31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας υπό την σκιά νέου εργοδοτικού εγκλήματος

Μια εβδομάδα πριν το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ένα νέο τραγικό εργατικό ατύχημα-εργοδοτικό έγκλημα- έγινε στην ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Τέσσερις εργάτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μετά από έκρηξη στις 2/2/20 στις εγκαταστάσεις των διϋλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Οι τραυματίες, ένας 37χρονος νοσοκόμος και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, Γεώργιος Γεννηματάς.

Παρόλα αυτά, τα γραφειοκρατικά επιτελεία του ΕΚΑ δίνουν τον τόνο στην νομιμοποίηση, ή και το κυνήγι, των σωματείων – σφραγίδων, για να κατοχυρώσουν τις ψήφους που θα αναδείξουν το νέο Δ.Σ. με τις εκλογες στις 15 και 16/2/2020.

Την ίδια στιγμή με μία ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναντίστοιχη με τη σοβαρότητα της καταστασης, η διοίκηση του ΕΚΑ αποδεικνύει ότι είναι εξοργιστικά κατώτερη των περιστάσεων.

Το ΔΣ του ΕΚΑ για το “διαρκές” αυτό εργοδοτικό έγκλημα, το οποίο έγινε από την παράλειψη οφειλόμενης λήψης προστατευτικών μέτρων ασφάλειας, αρκείται στο να “ανακαλέσει στην τάξη” το κράτος και την κυβέρνηση, νουθετώντας τους ούτε λίγο, ούτε πολύ για το “κοινό όραμα της ανάπτυξης” (προφανώς το μοιράζεται με τα αφεντικά). Καλεί να φροντίσουν κάπως περισσότερο τους εργάτες τους και να πάρουν μέτρα προστασίας. Ενώ στους βαριά τραυματισμένους εργάτες που νοσηλεύονται και η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο, στέλνουν «αγωνιστικές ευχές» για ταχεία ανάρρωση!

Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτό το ολοταχώς εκβαρβαριζόμενο εργασιακό περιβάλλον είναι σίγουρο ότι έχει ανάγκη κάτι πολύ περισσότερο από τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις και τον χαρτοπόλεμο με τα οποία οι γραφειοκράτες προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης.