περίπου 400.000) αναμένεται να εξοφληθούν.

Εξάλλου, παρά τα περί αντιθέτου υποσχόμενα της τρόικας (σ.σ. η μείωση των μισθών θα φέρει αύξηση της απασχόλησης) η μείωση των μισθών κατά 30% στην τελευταία τετραετία (2009-12), η ανεργία εκτινάχτηκε κατά το ίδιο διάστημα, δύο φορές περισσότερο, δηλαδή κατά 62%…

Ωστόσο, καμία από τις εξελίξεις αυτές δεν φαίνεται να καλύπτει την Τρόικα. Το Μνημόνιο 2 προβλέπει ότι “μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να συνταχθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος του 2012”, το οποίο “θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρισίμων κρατών”.

Οι χώρες με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί η Ελλάδα είναι -κατά το Μνημόνιο- η Πορτογαλία (βασικός μισθός: 566 ευρώ), η Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (βασικός μισθός: 138 έως 373 ευρώ).

Προσέχτε, όμως, και αυτό: “Εάν”, όμως, “μέχρι το 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετασθεί η περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων” επισημαίνει επίσης το Μνημόνιο 2.

Φυσικά, μόνο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει “άμεση παρέμβαση”, θεσμοθετώντας μία ακόμα μείωση στον κατώτατο μισθό, φέρνοντάς τον σε βαλκανικά επίπεδα έως το τέλος του 2012, μιας και τα πορτογαλικά ξεπεράστηκαν χωρίς να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση..

Απειλούνται με απόλυση 80 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και τα εφάπαξ των συνταξιούχων

Το Μνημόνιο 2 προβλέπει τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες κατά 150.000 στο χρονικό διάστημα 2011-15. Σύμφωνα με τον προσδοκώμενο ετήσιο ρυθμό  συνταξιοδοτήσεων, εκτιμάται ότι μέχρι το 2015 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί γύρω στους 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει πως για να υλοποιηθεί η σχετική μνημονιακή ρήτρα, θα πρέπει να απολυθούν σταδιακά περίπου 85.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή πάνω από 20.000 ανά έτος από φέτος έως και το 2015.

 Αντιμέτωποι, όμως, με νέα μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων τους κατά 22,6%  βρίσκονται ταυτόχρονα και 53 χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου. Για να μην επιβληθεί μία νέα μείωση των εφάπαξ του δημοσίου κατά 10 έως 20% περίπου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κατά 300 εκ. ευρώ ετησίως (με στόχο των μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του εν λόγω  ταμείου έως το 2017) και, μ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ  για τα οφειλόμενα εφάπαξ από την ίδια την Τρόικα.

Ωστόσο, όλοι αμφιβάλλουν κατά πόσο οι προτάσεις που έχει καταθέσει η διοίκηση του ΤΠΔΥ θα γίνουν δεκτές από την Τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αναπόφευκτη μια νέα μείωση 7 έως 10% (στην καλύτερη περίπτωση) των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων…

Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012