Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ

Η Ν.Π βρέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ στο Μπουρνάζι Περιστερίου που συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων για πάνω από ένα μήνα. Οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι (εκτός βεβαίως των μεγαλοσχημόνων παρουσιαστών), τεχνικοί και διοικητικοί είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα τους παρά τις τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης που υπάρχουν για αυτούς και τις οικογένειές τους. Έξω από το σταθμό είναι κρεμασμένα πανώ αλληλεγγύης από και προς άλλους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και εργάτες. Μέσα, τα διάφορα τεχνικά τμήματα και στούντιο χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των μηνυμάτων των εργαζομένων καθώς και για άλλες εργασίες της κατάληψης.

Εκτός από την 6μελή επιτροπή αγώνα που έχει εκλεγεί από το σύνολο των εργαζόμενων έχουν συσταθεί και λειτουργούν μια σειρά από άλλες ομάδες: της περιφρούρησης, η οποία κρατά το κτήριο ανά τρεις βάρδιες τη μέρα, της αλληλοβοήθειας, του blog, του ιατρείου και του συσσιτίου.

H σύγκρουση των εργαζόμενων με την εργοδοσία έχει αρχίσει από το τέλος του 2010 και κορυφώθηκε μετά την άνοιξη του 2011 οπότε και έγινε η πρώτη δίμηνη επίσχεση εργασίας από τους περίπου 600 εργαζόμενους, τεχνικούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς. Η σημερινή όμως μάχη ξεκίνησε στις 10 Νοέμβρη όταν τα αφεντικά τους ανακοίνωσαν την αδυναμία εξόφλησης περί των 10 και για άλλους 12 μηνών απλήρωτων δεδουλευμένων και του δώρου χριστουγέννων. Όπως μας είπε ένας εργαζόμενος, ο Κουρής αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για την μη πληρωμή του δώρου ενώ ο «διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας» Κώστας Γιαννίκος χρωστάει περί το 1,2 εκατ. ευρώ στο δημόσιο. Ο Κουρής, απείλησε τους εργαζόμενους με «υπαγωγή της εταιρείας στο πτωχευτικό άρθρο 99» αν δεν δεχτούν την «διαγραφή του χρέους» προς αυτούς, μαζί με τις απολύσεις και τη μη πληρωμή του δώρου.

Από την 1 Δεκέμβρη υπάρχει συνεχής παρουσία των εργαζόμενων στο κτήριο. Στη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, ο μεγαλομέτοχος Κουρής -γνωστός αρουραίος της διαπλεκόμενης παραδημοσιογραφίας-  έστειλε την αστυνομία στο σταθμό με την καταγγελία της «παρακώλυσης εργασίας από καταληψίες» χωρίς όμως αποτέλεσμα, πέραν της ακύρωσης της συναυλίας αλληλεγγύης που διοργανώνονταν την ίδια μέρα. Επίσης μεγάλες πιέσεις συνεχίζει να ασκεί μέσω των εφημερίδων και του άλλου καναλιού με διάφορες  συκοφαντίες.

Ενδεικτικό του μεγέθους της χρεοκοπίας και του ρόλου που έπαιξε σ αυτήν ο Κουρής και οι υπόλοιποι μέτοχοι (τράπεζες και ιδιώτες) είναι το χρέος της επιχείρησης που φτάνει τα 580.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους προς τους εργαζόμενους που φτάνει λίγο πιο πάνω από τα 10.000.000 ευρώ. Τόσο το χρέος προς τους εργαζόμενους όσο και το σύνολο του όγκου των εργασιών της επιχείρησης είναι υποπολλαπλάσιο του συνολικού χρέους, φανερώνοντας καθαρά  τον παρασιτισμό και τη χρεοκοπία του κεφαλαίου. Όπως επιπλέον μας είπε ο Γ. Φιλιπάκης, μέλος της 6μελούς επιτροπής και μέλος στο δ.σ της ΕΣΗΕΑ, η ύπαρξη του σταθμού τα προηγούμενα χρόνια οφείλονταν σε μια μεγάλη κομπίνα που είχε στηθεί ανάμεσα στους μετόχους. Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Άλτερ μας είπε ότι «ο λόγος ύπαρξης των ιδιωτικών καναλιών είναι το ξέπλυμα χρήματος». Μαζί βέβαια με το μαύρο χρήμα που ξεπλένεται «εκπαιδεύεται» και το κοινό σε όλα τα σκουπίδια του τηλεοπτικού θεάματος.

Ερνέστο Αγγ.