Σε τροχιά ταξικής σύγκρουσης στον τουριστικό κλάδο

Σε τροχιά ταξικής σύγκρουσης στον τουριστικό κλάδο

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πριν καλά-καλά ξεκινήσει η καλοκαιρινή  τουριστική περίοδος.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη άκαρπη συνάντηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού – Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

  • Από τη μια μεριά οι ξενοδόχοι ζητούν μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων 20%. Από την άλλοι οι ξενοδοχοϋπαλλήλοι την αρνούνται, έχουν αποφασίσει απεργίες για την Τρίτη 26 Ιουνίου και στις 10-11 Ιουλίου (Τρίτη-Τετάρτη) και μαχητικές δράσεις (πχ αποκλεισμούς λιμανιών) κατά τη διάρκεια των απεργιών τους. Η συνδικαλιστική ηγεσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκτιμά πως η αποδοχή της μείωσης των μισθών κατά 20%, θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα η νέα κυβέρνηση και δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το ακριβές πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στον ΟΜΕΔ μετά από εκείνη που έχει ήδη προγραμματιστεί.
  • Η σύγκρουση μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων θα ενταθεί τον επόμενο μήνα, καθώς στις 18 Ιουλίου ξεκινά η μετενέργεια της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης που έχει λήξει από από τις 14 Μαΐου. Αν δεν υπογραφεί, δηλαδή, μια νέα κλαδική σύμβαση, αναμένεται η διόγκωση του κύματος των ατομικών συμβάσεων απασχόλησης με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.  Ιδιαίτερα πιεστικοί προς αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζονται κυρίως οι ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχείων.
  • Την ίδια στιγμή, τα  στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες του ελληνικού τουρισμού κατά την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου (10-15 Ιουνίου) είναι πως η απασχόληση στον κλάδο αυτό θα είναι κατά 7 έως 13% μικρότερη από πέρσι (50.000 έως 100.000). Αντίστοιχη με την εκτιμώμενη ποσοστιαία μείωση της απασχόλησης (γύρω στο 10%) εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης. Καταλυτικό πλήγμα θα δεχθούν ιδιαίτερα οι 1200 ξενοδοχειακές μονάδες που επιβίωναν ουσιαστικά από τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, τα οποία καταργούνται από φέτος.

 

Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012