ΠΑΤΡΑ ΠΑΛΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΑΤΡΑ

ΠΑΛΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιούνη μια μαζική πορεία ξεκίνησε από το Παράρτημα του Παν/μίου και πορεύθηκε στο κέντρο της Πάτρας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, για κοινό αγώνα όλων των εργατών ντόπιων και μεταναστών.

Την πορεία διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης, μια συνέλευση που παλεύει να συσπειρώσει σε κοινό μέτωπο δράσης κάθε αγωνιστή που παλεύει ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Η πρώτη συνάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης έγινε λίγες βδομάδες νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, με αφορμή τη δολοφονία ενός 30χρονου στις Ιτιές και την απόπειρα πογκρόμ που ακολούθησε από φασίστες ενάντια στους μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στην Πειραϊκή-Πατραϊκή. Η πορεία αυτή ήταν η κορυφαία μέχρι στιγμής δράση που οργάνωσε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά σίγουρα όχι η μοναδική: οργανώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες στις 2 Ιούνη στην πλατεία Όλγας, ενώ συμμετείχε στην αντιφασιστική διαδήλωσε που διοργάνωσε το ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πάλη για το τσάκισμα των φασιστικών συμμοριών απαιτεί την πιο πλατιά ενιαιομετωπική δράση, και είναι κρίσιμο σε αυτό το ζήτημα ο κοινός συντονισμός και η κοινή συζήτηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε βέβαια η ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΣΕΚ για το αποτέλεσμα των εκλογών όπου αναφέρεται πως “Έτσι έφτασαν οι νεοναζί να οργιάζουν προεκλογικά στην Πάτρα καπηλευόμενοι μια δολοφονία και χωρίς απάντηση από κανέναν εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ.” (η υπογράμμιση δική μας). Δεν παραγνωρίζουμε τη δράση των συντρόφων για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε, αλλά η διεκδίκηση της αποκλειστικότητας της πάλης ενάντια στο φασισμό, μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διάσπαση των δυνάμεων του κινήματος και την ενίσχυση των φασιστών. Η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης και οι εκατοντάδες αγωνιστές που την υποστήριξαν δεν ήταν ο “κανένας”. Η πορεία με έντονο παλμό την Πέμπτη 14 Ιούνη δεν ήταν το “τίποτα”. Δεν υπάρχει περιθώριο να κερδοσκοπήσει κανείς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης προγραμματίζει ήδη τις επόμενες κινήσεις και απευθύνει κοινό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στις φασιστικές συμμορίες και το ρατσισμό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στους δρόμους.

Ν.Τζ.

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012