Μαύροι, Καφέ και Λευκοί – Εργάτες του Κόσμου ενωθείτε!”

Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια “κοινωνική επανάσταση”

Από τη συντακτική ομάδα του RedMed

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλά για τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ, ενός μαύρου φύλακα ασφαλείας, από την αστυνομία. Στην τρίτη εβδομάδα της, η εξέγερση εξαπλώθηκε από τη Μινεάπολη, όπου θανατώθηκε ο Φλόυντ, σε ολόκληρη τη χώρα, και ανάγκασε τον Τραμπ να υποχωρήσει στα σχέδιά του για στρατιωτική καταστολή.

Εικόνα 1: Εργάτες στο APM Terminals στο λιμάνι του Los Angeles -μέλη του ILWU- αποτίουν φόρο τιμής στον George Floyd

Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η συμμετοχή της εργατικής τάξης με τις δικές της οργανώσεις ήταν αισθητά περιορισμένη, με μερικές σημαντικές αλλά μεμονωμένες εξαιρέσεις. Στις 19 Ιουνίου, Παρασκευή, οι λιμενεργάτες και οι εργάτες αποθηκών της Δυτικής Ακτής έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό. Το Διεθνές Συνδικάτο Αποθηκών (ILWU), ένα από τα ισχυρότερα και μαχητικότερα συνδικάτα των ΗΠΑ, έλαβε μέτρα αλληλεγγύης προς την αντιρατσιστική εξέγερση υπό την καθοδήγηση των ντόπιων συνδικάτων της περιοχής του Κόλπου. Από το Σαν Ντιέγκο στα σύνορα του Μεξικού με την Καλιφόρνια μέχρι την πολιτεία της Ουάσιγκτον στα βόρεια, και τα 29 λιμάνια της Δυτικής Ακτής παρέμειναν κλειστά για μια πλήρη βάρδια (8 ώρες). Ταυτόχρονα, στο Όκλαντ, μία από τις σημαντικότερες λιμενικές πόλεις της Καλιφόρνια, και την πόλη που είχε γίνει μάρτυρας της γέννησης των Μαύρων Πανθήρων τη δεκαετία του 1960, το συνδικάτο ILWU διοργάνωσε μια συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου είκοσι χιλιάδες άνθρωποι.

Η 19η Ιουνίου είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για τους Αφροαμερικανούς. Εκείνη την ημέρα, το 1865, η Διακήρυξη Χειραφέτησης που έθετε το τέλος της δουλείας διαβάστηκε δημοσίως στους σκλάβους στο Τέξας, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανακοίνωσή της. Από τότε, γιορτάζεται ως γιορτή χειραφέτησης από τους Αφροαμερικανούς.

Εικόνα 2: Το σήμα των ILWU

Το συνδικάτο ILWU, μια ένωση με ρίζες στη Γενική Απεργία του 1934, είναι το πιο μαχητικό συνδικάτο της Δυτικής Ακτής από τις πρώτες ημέρες της εμφάνισης του. Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του ηγήθηκαν σε πολλούς αγώνες, τόσο οικονομικούς όσο και κοινωνικούς: συμμετείχαν στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, πολέμησαν μαχητικά κατά του ρατσισμού και οργάνωσαν απεργίες κατά του καθεστώτος Πινοσέτ στη Χιλή, του καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μπόρεσαν επίσης να οργανώσουν την μεγαλύτερη εκδήλωση Πρωτομαγιάς της χώρας εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, και πρόσφατα έκαναν στάση εργασίας για 9 λεπτά, στις 9 Ιουνίου, την ημέρα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.

Η συγκέντρωση στο Όκλαντ προσέλκυσε περίπου είκοσι χιλιάδες άτομα, με την υποστήριξη αριστερών και σοσιαλιστικών οργανώσεων, συνδικάτων και μειονοτικών ομάδων υπεράσπισης. Η πορεία 4 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Όκλαντ προς το κέντρο της πόλης συνεχίστηκε παρά την μεγάλη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19. «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν!», «Οι εργάτες αγωνίζονται, οι άνθρωποι αγωνίζονται!», και «Μαύροι, καφέ και λευκοί, εργάτες του κόσμου ενωθείτε!» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν περισσότερο. Η πορεία σταμάτησε μόνο στο Αστυνομικό Τμήμα του Όκλαντ, όπου μεγάλος αριθμός μαύρων εξακολουθούν να κρατούνται. Εδώ, οι πρώην Μαύροι Πάνθηρες ξεκίνησαν καμπάνια κατά των συλλήψεων της αστυνομίας και των ρατσιστικών πρακτικών κατά των μη λευκών συλληφθέντων και ζήτησαν την αποδυνάμωση της αστυνομίας στις ομιλίες τους. Ορισμένοι ομιλητές επεσήμαναν τον σοσιαλισμό ως την έσχατη λύση στο ρατσισμό και την αστυνομική τρομοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν τοπικοί και διεθνείς ηγέτες του συνδικάτου ILWU, όπως οι Τρεντ Γουΐλις, Τζακ Χέϋμαν, Κλάρενσε Τόμας και ο Κιθ Σάνκλιν, καθώς και ορισμένες ιστορικές προσωπικότητες των μαύρων και σοσιαλιστικών κινημάτων όπως η Άντζελα Ντέϊβις, ο Ντάνι Γκλόβερ, Κατ Μπρουκς και το πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, Τζέραλντ Σμιθ. Οι ομιλητές έθιξαν ορισμένα σημαντικά θέματα, από την τρομοκρατία της αστυνομίας έως τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του Λιμένα του Όκλαντ από Γερμανούς κτηματομεσίτες, και από την τύχη των μαύρων και πολιτικών κρατουμένων έως τον αντίκτυπο του Covid-19 στην αφρο-αμερικανική κοινότητα.

Ο Τρεντ Γουΐλις, Πρόεδρος του συνδικάτου ILWU Local 10, επέκρινε το δικομματικό σύστημα, δήλωσε ότι αμφότερα τα κόμματα εκπροσωπούν τους πλούσιους και κάλεσε για ανεξάρτητο εργατικό κόμμα σε συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Ο συνταξιούχος λιμενεργάτης και σημαντικός ηγέτης του ILWU, Τζακ Χέϋμαν, στόχευσε τόσο την κυβέρνηση Τραμπ όσο και τον υποψήφιο για την προεδρία των Δημοκρατικών Τζο Μπάϊντεν, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι ο Μπάϊντεν ήταν ο συντάκτης του ρατσιστικού νομοσχεδίου για το έγκλημα του 1994. Θεωρώντας ανεπαρκή την έκκληση του Σάντερς για «πολιτική επανάσταση», ο Χέϋμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «κοινωνική επανάσταση».

Μέσω αυτής της δράσης, το συνδικάτο ILWU έκανε το πρώτο βήμα στη συμμετοχή της εργατικής τάξης στη λαϊκή εξέγερση με τις δικές της οργανώσεις και αιτήματα – ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει η ίδια η εξέγερση ένα βήμα μπροστά. Εάν και άλλα συνδικάτα και σοσιαλιστικές οργανώσεις ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την εξέγερση μέσω των πράξεών τους, αυτό θα αποτελέσει ταυτόχρονα σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την υπέρβαση του ρατσισμού, της ιστορικής ασθένειας των ΗΠΑ, και θα ωθήσει την ίδια την εξέγερση να στοχεύσει τον καπιταλισμό στο σύνολό του.

21 Ιούνη 2020

Μετάφραση Αρ. Μα.

Photo credits:

Featured picture: San Francisco Bay Area Independent Media Center

Εικόνα 1: Robin Doyno via ILWU

Εικόνα 2: New ILWU logo