Σχέδιο μνημονιακής αντι-μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας

Σχέδιο μνημονιακής αντι-μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

Σε καταλήψεις διαρκείας ενάντια στο σχέδιο Αθηνά στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε κατειλημμένες σχολές – κέντρα αγώνα όλης της νεολαίας και αγωνιστικό συντονισμό νεολαίας – εργατών καλεί η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την τελευταία εβδομάδα σημειώνει πως “αφού το υπουργείο Παιδείας διόρισε τα νέα συμβούλια διοίκησης στις σχολές  τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη, προχωρά τώρα στο 2ο στάδιο της μνημονιακής αντι-μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ”.

Συγκεκριμένα, “προχωρά στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις του 20% των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την υποβολή του 1/5 της φοιτητικής νεολαίας σε καθεστώς διαθεσιμότητας -ανάλογο με εκείνο που επιχειρούν να επιβάλλουν στους δημοσίους υπαλλήλους. Όποιοι φοιτητές μπορούν να μεταναστεύσουν στην πόλη που τους στέλνει το Υπ. Παιδείας, θα παραμείνουν φοιτητές. Οι υπόλοιποι θα δουν εμμέσως την πόρτα της εξόδου από τις σχολές τους. Τόσο, όμως, οι φοιτητές που θα κατορθώσουν να πάνε σε άλλη πόλη, όσο και εκείνοι που θα παραμείνουν σε εκείνη που τώρα σπουδάζουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα που ζούσαν και πριν..”.

Η ΟΕΝ επισημαίνει πως ακόμα και οι σχολές που δεν θα κλείσουν “θα αναμετρηθούν με τα ίδια εξοντωτικά κριτήρια που αναμετρήθηκαν και εκείνες που θα κλείσουν. Μαζικές διαγραφές, δίδακτρα και νέες διαθεσιμότητες είναι η επόμενη μέρα για τους φοιτητές”.

Την ίδια στιγμή, “η εισβολή των Χρυσαυγιτών ΜΑΤατζήδων υπό το Δένδια στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και ο βασανισμός των τεσσάρων νέων στο Βελβεντό της Κοζάνης αποτελεί ωμή προειδοποίηση για όλο το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα”.

Ενάντια σε όσα διατείνεται το Υπουργείο Παιδείας, “η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την… τελευταία θέση στην ΕΕ στις  δαπάνες για έρευνα – καινοτομία τόσο από πλευράς κράτους, όσο από πλευρά ιδιωτών και θα πάει ακόμα παρακάτω τα επόμενα χρόνια”. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, είναι πως  “πάνω από το 50% των νέων είναι άνεργοι και το υπόλοιπο είναι εν πολλοίς ελαστικά απασχολούμενο” και πως“η βαθιά ύφεση θα συνεχισθεί και φέτος, ενώ ακόμα και όταν έλθει η ανάκαμψη θα είναι πολύ χαμηλή, με υψηλή ανεργία και μισθούς Βουλγαρίας”. Λύση για τους φοιτητές δεν αποτελεί η μετανάστευση στην Ευρώπη, ούτε ο “ανταγωνισμός” με τους άλλους φοιτητές και εργαζομένης της Ε.Ε. “ Με διαλυμένους όρους σπουδών και μηδενική εργασιακή εμπειρία, πως μπορεί κανείς να γίνει δήθεν ανταγωνιστικός με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε ανάλογη κατάσταση ;”, σημειώνει η ΟΕΝ στην ανακοίνωση της και καλεί σε πανευρωπαϊκό φοιτητικό αγώνα“για να ανατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση των Μνημονίων, της άγριας λιτότητας, της κρατικής καταστολής, του ρατσισμού και της ανεργίας. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τις ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης, για μια πανανθρώπινη ελευθεριακή  παιδεία για όλους”.

Στόχο μας πρέπει να είναι “μία ενιαία πραγματικά δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς, για μια σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και έρευνα για κοινωφελείς σκοπούς”. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να επανασχεδιάσουμε την κοινωνία και την κοινωνία και την παιδεία σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις.

Νέα Προοπτική τεύχος#544# Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013