Πρωτομαγιά 2012

Πρωτομαγιά 2012

Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η κορύφωση της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 6ης Μάη, φυσικά, δεν ανέκοψε και δεν θα μπορούσε να ανακόψει την κάθοδο της εργατικής τάξης στους δρόμους και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη μαζικότητα, μη ξεπερνώντας, στην Αθήνα, τις 10.000 συνολικά.

Στο παραπάνω συνετέλεσαν για άλλη μια χρονιά, τα πολλά διαφορετικά καλέσματα και οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, που ιδιαίτερα φέτος σημαδεύτηκαν από την απόφαση του ΚΚΕ να μην πραγματοποιήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση την Βουλή, πιο απομονωμένο από ποτέ.

Οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία Κοτζιά σε μια άμαζη κι αδιάφορη συγκέντρωση, όπως μας συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια. Από κοντά οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν  προσυγκέντρωση στην αρχή  της Αθηνάς, πέρασαν από Κοτζιά για να πάνε στην Καισαριανή, σε μια προεκλογικού χαρακτήρα εκδήλωση προς τιμή των εκτελεσμένων αγωνιστών.

Το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ για πρώτη φορά στην ιστορία έκανε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στη Χαλυβουργία, στον Ασπρόπυργο κι όχι στην Ομόνοια.

Το παρουσιαζόμενο σκεπτικό ήταν, πως επειδή το επίκεντρο των ταξικών αγώνων φέτος είναι, όντως, ο μεγάλος ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών, το ΚΚΕ έπρεπε να απομακρύνει τις δυνάμεις του από την υπόλοιπη εργατική τάξη σε μια συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου. Το σταλινικό Κόμμα, αντί να φέρει τους χαλυβουργούς στο κέντρο της πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης, και να κάνει το ζήτημα των χαλυβουρών κεντρικό πολιτικό ζήτημα, αποφάσισε να τους απομονώσει μαζί με όλους τους αγωνιστές εργάτες που έχει στις τάξεις του.

Τόσο η απουσία του ΚΚΕ από το κέντρο της Αθήνας, όσο και η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στην Καισαριανή έρχονται, εκ των  υστέρων  να φωτίσουν  κάποιες πληροφορίες που υπήρχαν λίγο πριν την επίσημη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου, που έφερναν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς να έχουν συμφωνήσει στην «αποσυμφόρηση» του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια ευρείας κλίμακας τις παραμονές των εκλογών.

Το ΕΕΚ, όπως και περασμένες χρονιές, ακολούθησε το κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Ταξική Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση στο Μουσείο, μαζί με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, της αναρχίας και εργατικές συλλογικότητες.

Στη συγκέντρωση στο Mουσείο συγκεντώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή όμως, άλλες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βρέθηκαν με τα πανό τους, από νωρίς, και σε άλλη συγκέντρωση, στην Πλατεία Ομονοίας, μαζί με πανό των ΚΚΕ (μλ)/ΜΛ-ΚΚΕ, αλλά και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσαν εκεί. Δεν έγινε σαφές γιατί οι συγκεκριμένες δυνάμεις επέλεξαν μια ξεχωριστή συγκέντρωση από αυτή στο Μουσείο. O πιο προφανής λόγος είναι για να κρατήσουν ενότητα με τις δυνάμεις του ΣYPIZA, που με τη σειρά του ήθελε να βρίσκεται κοντά στη γραφειοκρατία της ΓΣEE/AΔEΔY…

Το ΕΕΚ τίμησε την Πρωτομαγιά για την ταξική της ουσία, τις μνήμες των νεκρών του Σικάγο στα 1886, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο κ.ο.κ., τιμώντας κι επαναφέροντας το μήνυμα αυτών των αγώνων: αγώνες για ψωμί, δουλειά, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Αυτό είναι το μήνυμα και της φετινής πρωτομαγιάς όπως το μετέδωσε το ΕΕΚ, σηκώνοντας για άλλη μια φορά τη κόκκινη σημαία της πάλης για κοινωνική χειραφέτηση.

Κώστας Απ.

Νέα Προοπτική τεύχος #526# Σάββατο 12 Μάη 2012