26 ΙΟΥΝΗ 2017: Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών Στον κοινό αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση

Δείτε εδώ για τη παράσταση ‘Μήδεια’ της θεατρικής ομάδας της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 ΙΟΥΝΗ 2017

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Στον κοινό αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση

     Η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει τη χώρα βυθισμένη στη φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία. Τα ναρκωτικά της κρίσης θερίζουν όλο και περισσότερους νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ στα κυκλώματα που τα εμπορεύονται άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού και «επώνυμοι» πολίτες κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά.

      Καμιά κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού   κοινωνικού προβλήματος δεν υλοποιείται. Ούτε στο επίπεδο της πρόληψης της διάδοσης των ουσιών, ούτε στο επίπεδο της θεραπείας απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

      Τα δικαστήρια εξακολουθούν να γεμίζουν τις φυλακές ακόμα και με απεξαρτημένα άτομα, συχνά διακόπτοντας και τη θεραπευτική διαδικασία, όπως έγινε πρόσφατα με την 27χρονη θεραπευόμενη του 18ΑΝΩ που από την κοινωνική επανένταξη βρέθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

      Τα προγράμματα απεξάρτησης που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, ενώ οι συνεχείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών, λόγω της λιτότητας και των μνημονίων στερούν πόρους και προσωπικό και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην έκταση και στην ποιότητα του έργου τους.

      Οι αρμόδιοι αναλώνονται σε δηλώσεις και «αφηγήσεις» περί «ιατρικών» ιδιοτήτων των «μαλακών» ναρκωτικών, ανοίγοντας το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους.

      Υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους την πολιτική του «περιορισμού της βλάβης» και της χορήγησης υποκατάστατων σαν «το μικρότερο κακό» λειτουργώντας με την ίδια λογική που υποστηρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων είναι το «μικρότερο κακό» απέναντι στην ΤΙΝΑ (το φιλελεύθερο ιδεολόγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική).

      Τα ναρκωτικά για το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργούν ως μέσα κοινωνικού ελέγχου των πιο ανήσυχων κοινωνικών στρωμάτων, εκείνων που  δυσφορούν μέσα στα κοινωνικά και τα ατομικά αδιέξοδα, των πιο ευάλωτων, των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει, κάτω από το βάρος της κρίσης, θραύοντας με θόρυβο όλους τους κοινωνικούς δεσμούς.

      Μέσα σ’ ένα κλίμα διακρίσεων, προκαταλήψεων και ρατσισμού οι εξαρτημένοι ωθούνται βίαια στο κοινωνικό περιθώριο και τον αποκλεισμό, ενώ στους απεξαρτημένους δεν δίνεται καμιά ευκαιρία ισότιμης κοινωνικής επανένταξης. Έχοντας βρει, μέσα από τη θεραπεία τους, τον καλύτερο εαυτό τους, κάνοντας βαθιές αλλαγές στις λειτουργίες τους και στον τρόπο της ζωής τους, οι άνθρωποι που κατάφεραν να βγουν από την κόλαση της εξάρτησης βρίσκουν απέναντί τους το απειλητικό φάσμα της ανεργίας, της έλλειψης στέγης, των δικαστηρίων, των διακρίσεων και των προκαταλήψεων, το τείχος του ρατσισμού. Όμως, συνεχίζουν  τον αγώνα τους και μας χρειάζονται δίπλα τους, για να μην σκύψουν το κεφάλι. Γιατί η μάχη για την προσωπική και την κοινωνική χειραφέτηση είναι η μόνη «εναλλακτική» στην κόλαση που ζούμε.

      Το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 ΑΝΩ σας προσκαλεί

στις 24 Ιούνη 2017 στο Δημαρχείο Περιστερίου στις 20.00 (μετρό Περιστέρι) η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ συν-ομιλεί με τη ΜΗΔΕΙΑ του Ευρυπίδη,

*** γιατί η Τέχνη είναι το λεπτό νήμα που οδηγεί στην ικανότητα του ανθρώπου να ονειρεύεται το μέλλον

*** γιατί η ελπίδα συναντά έναν κόσμο που δεν σκύβει το κεφάλι

     Θα ανοίξει την εκδήλωση η Κατερίνα Μάτσα και θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την παράσταση.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου  Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού έργου του 18 ΑΝΩ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ