Καταδίκη για ηθική αυτουργία των τριών κατοίκων για τον λόφο Φιλοπάππου

Καταδίκη για ηθική αυτουργία των τριών κατοίκων για τον λόφο Φιλοπάππου

Οι ανυπόστατες μαρτυρίες των μαρτύρων κατηγορίας ως προς τα γεγονότα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο της 16ης και 20ης Μάη 2013 και που δεν μπόρεσαν να στηρίξουν πουθενά, πέφτοντας σε πολλές αντιφάσεις, δεν ήταν ικανές να βγάλουν αθώους τους τρεις κατοίκους που δικάστηκαν ότι με “πειθώ και φορτικότητα” εξωθούσαν τους κατοίκους να καταστρέφουν την περίφραξη του λόφου.

Η πενταμελής έδρα του δικαστηρίου δεν “πείστηκε” παρ’ ότι από την ακροαματική διαδικασία ούτε ένα μάρτυρας δεν κατέθεσε ότι τους είδε ή τους άκουσε να παρακινούν κατοίκους. Οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ότι η μόνη αιτία που οι τρεις βρέθηκαν στο εδώλιο ήταν ότι τα ονόματά τους ήταν γνωστά λόγω του τεράστιου νομικού αγώνα που γινόταν παράλληλα με το κινηματικό αγώνα όπου αποκαλύφθηκαν σωρεία παραλείψεων από μεριάς της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε σχέση με καταπατήσεις των ενοικιαστών στους χώρους της καφετέριας του Λουμπαρδιάρη και του εστατορίου “Διόνυσος”. Ένα άλλο κριτήριο για τους δικαστές ήταν όπως φαίνεται μία κάμερα που φωτογράφιζε διαδικασίες λαϊκής συνέλευσης και κατά πως είπαν “… άρα ήξεραν τι θα συνέβαινε στην συνέχεια” εννοώντας τη ρίψη του συρματοπλέγματος της Πνύκας το οποίο περιέκλειε από τις αρχές του 1960 τον χώρο λόγω των εκδηλώσεων της επιχείρησης ΗΧΟΣ και ΦΩΣ και το οποίο ποτέ έως το 2007 δεν εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση σε όλο τον χώρο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, πλην των ωρών της λειτουργίας του.

Η απόφαση της ενοχής των κατηγορουμένων δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για καθένα που εκφράζει δημόσια άποψη και είναι επικίνδυνη για το σύστημά τους. Δημιουργεί νομολογία για τα κινήματα κατοικων και τις επερχόμενες δίκες για ηθική αυτουργία για τους αγώνες της Κερατέας, του Προαστιακού και των Σκουριών της Χαλκιδικής. Όπως τόνισε στην αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης Ιωάννα Κούρτοβικ: “Η πρόταση για καταδίκη της εισαγγελέως της έδρας δεν έχει σχέση με την ακροαματική διαδικασία, αλλά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έξω από την δικαστική αίθουσα”.

Στις 21 Ιούνη 2013 εκδικάζεται νέα δίκη για 3 αγωνιστές – συντρόφους με την αιτιολογία ότι δενδροφύτευσαν 30 ισχνά δενδρύλια σε αδιατάραχτα λεπτά επιστρώματα επί του λόφου Φιλοπάππου, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται γιατί στο σημείο εκείνο ήταν χτισμένη η “Συνοικία το Όνειρο” ο γνωστός συνοικισμός των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Τ.Β.

Εμπρησμός σε σπίτι από την μαφία των μαγαζιών στα Α. Πετράλωνα

Εμπρησμός από μπράβους της νύχτας με μολότωφ ενάντια στο σπίτι κατοίκου ενεργής στο κίνημα, έγινε τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου 4/5/13 με τον ίδιο τρόπο που είχε συμβεί στις 20 Νοέμβρη του 2009 στην είσοδο του σπιτιού του συντρόφου Γιάννη Γιαννατσή με κίνδυνο να καούν ζωντανοί ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του.
Η απάντηση των κατοίκων ήταν άμεση με συγκέντρωση και πορεία 250 κατοίκων την Παρασκευή 17/5/13 στη γειτονιά και την απόφασή τους να συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή για να ξαναπάρουν την γειτονιά στα χέρια τους.

Τ.Β.

Νέα Προοπτική τεύχος#550# Σάββατο 1 Ιουνίου 2013