ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

Νεολαία

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

 

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου κατατέθηκε προς επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ”αναβαθμίζει” τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Π.Δ.A.). Πρόκειται για τη συνέχιση της επίθεσης από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο ενάντια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου όπου κομμάτι του αποτελεί το Π.Δ.Α. Η δήθεν αναβάθμιση των ΤΕΙ πανελλαδικά, ξεκινώντας από τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας, έρχεται στην ουσία να επισφραγίσει την υλική κατάρρευση των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ταυτόχρονα να τη θέσει σε μια πιο ελεγχόμενη τροχιά.

 

Η διαρκής υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέεται με τον κορεσμό της αγοράς εργασίας από πτυχιούχους νέους (περίπου 250.000 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ) και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε αυτήν, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής δε ζητά μορφωμένους εργαζόμενους αλλά φθηνό εργατικό δυναμικό, θέτουν νέα εμπόδια στην αστική τάξη αλλά ταυτόχρονα και νέα πεδία δράσης. O ίδιος ο κορεσμός, εξ άλλου, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας από το 2007, που παρά τις ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας δεν δείχνει σημάδια ουσιώδους ανάκαμψης.

 

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση των τμημάτων από 42 σε 26! Αυτό θα επιτευχθεί με τη συγχώνευση τμημάτων τα οποία καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους ως προς το επιστημονικό αντικείμενο, που σημαίνει τη μείωση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και μείωση των γενικών εξόδων δύο τμημάτων στα έξοδα του ενός. Τις «τρύπες» που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί η υποχρηματοδότηση θα έρθει να τις καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Η αναβάθμιση του τίτλου δεν έχει να κάνει καθόλου με την αναβάθμιση των ιδρυμάτων, των σπουδών ή των επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστική τάξη και το κράτος επιτίθενται στη δημόσια δωρεάν παιδεία, όμως αυτή τη φορά η επίθεση συντελείται μέσα σε τέτοια όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με την αστική τάξη της Ελλάδας και παγκοσμίως να μην έχει καμιά στρατηγική εξόδου από αυτήν.

 

Το νομοσχέδιο ήδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις σπουδαστών και καθηγητών στο ΤΕΙ Αθήνας με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στο Υπουργείο Παιδείας. Ο αγώνας όμως ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για πραγματικά δωρεάν δημόσια παιδεία, δηλαδή δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά από και προς το χώρο των σπουδών μας, πρέπει να είναι διαρκής και συνολικός και σε άμεση σύνδεση με τους αγώνες των εργατών και την πάλη για εργατική εξουσία. Μονάχα με τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης θα έχουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν.

Γ.Φ.