Τυνησία: Δολοφονία αριστερού ηγέτη της αντιπολίτευσης

Τυνησία: Δολοφονία αριστερού ηγέτη της αντιπολίτευσης

 

Νεκρός έπεσε από σφαίρες αγνώστων ο Τσοκρί Μπελαΐντ, ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Tυνησία. Ο δολοφόνος και οι συνεργοί του, διέφυγαν.

Ο Τσοκρί Μπελαΐντ ήταν ο γενικός γραμματέας του Ενωμένου Κόμματος Δημοκρατών Πατριωτών, ενός από τα 9 αριστερά κοσμικά κόμματα που απαρτίζουν το Λαϊκό Μέτωπο. Ο Μπελαΐντ ήταν σφοδρός επικριτής του ισλαμικού κόμματος Ενχάντα το οποίο έχει την πλειοψηφία του κυβερνητικού σχηματισμού στην Τυνησία, όπως και των λεγόμενων Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, δήθεν πολιτοφυλακές που αποτελούν στην πράξη οργανωμένες παρακρατικές ομάδες ισλαμιστών και ιδιαίτερα φανατικών Σαλαφιστών.

Η πολιτική κρίση στην οποία βρισκότανε η χώρα γύρω από το θέμα του κυβερνητικού σχηματισμού ήταν ένα εύφλεκτο χωράφι που πήρε φωτιά με την πολιτική δολοφονία του Μπελαΐντ, την πρώτη πολιτική δολοφονία μετά την ανατροπή του Μπεν Αλί.

Οργισμένες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα. Η Τύνιδα γέμισε με χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν “Γκανούσι Δολοφόνε”, αποδίδοντας την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας στον ηγέτη του Ενχάντα. Τα γραφεία του Ενχάντα στην Τύνιδα πυρπολήθηκαν, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πετροπόλεμου στην Τύνιδα. Στο Σίντι Μπουζίντ, την πόλη του μάρτυρα της Επανάστασης Μοχάμεντ Μπουαζίζι, χιλιάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα.

Η ένταση δε φαίνεται να αποφεύγεται ούτε μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Τζεμπαλί για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών μέχρι τη διενέργεια εκλογών, καθώς το ίδιο του το κόμμα, το Ενχάντα αρνήθηκε την πρόταση.

Η Γενική Απεργία που αποφάσισαν τα συνδικάτα για την Πέμπτη 7/2 και η κηδεία του Τσοκρί Μπελαΐντ την Παρασκευή θα κρίνουν τις εξελίξεις στους δρόμους.

 

Νίκος Τζιρής

 

Νέα Προοπτική τεύχος#543# Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013