ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Λήξη των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Πέμπτη 20/12, μετά από 45 ημέρες αγώνα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος, μίλησε για ανάγκη «ανασύνταξης των δυνάμεων», και για μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Ήταν έκδηλη τις τελευταίες ημέρες η ανησυχία για το σταδιακό φυλλορρόημα των κινητοποιήσεων, λόγω της εξάντλησης των εργαζομένων. Η απόφαση αναδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο τις ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την αποτυχία του αγωνιστικού σχεδίου της. Αποδεικνύει επίσης τη λιγοψυχία της μπροστά στις πιέσεις για «γιορτές χωρίς σκουπίδια». Διακόπτει τις κινητοποιήσεις, τώρα, με χιλιάδες υπαλλήλους ήδη απολυμένους.

Μόλις μερικές ημέρες πριν, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε προχωρήσει σε «αναβάθμιση» των κινητοποιήσεων της, με δύο 48ωρες απεργίες στις 13-14/12 και 17-18/12. Η δεύτερη 48ωρη, συνδυάστηκε μάλιστα την επομένη, με τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 19/12.

Οι παραπάνω εξελίξεις, προέκυψαν εσπευσμένα με συγκλήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Αιτία η, και τυπική πλέον, πραγμάτωση της από καιρό διαφαινόμενης και επισήμως ανακοινωμένης ένταξης όλων των υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Δ.Ε. (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) στο μέτρο της «διαθεσιμότητας». Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν είναι καν σε θέση να γνωρίζουν πόσοι και ποιοι από αυτούς δεν έχουν πλέον δουλειά, κάτι που θα καθοριστεί από το ίδιο το Υπουργείο που θα κάνει το «ξεσκαρτάρισμα». Θα τους γνωστοποιηθεί όταν πάνε να πληρωθούν και διαπιστώσουν σε ποιού το όνομα έχει πατηθεί το delete από τις λίστες της μισθοδοσίας…

Το παραπάνω δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανιτάκης, είχε απειλήσει σε ένα ξεκάθαρο τόνο από καιρό, πως το μέτρο θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν δεν αποσταλούν οι λίστες των προς απόλυση υπαλλήλων. Ο ίδιος υπουργός απειλεί με ποινές, ακόμα και με περικοπή πόρων κι επιχορηγήσεων, όσους δήμους δεν «συμμορφωθούν με τας υποδείξεις», όπως όσους δημάρχους επιχειρήσουν από τον Ιανουάριο να πληρώσουν εργαζόμενους εκτός της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Τελικά, ο Μανιτάκης «τήρησε το λόγο» του με άλλη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Για τον ίδιο αυτόν υπουργό, ο Θέμης Μπαλασόπουλος παραπονέθηκε, όσο διαρκούσαν οι κινητοποιήσεις, πως τον είχε επισκεφτεί δέκα φορές για «διαβούλευση», δεν τον είχε δεχτεί και «δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αρνείται»…

Από τα παραπάνω γεγονότα, αποδείχτηκε ξανά, η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης από πλευράς διοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ, και η ανεπάρκεια των μορφών πάλης που πρότεινε, οδηγώντας τελικά σε αδιέξοδο. Η Νέα Προοπτική και το ΕΕΚ μέσα από τις προκηρύξεις του, προειδοποιούσε ήδη από τον Νοέμβρη πως ακόμα κι αν μπλοκαριστούν επ’ άπειρον τα Γραφεία Προσωπικού για να μην αποσταλούν οι λίστες, το διακύβευμα του αγώνα δεν θα «παιχτεί» μόνο εκεί, διότι ήδη μηχανεύονται άλλους τρόπους για να «φακελώσουν» και να ξαποστείλουν τους «μελλοθάνατους».

Κανένας αγώνας δεν κερδίζεται με νομικές, «ηλεκτρονικές», ή άλλες «μανούβρες», παρά μόνο με τη συγκέντρωση και το «ξεδίπλωμα» της μεγάλης δύναμης της εργατικής τάξης σε μάχη μέχρις εσχάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που η χρεοκοπία επιβάλλει στον καπιταλισμό και στο κράτος του να περάσει μέσα από μια γιγάντια καταστροφή της εργατικής τάξης. Από αυτήν την σκοπιά, ούτε οι στάσεις εργασίας, ούτε οι τυπικές καταλήψεις των Γραφείων Προσωπικού, ούτε καν οι 48ωρες απεργίες μπορούσαν να είναι αρκετές για ένα τέτοιο καθήκον. Μια τέτοια συνολική καταστροφή, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης και όλης της κοινωνίας, απαιτεί συνολικές απαντήσεις. Απαιτεί Ανεξάρτητα από γραφειοκράτες, αφεντικά και κράτος, Κέντρα Αγώνα της εργατικής τάξης, για τη συσπείρωση του γιγάντιου δυναμικού που κοχλάζει, αναζητώντας διεξόδους για να παλέψει. Απαιτεί πολιτική πάλη, οργάνωση γενικής απεργίας διαρκείας, σύγκρουση κατά μέτωπο, μέχρι να ανατραπούν και να φύγουν από τη μέση όσοι μας κλείνουν το δρόμο στη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Τίποτα δεν έχει χαθεί, ακόμα. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν τεράστιες δυνατότητες με το μέρος τους να νικήσουν, ακριβώς διότι δεν έχουν περιθώρια να χάσουν. Σε ποια δουλειά και σε ποιες συνθήκες θα επιστρέψουν, πώς θα ζήσουν; Αργά ή γρήγορα, ο αγώνας θα πάρει φωτιά και πάλι. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, θα πρέπει τότε να είναι προετοιμασμένοι κι απαλλαγμένοι από τα γραφειοκρατικά βαρίδια. Θα πρέπει να ζητήσουν απαντήσεις από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το πώς χειρίστηκε αυτή τη φάση του αγώνα: ποιο ήταν το σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας και πού αποσκοπούσε με την «διακεκομμένη» δράση των αλλεπάλληλων στάσεων κι απεργιών; Τι πρακτικά βήματα έκανε σε μια κατεύθυνση ανοίγματος του αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους και προς όλη την κοινωνία που πλήττεται εξίσου από την διάλυση των δήμων; Πως θεωρούσε ότι θα μπορούσε να ανατρέψει ένα μέτρο τέτοιας έκτασης κι επιτακτικότητας, αν δεν ανέτρεπε την ίδια την κυβέρνηση; Ενός πρωθυπουργού που έχει το θράσος, την ίδια στιγμή που στέλνει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και ανέχεια, να χαρακτηρίζει τους αγώνες τους για το δικαίωμα στη δουλειά «τρομοκρατία των προνομιούχων επειδή χάνουν τα προνόμιά τους»; Που σαν καρναβαλικός Βοναπάρτης διατάσσει από τις Βρυξέλλες «τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»;!

Βγάζοντας τα μαθήματα οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη για το δικαίωμα στη δουλειάσε όλους, ενάντια στις απολύσεις, για αξιοπρεπείς μισθούς και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες στο λαό, παλεύοντας για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για ν’ ανοίξει ο δρόμος της Εργατικής Εξουσίας!

Κ. ΑποστολόπουλοςΝέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012