15.000 διαδηλωτές στην Αθήνα – Χιλιάδες σε όλη τη χώρα

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Χιλιάδες κόσμου στη 15η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου. Δεκαπέντε περίπου χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία νέοι, διαδήλωσαν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε διαδήλωση εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών επίσης από τα Προπύλαια.

Η αστυνομική τρομοκρατία και οι μαζικές προσαγωγές δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή του κόσμου. Ούτε οι χιλιάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ και άλλων ομάδων που έσφιγγαν κλοιό γύρω από τα μπλοκ των διαδηλωτών.

Αν και δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) η διαδήλωση ήταν ιδιαιτέρως μαζική και δυναμική. 15 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου, η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στις συνειδήσεις του λαού και της εργατικής τάξης.

Μαζί με την αιματωβαμενη εξέγερση του Πολυτεχνείου -που για 50 χρόνια παραμένει άσβεστη, όπως έδειξαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη- και τον Δεκέμβρη του 1944, την νικηφόρα επανάσταση των εργατών και αγροτών που προδόθηκε, οι δύο Δεκέμβρηδες και ο Νοέμβρης αποτελούν ιστορικά συμβάντα. Είναι η δική μας συναστρία που φωτίζει τους τωρινούς αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση.

Όμως, όχι τυχαία και τον Δεκέμβρη του 2008 (σε τοίχο της Αθήνας) και τώρα (σε προκήρυξη και σε πανό του ΕΕΚ) εμφανίστηκε το σύνθημα “Βάρκιζα τέλος “. Να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της ταξικής συνεργασίας και υποταγής στην αστική ιδεολογία και αστική τάξη, κτίζοντας την εναλλακτική, επαναστατική οργάνωση του προλεταριάτου, των καταπιεσμένων και αποκλεισμένων.

Στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στα Εξάρχεια, όπου ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση στο μνημείο για τον Αλέξανδρο στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα. Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά και κρότου λάμψης και εξαπέλυσαν «κυνηγητό» κατά διαδηλωτών με 29 προσαγωγές. Προληπτικά, πριν την πορεία είχαν προσαγάγει 67 άτομα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφει διμοιρία των ΜΑΤ να σπάζουν τζαμαρία σε είσοδο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, ενώ από τη μανία των αστυνομικών δεν γλύτωσαν οι φωτορεπόρτερ. Πάνω τους έριξαν χημικά ενώ τους απώθησαν με τις ασπίδες τους μπροστά στο μνημείο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Φωτο Θόδωρος Κουτσουμπός

Φωτο μπροστά στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Μάριος Λώλος

φωτογραφία Μάριος Λώλος