30.000 απολύσεις έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Οι απολυμένοι προέρχονται από τους κλάδους των μεταφορών (συμβασιούχοι οδηγοί επαρχιακών ΚΤΕΛ Α.Ε.), του τουρισμού (ξενοδοχοϋπάλληλοι) και όχι μόνο.
Ήδη πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την επίδειξη «ισχύος» από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι με την προστασία και την υποστήριξη της Κυβέρνησης, προχωρούσαν σε «πάγωμα» πληρωμών, αναγκαστική παύση εργασιών και συναφή.
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Η σωρεία των απολύσεων εν τω μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού, βρίσκεται μόλις στην αρχή της και σε συνδυασμό με όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί διαμορφώνουν μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση για την εργατική τάξη και το λαό της χώρας την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Μια κατάσταση η οποία ήδη δείχνει το εφιαλτικό πρόσωπο της σήψης του καπιταλισμού, έστω και αν η πανδημία είναι μόλις στην αρχή και η πορεία της απρόβλεπτη.
Σε καμιά «αγορά εργασίας» δεν πρόκειται να μείνουν οι μέχρι τώρα όροι αγοραπωλησίας της εργατικής δύναμης, όταν η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία βυθίζεται στην διαλυτική κρίση. Η εργατική τάξη παλεύοντας συλλογικά, είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τον κόσμο από το αδιέξοδο της παρακμής του καπιταλισμού.
Ε.Α.