Δημοσιεύουμε κοινή ανακοίνωση των:
  • Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου τού 18ανω
  • Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων
  • Δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

26 ΙΟΥΝΗ 2020: Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Κοινός αγώνας για καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση

Η κοινωνία σήμερα βυθίζεται βαθειά στην κρίση και την καταστροφή. Η αλληλεπίδραση της πανδημίας και των συνεπειών της με την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει δημιουργήσει ένα ζοφερό τοπίο ανεργίας, ελαστικής εργασίας, στυγνής εκμετάλλευσης, άγριων εργασιακών συνθηκών, καταπάτησης δικαιωμάτων, φτώχειας και δυστυχίας.

Μέσα σε αυτούς τους όρους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάδοση και το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο, κ.α.

Στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής καταστροφής η παράλληλη χρήση πολλών ψυχοδραστικών ουσιών και ιδιαίτερα των πολύ τοξικών “ναρκωτικών της κρίσης”, οδηγεί στην εξαθλίωση και το θάνατο χιλιάδες νέους και νέες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που, βιώνοντας το απόλυτο αδιέξοδο, παίρνουν το δρόμο της εξάρτησης.

Η εξάρτηση δεν είναι “χρονία, υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου” που χρειάζεται το φάρμακό της, δηλαδή το υποκατάστατο, όπως την ορίζουν οι ακαδημαϊκοί ιατρικοί κύκλοι, για να απο-ενοχοποιήσουν την κοινωνία και να αυξήσουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών.

Τα εξαρτημένα άτομα είναι οι πιο αδύνατοι κρίκοι της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει κάτω από το βάρος της κρίσης. Είναι τα ευάλωτα άτομα, με ψυχικούς τραυματισμούς και δυσλειτουργικές οικογένειες, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια, την ντροπή, την ενοχή, το φόβο, το θυμό, την οργή, το αίσθημα του εσωτερικού κενού, την αφόρητη μοναξιά.

Η αναζήτηση ενός τρόπου φυγής από αυτή την αβίωτη πραγματικότητα, μια παράδοξη στρατηγική επιβίωσης.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους-σκιές, που μπορούν να γίνουν καλά και να ξανακερδίσουν τη ζωή τους, όπως έχει δείξει η εμπειρία του 18ανω και όλων των στεγνών προγραμμάτων, απαιτούμε:

  • Πολλά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, όλων των τύπων, για να μπορούν τα εξαρτημένα άτομα να εντάσσονται με τη θέλησή τους, σε πρόγραμμα της επιλογής τους.
  • Όρους ισότιμης και αξιοπρεπούς κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη επαγγελματική και άλλη αποκατάσταση.
  • Μια πολιτική πρόληψης κεντρικά σχεδιασμένη όχι από γραφειοκράτες-τεχνοκράτες αλλά κάτω από τον έλεγχο των λαϊκών κοινοτήτων, με δράσεις πολύμορφες μέσα στην κοινότητα, που προάγουν τους δεσμούς κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ανοίγουν ορίζοντες.

Ενάντια στο στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δίνουμε τη μάχη μαζί με όλους τους “αόρατους” για το σύστημα, τα εξαρτημένα άτομα, τους ψυχικά πάσχοντες, τους άστεγους, τους πρόσφυγες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετά σήμερα στο δρόμο, για να σπάσουμε τα δεσμά από τίς ουσίες, από τη φτώχεια, από την ταξική σκλαβιά και την κρατική καταστολή.

Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να ανθήσει η ελπίδα γι’ αυτούς που δεν έχουν ελπίδα.

Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου τού 18ανω

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων

22 Ιουνίου 2020