ΟΝΔΟΥΡΑ: 357 φυλακισμένοι νεκροί!

Τουλάχιστον 357 φυλακισμένοι είναι οι νεκροί στην Oνδούρα ύστερα από πυρκαγιά στη φυλακή Kομαγιάγκουα. Πάνω από 100 απανθρακώθηκαν κι άλλοι πέθαναν από ασφυξία αβοήθητοι. «Δεν επρόκειτο για εξέγερση», δήλωσε ο διευθυντής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Όμως, μάρτυρες αναφέρουν ότι είχαν  ακούσει πυροβολισμούς.

 

H μαζική δολοφονία τόσων ανθρώπων είναι μέτρο του απάνθρωπου  καθεστώτος που επικρατεί σ’ αυτή τη χώρα, όπου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επενέβη απροκάλυπτα, με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 28 Ιούνη του 2009.

Μετά πραξικόπημα οι HΠA έκαναν τα πάντα για να δικαιολογήσουν την απαγωγή του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου Ροζάλες και τη βίαιη στρατιωτική κατάληψη της Ονδούρας.

Οι συνθήκες στην Ονδούρα, τη δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Κεντρική Αμερική έχουν επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα. Το 67% του πληθυσμού, πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχιας. Η ανεργία είναι περίπου 30%. Καπιταλιστές και πολυεθνικές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, εκμεταλλευόμενες λαό και πλουτοπαραγωγικούς πόρους, ιδιωτικοποιώντας ακόμα και τα… ποτάμια της χώρας!

Μετά το πραξικόπημα η Ονδούρα έχει μετατραπεί σε κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων των Η.Π.Α. στην Κεντρική Αμερική.  Η βία και το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα έχει αυξηθεί δραματικά καθώς και οι δολοφονίες αγωνιστών αλλά και απλών ανθρώπων, από την αστυνομία και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.  Η Ονδούρα έχει τα πιο υψηλά ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Υπάρχει μια γενική ατιμωρησία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και τις «αγαπημένες» παραστρατιωτικές οργανώσεις δολοφόνων.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος, Μισελέτι και Φακουσέ, πέρα από καπιταλιστές θεωρούνται και οι κύριοι ναρκέμποροι στην Ονδούρα. O Φακουσέ λέγεται ότι έκλεψε επίσης τεράστιες εκτάσεις γης από τους γηγενείς και οι παραστρατιωτικές μονάδες του έχουν δολοφονήσει, απαγάγει και βασανίσει εκατοντάδες αγρότες στην κοιλάδα Αγκουάν. Ο Φακουσέ έφερε το εκπαιδευμένο από Αμερικάνους 15ο τάγμα πεζικού και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για να επιτεθούν στους αγρότες του Αγκουάν.

Το με αμερικάνικη υποστήριξη πραξικόπημα και η υποστήριξη των Η.Π.Α. για την «εκλογή» του Προφίριο Λόμπο Σόσα τον Νοέμβριο του 2009 έφερε στην εξουσία ένα καθεστώς που πολύ γρήγορα ο Ομπάμα το αναγνώρισε. Η κυβέρνηση Λόμπο άνοιξε τις πόρτες στο εμπόριο ναρκωτικών, τη βία και την κρατική καταστολή. Το δικαστικό σύστημα αθωώνει με τη σειρά του τους εκπροσώπους του κράτους. Τουλάχιστον 34 μέλη της αντιπολίτευσης έχουν «εξαφανιστεί» ή δολοφονηθεί και πάνω από 300 έχουν δολοφονηθεί από το κράτος. Επίσης 18 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πραξικοπήματος.

Ωστόσο οι μάζες στην Ονδούρα δεν μένουν αδρανείς. Βγαίνουν στους δρόμους αντιμετωπίζοντας την αστυνομία και το στρατό στις πόλεις και την ύπαιθρο. Mάλιστα, μέσα στον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις ενάντια στην αμερικανοκίνητη κυβέρνηση.