Ανακοίνωση των Επιστημονικά Υπεύθυνων των δομών της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 Άνω

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

18  ΑΝΩ, ΨΝΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και ενέργειες που προσβάλλουν το επιστημονικό μας έργο, την αφοσίωσή μας στον αγώνα για απεξάρτηση αλλά και τη  γνωστή σε όλους ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Μονάδας, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι το 18 Άνω διαπνέεται από σταθερές αξίες, αρχές  και πλαίσιο, τα είκοσι τρία και πλέον χρόνια λειτουργίας του μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Το 18 Άνω,  όλα αυτά τα χρόνια, τολμά να υποστηρίζει και να διεκδικεί καθημερινά και με σθένος  την πλήρη,  δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση από τις ουσίες και να υπογραμμίζει την αξία της θεραπευτικής σχέσης, της ψυχοθεραπείας και της τέχνης, γεγονός που το καθιστά μάχιμο και πρωτοπόρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας.  Να τονίσουμε ότι η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση ισοδυναμεί με την  απελευθέρωση του ατόμου από τον καταναγκασμό της χρήσης  αλλά και  κάθε συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση, κι έχει στόχο την ισότιμη επανεγγραφή και επανένταξή του στην κοινωνία.  Επανένταξη, για έναν άνθρωπο που έζησε στο περιθώριο, σημαίνει  να ολοκληρώσει τη θεραπεία του και να βρει τη θέση του ως ενεργός πολίτης με άποψη, διεκδίκηση και αγωνιστικότητα. Να καταφέρει δηλαδή να «σπάσει» τα κοινωνικά στερεότυπα που τον  θέλουν χαμένο στις ουσίες, παραβάτη, επικίνδυνο.

Ως  θεραπευτές με πολύχρονη κλινική εμπειρία, γνωρίζουμε καλά ότι η εξάρτηση ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα. Κυρίως όμως γνωρίζουμε ότι  η δύσκολη σχέση  των θεραπευόμενων  με το Νόμο είναι  σημαντικό κομμάτι της ψυχικής επεξεργασίας που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους προκειμένου να σταθούν ξανά όρθιοι και δυνατοί  σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.

Στο 18 Άνω  οι θεραπευτές καθημερινά και συνεχώς υποστηρίζουν  τους θεραπευόμενους με υπομονή και  κουράγιο ώστε να «κρατηθούν»,  παρά τα όποια πισωγυρίσματά τους, στο δρόμο της απεξάρτησης και της αλλαγής.  Σ΄ αυτήν τη διαδικασία αλλαγής, χρειάζεται μια θεραπευτική ομάδα που  να αντέχει, να επεξεργάζεται και να νοηματοδοτεί τα πράγματα,  με εργαλείο τη θεραπευτική σχέση και με προϋπόθεση το σεβασμό στο θεραπευόμενο άρα και στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής, νοσηλευτικής και θεραπευτικής δεοντολογίας.

Προτείνουμε και παρακαλούμε για τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάθε γεγονότος  που παίρνει δημόσιο χαρακτήρα, αναλογιζόμενοι τη δύσκολη μάχη που δίνουν οι θεραπευόμενοι για τη ζωή τους κόντρα στον ψυχικό και σωματικό θάνατο.

Υπογράφουν:

Ακριβάκης Γιάννης, Ψυχολόγος,  Επιστημ.  Υπεύθυνος  Μ.Ψ.Α.Τ.

Βολυράκη Ελένη, Κοιν. Λειτουργός, Επιστημ. Υπεύθυνη Γ΄ Κοινων. Επανένταξης Μητέρων

Γκότσης Ηρακλής, Νοσηλευτής, Επιστημ.  Υπεύθυνος  Α΄ Συμβουλευτικού Σταθμού

Ευσταθίου Μάρω, Ειδ. θεραπεύτρια,  Επιστημ.  Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών

Καρβούνη Θεοδώρα, Κοινωνιολόγος, Επιστημ.  Υπεύθυνη Τμ. εφήβων

Κασιδιάρης Γιάννης, Ειδ. Θεραπευτής, Επιστημ.  Υπεύθυνος Κέντρου Εμψύχωσης

Κεβόπουλος Σταύρος, Ψυχολόγος, Επιστημ.  Υπεύθυνος Α΄Κοινωνικής Επανένταξης

Παπαδή Μαρίνα, Ψυχολόγος, Επιστημ.  Υπεύθυνη Σχολείου

Σταυρόπουλος Βασίλης, Ψυχολόγος, Επιστημ.  Υπεύθ. Τμ. Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου

Σφηκάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Επιστημ.  Υπεύθυνη Τμήματος Μητέρων

Σχίζα Μαρία, Ειδ. θεραπεύτρια Επιστημ.  Υπεύθυνη Τμήματος Οικογένειας

Υφαντής Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας

Φλούδας Γιώργος, Ψυχίατρος, Επιστημ.  Υπεύθυνος Τμ. Διατροφικών Διαταραχών

Χλωρού Μαρία, Κοινωνιολόγος, Επιστημ.  Υπεύθυνη Β΄ Συμβουλευτικού Σταθμού