ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝ! Απεργία αλληλεγγύης στο νομό Αττικής

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝ!

Απεργία αλληλεγγύης στο νομό Αττικής

Έχουν ξεπεράσει τους δυο μήνες  απεργίας (ξεκίνησαν  στις 31 Οκτωβρίου!) οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, όμως δεν λυγίζουν.  Με τον αγώνα τους γράφουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Οι τρομοκρατικές απολύσεις του βιομήχανου Μάνεση δεν θα τους γονατίσουν. Με την διευρυνόμενη ταξική αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλου του λαού, οι απεργοί είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν στη δουλειά με ψηλά το κεφάλι.

Tην Τρίτη 3 Γενάρη, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας (τη δεύτερη κατά σειρά), η εργοδοτική πλευρά επέμεινε  στις απολύσεις, αναίρεσε τις προηγούμενες υποσχέσεις για μη μείωση μισθών, απείλησε με άλλες 15 απολύσεις -πέρα από  τις 50-, ζήτησε (από την κυβέρνηση) φθηνότερο αέριο καύσιμο(!) και άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να κλείσει το εργοστάσιο.

Είναι φανερό, ότι ο βιομήχανος Μάνεσης δρα, όπως το σωματείο των εργατών καταγγέλλει, ως «λαγός» για λογαριασμό των εργοδοτών, συνολικά, που εκμεταλλευόμενοι την κρίση θέλουν να τσακίσουν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων επιβάλλοντας εργασιακά νταχάου.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ενωμένοι οι εργάτες στη γενική συνέλευση, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου -66η ημέρα της απεργίας- αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση του αγώνα. Μάλιστα, αποφάσισαν να μεταβούν με πούλμαν την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 5/1/2011) στο Βόλο, όπου δεκάδες σωματεία και άλλοι φορείς οργανώνουν συλλαλητήριο υπέρ των απεργών – μια εκδήλωση πίεσης και προς το σωματείο του Βόλου να μετάσχει στην απεργία και να απορρίψει την πολιτική της υποταγής στη θέληση του αφεντικού-αφέντη.

Το συλλαλητήριο στο Βόλο είναι έκφραση της ευρύτερης συμπαράστασης που εκδηλώνεται υπέρ των απεργών σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική, κάτω από τη  γενική πίεση, τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της χώρας, το ΕΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Λαυρίου και Ελευσίνας αποφάσισαν παναττική απεργία αλληλεγγύης στις 17 Γενάρη.

Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος η απεργιακή δράση να υπονομευτεί από τα μέσα, όπως έκαναν γραφειοκράτες  της ΠΑΣΚΕ στην προηγούμενη απεργία στο Θριάσιο, στις 13 του Δεκέμβρη. Γι αυτό, το μαχόμενο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Ο ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ. Ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους. Αφορά όλη την εργατική τάξη. Μετά το χτύπημα, από την πρασινο-γάλαζη κυβέρνηση της Τρόικας, με τα φασιστοειδή δεκανίκια της, των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, τώρα θέλουν να συνθλίψουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργατών του ιδιωτικού τομέα, που επιπλέον μαστίζεται από την τρομερή ανεργία. Από αυτή  την άποψη, η μάχη στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο είναι οδηγός και για τα αφεντικά και για τους εργάτες.

Μια νίκη των εργατών της Χαλυβουργίας θα  είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη.

Όλοι στο πλευρό των απεργών. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της παναττικής απεργίας την Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Εμπρός για την  οργάνωση της γενικής απεργίας  διαρκείας, για να νικήσουμε τ’ αφεντικά και ν’ ανατρέψουμε την κυβέρνησή τους.

Θόδωρος Κουτσουμπός