4 χρόνια Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου για τα 4 χρόνια λειτουργίας του. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου, μίλησαν γιατροί, νοσηλευτές, αλληλέγγυοι και συλλογικότητες της περιοχής. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που παρεβρέθηκε στην εκδήλωση ήταν ασθενείς που είχαν λάβει τη φροντίδα του Κοινωνικού Ιατρείου.

Η σ. Δώρα από τη γραμματεία του ιατρείου άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας έναν απολογισμό από τα 4 χρόνια λειτουργίας του ιατρείου, στη διάρκεια των οποίων σχεδόν 2500 συνάνθρωποί μας έχουν λάβει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια απο το ιατρείο. Από το βιβλίο επισκεπτών προκύπτει ότι δεχόμαστε 60 – 70 επισκέψεις το μήνα, ενώ κάποιους μήνες φθάνουν τους 80. Αν σκεφτούμε ότι λειτουργούμε μόνο 8 μέρες το μήνα βλέπουμε ότι εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην υγεία. Το Ιατρείο στεγάζεται στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και εκτάκτως επιπλέον ημέρες όταν χρειάζεται. Σ’ αυτό προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους περίπου 15 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Ιατρείο Ιλίου παράλληλα συμμετείχε ή διοργάνωνε πολλές κοινωνικές δράσεις π.χ. Κοινωνική Κουζίνα – Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας – Υποστήριξη Προσφύγων. Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες προσφέροντάς τους ιατρική φροντίδα, φάρμακα και ρούχα –
Προσπάθεια δημιουργίας Συντονισμού Ιατρείων/Φαρμακείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολλές άλλες δράσεις.

Ο γιατρός Δημήτρης Γεωργίου αναφέρθηκε στους λόγους δημιουργίας του κοινωνικού ιατρείου. Απο το 2008 με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης η δημόσια δαπάνη για την υγεία από 22 δις ευρώ, μειώθηκε το 2014 σε 7 δις ευρώ. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εκτελεστής των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέλυσε 3000 από τους 5500 γιατρούς του ΙΚΑ δημιουργώντας μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και υγιειονομική κρίση. Σε αυτές τις συνθήκες έκλεισαν και στο τοπικό υποκατάστημα του Ιλίου οι διοικητικές υπηρεσίες χωρίς να πέσει ντουφεκιά με την ανοχή και αδράνεια της δημοτικής αρχής.
Έτσι προέκυψε η ιδέα και η ανάγκη δημιουργίας του κοινωνικού ιατρείου Iλίου. Παλεύουμε, τόνισε,
* ενάντια σ’ αυτούς που καταστρέφουν την ζωή μας για δωρεάν, δημόσια, υψηλού επιπέδου υγεία για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, ασφαλισμένο, ανασφάλιστο, άνεργο, εργαζόμενο, νεολαίο, μετανάστη, πρόσφυγα.
Να σταματήσει η κατεδάφιση της δημόσιας, λαϊκής υγείας.
* πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με καθολική ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων. ΟΧΙ στο γκέιτ κιπιγκ
* Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
* Έξω οι επιχειρηματίες από την υγεία.
* Συντασσόμαστε ως κοινωνικό ιατρείο με τους αγώνες των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και συντάξεων ενάντια σε κάθε περικοπή που απεργάζεται η κυβέρνηση τώρα ή στο άμεσο μέλλον.
Στοπ στην φορο-λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, να φορολογηθεί το κεφάλαιο.
Κατάργηση όλων των λαοκτόνων μνημονιακών νόμων που αφορούν την υγεία και όχι μόνο.
Παύση πληρωμών στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.
Διαγραφή του χρέους.

Ο γιατρός Θυμιος Μουρκογιάννης (διευθυντής του ΙΚΑ της περιοχής) ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου τόνισε τη σημασία λειτουργίας του ιατρείου καθώς και την ανάγκη να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηρστικό ότι πολλοί ασθενείς λόγω των σημαντικών ελλείψεων στην δημόσια Υγεία βρίσκουν βοήθεια στο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου μίλησε για την έξαρση των ψυχικών νοσημάτων ως αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και των μνημονιακών πολιτικών όλα αυτά τα χρόνια. Απέναντι στην ψυχολογία της απελπισίας και της απομόνωσης, εμείς πρέπει να προτάξουμε την ψυχολογία της αντίστασης. Τα νευρωτικά συμπτώματα, το άγχος, η κατάθλιψη και οι αϋπνίες αντιμετωπίζονται μόνο με την αντίσταση μέσα από συλλογικότητες απέναντι στις συνθήκες που μας καταπιέζουν και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη από τον καιρό της Κατοχής με την εαμική αντίσταση.

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή μουσική με τον Δημήτρη Ραμόν, και στη συνέχεια με τον σ. Γρηγόρη και την Ελεονόρα με την κιθάρα της που μας χάρισαν μια όμορφη μουσική βραδιά.
Γ.Σ.