Αγώνας για Ζωή και Αξιοπρέπεια

Αγώνας για Κοινωνική Χειραφέτηση

Εκδήλωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και του Σωματείου Υποστήριξης του  Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω στα Εξάρχεια

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, Κυριακή 26 Ιουνίου, 7 μ.μ., στο Στέκι Προσφύγων και Μεταναστών, στην Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και το Σωματείο Υποστήριξης του  Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω οργανώνουν εκδήλωση με παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μαυρικάκη “Εξαρτάται” (Οικογένεια και Ναρκωτικά), όπως επίσης Καλλιτεχνικό Δρώμενο (Παιδικό Θέατρο με τη συμμετοχή ενηλίκων, κείμενα – σκηνοθεσία – κινησιολογία – σκηνικά Ισιδώρα Καψαλάκη, μουσική σύνθεση Ερνέστο, Κυριάκος, ηθοποιοί Άμλετ, Σερτζίκ, Έστερ, Γιάννης,  Έκτορας, Βασιλική, Ισιδώρα), ενώ θα παίξει η Μουσική ομάδα του 18Άνω.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και το Σωματείο Υποστήριξης του  Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω κυκλοφόρησαν το παρακάτω κείμενο.

Η αύξηση της διάδοσης των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων -που πήρε ιλιγγιώδεις διαστάσεις στην εποχή της πανδημίας- είναι μία από τις συνέπειες της συνάντησης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού μέσα σε όρους «τέλειας καταιγίδας».

Η στροφή των νέων στις ουσίες σαν μέσον φυγής από μια εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα φτώχειας, ανεργίας, επισφαλούς και μαύρης εργασίας, τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, άγριας αστυνομικής καταστολής γίνεται για χιλιάδες νέους ανθρώπους μια «στρατηγική επιβίωσης», παράδοξη βέβαια, γιατί φέρνει, τελικά, πιο κοντά στο θάνατο.

Αυτό που βασικά αναζητούν στα ναρκωτικά όλα αυτά τα νέα παιδιά είναι όλα όσα λείπουν από τη ζωή τους, τα απαραίτητα στηρίγματα για να μην καταρρεύσουν εσωτερικά, το αίσθημα της ασφάλειας και της δύναμης, την εσωτερική ηρεμία, την αποδοχή, την αναγνώριση, μια κοινωνική ταυτότητα. Αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους, μια ελπίδα, ένα μέσον για να ανακουφίσουν τον ψυχικό τους πόνο, που δεν τον αντέχουν, ένα μέσον για να αντλήσουν ευχαρίστηση, που δεν τη βρίσκουν πουθενά. Οι ουσίες λειτουργούν ως «όχημα φυγής» και ως «λύση» στα συσσωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα.

Τα ναρκωτικά, σκληρά και μαλακά, νόμιμα και παράνομα, είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση, στην οποία εμπλέκονται κρατικοί και άλλοι θεσμοί και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Η συχνότητα της παράλληλης χρήσης πολλών και διαφορετικών ουσιών, συνήθως στην αρχή της εφηβείας, σηματοδοτεί το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας – πύλη θανάτου για πολλά άτομα, που έκαναν αυτή την επιλογή. Μια προσωπική επιλογή που έχει, όμως, τις ρίζες της στην κοινωνική πραγματικότητα και τις αντιφάσεις της, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Η «ευαλωτότητα» που χαρακτηρίζει τα εξαρτημένα άτομα -η μειωμένη ανθεκτικότητά τους στις πιέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές- αντανακλά την «ευαλωτότητα» που υπάρχει στο επίπεδο της κοινωνίας, όπου έχουν διαρραγεί όλοι οι κοινωνικοί δεσμοί και η αποξένωση από τον εαυτό και τους άλλους έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το αίσθημα του φόβου που συστηματικά καλλιεργείται από τους κρατούντες, με την υποστήριξη των συστημικών ΜΜΕ, γεννά ανασφάλεια, καχυποψία, απελπισία, αγωνία για μια επικείμενη καταστροφή, που σε κάποιες περιπτώσεις στρέφει ενάντια σε κάθε τι το διαφορετικό, τροφοδοτώντας κάθε μορφής ρατσισμό.

Τα μεγάλα θύματα του κρατικού ρατσισμού είναι βέβαια τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα. Το σύστημα με τους πολιτικούς εκπροσώπους του τα στιγματίζει, τα καταδικάζει σαν εγκληματίες, τα στέλνει στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές, τα σπρώχνει στο περιθώριο και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι «επιχειρήσεις – σκούπα» της αστυνομίας κάνουν μαρτυρική την έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητά τους.

Χαρακτηρίζοντας -με τη μέθοδο του βιολογικού αναγωγισμού και τη συνδρομή του ακαδημαϊκού, ιατρικού κατεστημένου- την τοξικομανία ως «χρονία, υποτροπιάζουσα νόσο του εγκεφάλου» προωθεί βασικά τη συντήρηση της εξάρτησης μέσα από τα προγράμματα υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, αφήνοντας τα δημόσια «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης υποστελεχωμένα, με τεράστια λειτουργικά προβλήματα, λόγω λιτότητας και διαρκών περικοπών να υπολειτουργούν. Από την άλλη, στο πνεύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβερνώσας ακρο-Δεξιάς, αφήνεται να κερδοσκοπεί ασύστολα κάθε ιδιωτικό «κέντρο απεξάρτησης», που λειτουργεί συνήθως παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο.

Οι αρμόδιοι αρνούνται να δημιουργήσουν στην πράξη τους αναγκαίους όρους ισότιμης κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων, όλων εκείνων που κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης και διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία και σε μια αξιοβίωτη, μάχιμη ζωή, μέσα στο κοινωνικό σύνολο και όχι στο περιθώριο. Αρνούνται να δώσουν ευκαιρίες και κοινωνικά δικαιώματα.

Αρνούνται επίσης να δημιουργήσουν μια κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης των εξαρτήσεων, για να αντιμετωπίσουν το κακό στη ρίζα του.

Αντίθετα, προβάλουν και λειτουργούν τους λεγόμενους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, κινητές μονάδες, όπου οι τοξικομανείς θα μπαίνουν για να κάνουν «ασφαλή» ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης, μακρυά από τα μάτια των περιοίκων, για να μην υποβαθμίζονται περιοχές που μπορεί να αξιοποιηθούν τουριστικά, χωρίς «τα σκουπίδια της πιάτσας»!

Είναι φανερό ότι η βιοεξουσία χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά ως μέσον κοινωνικού ελέγχου των πιο ανήσυχων κοινωνικών στοιχείων.

Στη σημερινή εποχή της χωρίς προηγούμενο κρίσης και της συσσωρευμένης λαϊκής οργής καλούμαστε να αγωνισθούμε για την απελεύθέρωση της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά και άλλα δεσμά, που την απειλούν με καταστροφή. Καλούμαστε να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, το δρόμο του αγώνα για μια αληθινά ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση, ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο, το δρόμο της παγκόσμιας κοινωνικής χειραφέτησης που ονειρευόμαστε.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
ΣΩΜΑΤEIΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18ΑΝΩ

Eκδηλώσεις του 18 Άνω

Στο μεταξύ, από τις 15 έως 30 Ιουνίου το 18Άνω οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: