Ισπανία : ταξικός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ανθρακωρύχων

Ισπανία : ταξικός πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ανθρακωρύχων

Ένας πραγματικός ανταρτοπόλεμος έχει ξεκινήσει στην Βόρειοδυτική  Ισπανία μεταξύ ανθρακωρύχων της περιοχής και των κατασταλτικών δυνάμεων. Οι ανθρακωρύχοι στην Αστούριας βρίσκονται στην 18η μέρα της απεργίας (Τετάρτη 20/6) διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα ορυχεία άνθρακα που θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις εργατών. Οι επιδοτήσεις από τα 300.000.000 ευρώ ετησίως μειώθηκαν σε 110.000.000 ευρώ λόγω της τραπεζικής κρίσης της Ευρωπαΐκής ζώνης. Συνεπώς, καλείται η ισπανική κυβέρνηση Ραχόι, να ενισχύσει, αυξάνοντας την κρατική της επιχορήγηση και μετά το 2018 θα επιδοτεί εξ ολοκλήρου αυτή, τον τομέα της εξόρυξης. Αυτό όμως είναι αδύνατο. Όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα τώρα,  αλλά ήδη έχει μειώσει την επιδότηση, μιας και η Ισπανία βουλιάζει στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα και είναι στο χείλος της τραπεζικής κατάρρευσης. Αυτό είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά σημεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Με λίγα λόγια, ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος να σβήσει. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί: από τους σχεδόν 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται 7.900 σε 47 σημεία.

Γι’ αυτό τον λόγο ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, Οβιέδο και Λεόν. Εικόνες  όπου ανθρακωρύχοι με αυτοσχέδια όπλα εκτοξεύουν «ρουκέτες» στους αστυνομικούς, ρίχνουν κορμούς δέντρων στους αυτοκινητοδρόμους για να αποκλείσουν την κυκλοφορία ενώ μπλοκάρουν σιδηροδρομικές γραμμές είναι πρωτοσέλιδα στον ισπανικό και διεθνή Τύπο. Αυτές οι δυναμικές εργατικές απεργίες έχουν μετατραπεί σε μια κοινωνική εξέγερση καθώς έχει ξεσηκωθεί όλος ο λαός των περιοχών αυτών. Τα ανθρακωρυχεία στην Αστούριας και τη Λεόν είναι η μοναδική πηγή δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Στην απεργία της Παρασκευής 15/6  συμμετείχαν το 100% των εργαζομένων(!!!) όχι μόνο από τα ορυχεία  αλλά και όλοι οι άλλοι τομείς της εργασίας – και του δημόσιου τομέα – σε ένδειξη  αλληλεγγύης για τον αγώνα των ανθρακωρύχων. Κυριολεκτικά παρέλυσαν τα πάντα! Στη Leon γύρω στους 15.000 διαδηλωτές  κατευθύνθηκαν προς την έδρα της επαρχίας, όπου είναι κλεισμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξι ανθρακωρύχοι από τις 4 Ιουνίου ενώ επίσης στην πόλη Llangreu της Αστούριας  διαδήλωσαν  πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί (δεν έχει άλλη λύση) από την απόφασή της να περικόψει το 64% των κονδυλίων για τη στήριξη της βιομηχανίας εξόρυξης της χώρας και την απόφαση αυτή θα πρέπει να την εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες και η  Γερουσία. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που τους υποστηρίζουν έχουν ανακοινώσει ότι συνεχίζουν επ’ αόριστο την απεργία και θα ξεκινήσουν μια πορεία με τα πόδια έως τη Μαδρίτη (απόσταση 457 χλμ.) για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Υπουργείο Βιομηχανίας.

*Μία από τις συγκλονιστικότερες εικόνες από τις κινητοποιήσεις είναι  αυτή των 8.000 ανθρακωρύχων να διαδηλώνουν με τις μπλε εργατικές τους φόρμες, τα κράνη και τα φανάρια εξόρυξης, βάζοντας ταυτότητα στις κινητοποιήσεις. Με το πιο ξεκάθαρο τρόπο τονίζουν τον ταξικό τους αγώνα. Κάτω από αυτή την σημαία λοιπόν, καλούν όλους τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά κινήματα να συμπορευτούν μαζί τους. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εδώ στην Ελλάδα.

Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε !

Ούτε λαΐκά μέτωπα, ούτε εθνικά όρια στους εργατικούς μας αγώνες.

Pαν. Mπ.

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012