Πρωτοβουλία για μαζικές μετωπικές δράσεις στις γειτονιές

Πρωτοβουλία για μαζικές μετωπικές δράσεις στις γειτονιές

 

Ανοικτή πολιτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Μια επαναστατική απάντηση στην κρίση», πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο της Νομικής στις 28/2.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΟΚΔΕ (Εργατική Πάλη), η πολιτική πρωτοβουλία Διεθνιστής και το ΕΕΚ. Επίσης έγινε εισήγηση από σύντροφο, μέλος της αναρχοσυνδικαλιστικής κίνησης Ροσινάντε. Την συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα και πήραν μέρος, εκτός των διοργανωτών και εκπρόσωποι από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και την ΑΡΑΣ, οι οποίοι εκτός των άλλων δήλωσαν τη θέλησή τους για συμμετοχή στην όλη προσπάθεια.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μετωπικών δράσεων στις γειτονιές, με κεντρικούς άξονες την πάλη για τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και την ουσιαστική αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου.

Ξεκαθαρίστηκε απ’ όλους τους συντρόφους ότι ο Φασισμός και συγκεκριμένα η Χρυσή Αυγή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που ζούμε. Εκφράστηκε η αναγκαιότητα τόσο για το ιδεολογικό-ταξικό ξεκαθάρισμα περί φασισμού, όσο και για τη δημιουργία μαζικών ομάδων αυτοάμυνας που θα παλεύουν για να μη δίνεται χώρος στις γειτονιές για την ανάπτυξη των δολοφονικών συμμοριών που λειτουργούν ως η αιχμή του δόρατος απέναντι σε ό,τι αντιστέκεται και σε ό,τι διαφέρει.

Εκφράστηκε απ’ όλους η αναγκαιότητα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, ως ο βασικός μοχλός για να μπει το ζήτημα της εργατικής εξουσίας άμεσα και όχι στο διηνεκές. Μπήκε στην κουβέντα το πρακτικό της ζήτημα, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί, δηλαδή το ποιος μπορεί να την αποφασίσει. Έγινε σαφές ότι η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας δε μπορεί να αποφασιστεί από ή με γραφειοκράτες. Μπορεί να γίνει μόνο ενάντια και ανεξάρτητα απ’ αυτούς, από ανεξάρτητα όργανα αυτοοργάνωσης της εργατικής τάξης.

Τονίστηκε η ανάγκη για το συνδυασμό αυτών των συζητήσεων με την παράλληλη δράση στους δρόμους, εκεί όπου παίζεται η τύχη των καταπιεσμένων. Στο τέλος επισημάνθηκε, ότι αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων για το άνοιγμα μέσα στο εργατικό κίνημα όλων των θεμάτων που αφορούν τη ζωή και την ύπαρξή του.

 

Γιάννης Αντίκυρας

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013