27 χρόνια μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

 

 

[ 27 χρόνια συμπληρώθηκαν, την Δευτέρα 9 Γενάρη, από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από τους παρακρατικούς της Νέας Δημοκρατίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος στην Πάτρα, στην καθιερωμένη πολιτική συγκέντρωση στη μνήμη του αγωνιστή καθηγητή, στο σημείο της δολοφονίας του, στην πύλη του σχολικού συγκροτήματος.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αχαϊας, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αριστεράς. Αποδοκιμασίες προκάλεσε το γεγονός πως κατέθεσαν στεφάνι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ ΑΕΙ.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η ΛΑΕ και το ΣΕΚ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στο Παράρτημα.

H προκήρυξη του ΕΕΚ ανέφερε:

 

9 Ιανουαρίου 1991: 27 χρόνια μετά τη δολοφονία από τους φονιάδες της Δεξιάς – δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε!

 

Ο Nίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα!

 

Τιμούμε τη μνήμη του κομμουνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα ο οποίος δολοφονήθηκε από τις ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της ΝΔ, στις 9 Ιανουαρίου 1991 υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των μαθητών του στον αγώνα, το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση.

 

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά!  Όσο κι αν εμφανίζονται καλοντυμένοι τεχνοκράτες γνωρίζουμε καλά το κόμμα των χιτών και ταγματασφαλιτών του Εμφυλίου, αυτών που -με τη βοήθεια του εγγλέζικου και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού- πάτησαν επάνω στα κόκκαλα των ανταρτών, εξόρισαν, βασάνισαν και τρομοκράτησαν.

 

Το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα από τον Καλαμπόκα αφήνει μια πολύτιμη μνήμη σήμερα που οι ψευτο-αριστεροί κυβερνώντες επιχειρούν να πείσουν πως “είναι όλοι ίδιοι”.

 

Ο Νίκος Τεμπονέρας έπεσε στο πόστο τού αγώνα, όταν οι καπιταλιστές παγκόσμια έλεγαν πως όχι μόνο ο κομμουνισμός, αλλά και η ίδια Ιστορία τελείωσε με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.

 

Τιμή στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα σημαίνει πάλη ενάντια στα Μνημόνια, παλιά και νέα, για την ανατροπή αυτού του συστήματος της αναξιοπρέπειας και της εκμετάλλευσης, για τη συντριβή του κράτους και του φασιστικού παρακρατικού του συμπληρώματος, για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

 

Στα ερείπια αυτού του παλιού κόσμου η νεολαία και ο λαός θα συνεχίσουν να θυμούνται πως “Ο Τεμπονέρας ΖΕΙ”. Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα, σε κάθε χρυσαυγίτη, σε κάθε μαντρόσκυλο των αφεντικών.

 

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα