Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ για το 18 ΑΝΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ

Η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση των κλοπιμαίων στον ξενώνα του 18 Άνω και ο τρόπος που διεξάγεται η σχετική συζήτηση είναι χαρακτηριστικά του κράματος άγνοιας, προκατάληψης και πολιτικής σκοπιμότητας με το οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της απεξάρτησης.

Ως προς το τι συνέβη οι πιο αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι υπεύθυνοι του Προγράμματος. Η θητεία μας βέβαια ως εργαζόμενων στον χώρο της απεξάρτησης έχει οξύνει τις ευαισθησίες απέναντι στα ηθικά, δεοντολογικά και νομικά ζητήματα που περιλαμβάνει η στήριξη όσων βαδίζουν την μακρά πορεία από τον εφιαλτικό κόσμο της εξάρτησης στην κοινωνική ένταξη / επανένταξη. Μια πορεία γεμάτη με αγκάθια, όπου οι παλινδρομήσεις κι οι υποτροπές στην παραβατικότητα δεν λείπουν, ειδικά σε καιρούς που οι κοινωνικές αξίες ευτελίζονται καθημερινά.

Η θεραπευτική ματιά έχει μια βασική διαφορά με την εισαγγελική. Οι πράξεις και οι συμπεριφορές αποτελούν μια αφορμή για να φανεί το τι μένει ακόμη να αλλάξει, το λάθος δεν αποτελεί μια αυτόματη αιτία για τιμωρία αλλά πεδίο για την ανίχνευση του ορθού. Αυτό δεν σημαίνει συγκάλυψη των εγκληματικών συμπεριφορών, όπως και η άμεση καταγγελία δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη καλές υπηρεσίες στην κοινωνία ώστε αυτές οι συμπεριφορές να μην επαναληφθούν. Οι φορείς θεραπείας συχνά αντιμετωπίζουν διλημματικές καταστάσεις που δεν γίνονται εύκολα κατανοητές από την πλευρά των θυμάτων (κι όσων ταυτίζονται ειλικρινά ή υποκριτικά με αυτά), που ικανοποιείται μόνο με την τιμωρία του ενόχου. Η τήρηση των βασικών κανόνων που αποτελούν την κοινή συμφωνία της θεραπευτικής σχέσης και θεμελιώνουν την ασφάλεια της (όπως και των φορέων που την παρέχουν), συναντά το καθήκον να μην αφήνουμε δίχως συνέπειες αντικοινωνικές συμπεριφορές, ως μέλη κι εμείς της κοινωνίας. Κι είναι φορές που η διαχείριση τέτοιων περιστατικών μας καθιστά ευάλωτους απέναντι σε όλους αυτούς τους καλοθελητές που μας περιμένουν στην γωνία. Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί. Είναι πολύ εύκολο αν ελέγχεις την επικοινωνία να εστιάσεις στο συγκυριακό και το αρνητικό για να δυσφημίσεις ότι θετικό έχει δημιουργηθεί με αγώνες δεκαετιών, αγώνες των επαγγελματιών αλλά και (κυρίως) των θεραπευομένων. Και βέβαια ακούσιοι «σύμμαχοι» εκ των έσω, που οι εσωτερικές δυναμικές τους μετέβαλλαν σε δυσαρεστημένους, ανοίγουν με περισσή ευκολία τους ασκούς του Αιόλου χωρίς να αναλογιστούν ποια θα είναι η χρήση της «καλής» πρόθεσής τους.  Το ετεροχρονισμένο άλλωστε της καταγγελίας στην περίπτωση αυτή, θέτει ερωτήματα και ως προς τις προθέσεις και την σκοπιμότητα της.

Ο Υπουργός της δημόσιας παθογένειας, αρπάζοντας την ευκαιρία, διατάσσει ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπεύθυνου και παρέχει στα συγκροτήματα των ΜΜΕ το υλικό για να σταυρώσουν την (τόσο ενοχλητική) απεξάρτηση. Οι κοινωνικοί αυτοματισμοί ενεργοποιούνται ώστε να δώσουν το άλλοθι σε μια πολιτική δαιμονοποίησης, του 18 Άνω που βέβαια δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα την υποστούμε όλοι. Κι όπως το συνηθίζουμε σ’ αυτή την χώρα, γεμίσαμε τιμητές που «εξεγείρονται» υποκριτικά, κατασκευάζοντας μια εικόνα της θεραπείας ως ομερτά και των θεραπευτικών δομών ως καταφυγίων εγκληματιών. Ο στόχος είναι πολύ ευρύτερος από την σπίλωση μιας δομής απεξάρτησης και των εργαζόμενων σ’ αυτή: Είναι η ίδια η ιδέα της απεξάρτησης ο στόχος, είναι ο θρίαμβος του στερεότυπου που θέλει τον χρήστη ή άρρωστο, βολικά απαθή υπό την επήρεια της κρατικά χορηγούμενης εξαρτησιογόνας ουσίας, ή εγκληματία και αντικοινωνικό μίασμα. Ο δύσκολος αλλά γεμάτος ελπίδα δρόμος της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης δεν χωράει σε λογικές όπως αυτών που έχουν απαξιώσει κάθε έννοια  αποκατάστασης και επιστροφής, αυτών που θέλουν να ματαιώσουν το ταξίδι του Οδυσσέα στοχοποιώντας  την Ιθάκη.

Η αλληλεγγύη μας στο 18 Άνω δεν είναι παρά η υπεράσπιση αυτών των αξιών, για να έχουν ανοιχτή μια οδό επιστροφής οι εξαρτημένοι, οι οικογένειές τους αλλά και η ίδια η κοινωνία, που πληρώνει βαρύ το τίμημα της εξάρτησης.

O Πρόεδρος                                                                                                                    Ο Γραμματέας

Θανάσης Τζιούμπας                                                                                                             Τάκης Χαλδαίος