της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου1Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το είπαν και το έκαναν οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Έκλεισε ο φορέας με 24ωρη απεργία, με μαζική συμμετοχή του προσωπικού.

H ΗΔΙΚΑ είναι φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος με τον πρόσφατο νόμο για τις ΔΕΚΟ (4972/2022/Α΄181), περιβλήθηκε το νομικό τύπο της Ανώνυμης Εταιρείας. Αποστολή τού φορέα, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της πληροφορικής και επικοινωνιών, για την υποστήριξη της λειτουργίας των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης και παροχής υγείας. Όλοι νομίζω, γνωρίζουμε την ΗΔΙΚΑ για την υποστήριξη που παρέχει στον ψηφιακό ΕΦΚΑ και το νευραλγικό ρόλο της.

Και για ποιο λόγο αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να απεργήσουν και μάλιστα έχοντας κατά νου, την κλιμάκωση του αγώνα τους, συμπεριλαμβανόμενων και των απεργιών; Μα για τους ίδιους λόγους, που στενάζει όλο το δημόσιο:

Υποστελέχωση – Υποχρηματοδότηση – Εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.

Αυτό είναι το τρίπτυχο που ταλανίζει κάθε φορέα και κάθε υπηρεσία που έχει ιδρυθεί από το κράτος για την υπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, γνωστών ως λόγων «δημοσίου συμφέροντος». Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ΗΔΙΚΑ δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, η οποία ισχύει μεμονωμένα για το φορέα. Με τις μνημονιακές ρήτρες, που εδώ και δέκα χρόνια έχουν επιβληθεί, καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού δε γίνεται, ούτε στην ΗΔΙΚΑ, ούτε σε κανένα δημόσιο φορέα, ακόμα κι αν πρόκειται για νευραλγικές λειτουργίες όπως αυτές της ΗΔΙΚΑ. Το ελάχιστο τακτικό προσωπικό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά τής συνέχειας που πρέπει να έχουν αυτοί οι κρατικοί φορείς, μεγαλώνει σε ηλικία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, περιστοιχιζόμενο από εργαζόμενους ελαστικών και ευέλικτων σχέσεων εργασίας, οι οποίοι περιπλανώνται από εργοδότη σε εργοδότη, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν πλήρως τις ικανότητες και τις γνώσεις που αποκτούν, προς όφελος της υπηρεσίας για την οποία πρόσκαιρα εργάζονται.

Όσο για το οικονομικό ζήτημα, εκτός από το να δουλεύουν υπό συνθήκες εντατικοποίησης, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ, πρέπει να το κάνουν και με λιγότερα χρήματα. Το πρόβλημα της καταπόντισης της αγοραστικής δύναμης των μισθών δεν αποτελεί ειδικό εργασιακό πρόβλημα μόνο των εργαζόμενων σε αυτήν. Ο πληθωρισμός τσεκουρώνει τους μισθούς όλων, και οι μισθοί της ΗΔΙΚΑ δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Την ίδια στιγμή, το αίτημά τους για την υπογραφή γνήσιων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, άρσης των απαγορεύσεων και του περιορισμού της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την περίοδο αυτή αγκαλιάζεται από δεκάδες σωματεία του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα.

Και φυσικά όταν η κατάσταση διαμορφώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι συνοδεύεται από ανάθεση έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ανθίζουν σαν μπουμπούκια την άνοιξη, περιμένοντας να ποτιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι στην ουσία η οραματική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Περί αυτού πρόκειται. Διάφοροι αφανείς εταίροι της κυβερνητικής κλίκας, οι οποίοι κάνουν μπίζνες εκ του ασφαλούς με μοναδικό πελάτη τους το δημόσιο. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως και η ΗΔΙΚΑ, μετατρέπονται σε «τροχονόμους» διερχόμενων επιχειρηματικών φίλων της κυβέρνησης, που ροκανίζουν διάφορες «δουλειές» των απαξιωμένων δημόσιων φορέων.

Η 24ωρη απεργία λοιπόν, των εργαζόμενων της ΗΔΙΚΑ στις 24 Ιανουαρίου 2023 για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε τον οργανισμό σχεδόν κατά 100%. Ανάλογα μεγάλο ήταν και το ποσοστό της απόφασής τους για την 24ωρη απεργία, στη Γενική Συνέλευσή τους, πριν μερικές ημέρες. Όπως φαίνεται, οι εργαζόμενοι όταν αποφάσιζαν την απεργιακή κινητοποίηση, την εννοούσαν κιόλας. Πλέον, και επειδή τα αιτήματα που έθεσαν –προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, παράταση των συμβάσεων των οκταμηνιτών– είναι οριζόντια (ακόμα και στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα βρίσκουν απήχηση αυτά τα αιτήματα), χρήσιμο θα είναι να δώσουν το έναυσμα για μία ειλικρινή συζήτηση με αγωνιστικό όραμα μεταξύ των εργαζόμενων από διάφορους χώρους, ώστε αυτοί οι αγώνες να αγκαλιαστούν από τα σωματεία και να ενωθούν σε ένα διεκδικητικό πρόγραμμα με μία ατζέντα όπως αυτή. Ατζέντα επιτακτική και απολύτως ρεαλιστική!

Υποσημειώσεις[+]