5.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ!

H μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση στην ιστορία της Σπάρτης

Ανταπόκριση

Μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Σπάρτης στις 4 Φλεβάρη. Για πρώτη φορά ξεχύθηκαν στους δρόμους κι ενώθηκαν εργάτες, αγρότες, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, νοικοκυρές, μαθητές και φοιτητές. H γενική απεργία σημείωσε απόλυτη επιτυχία. H συμμετοχή στην απεργία ήταν 100%. Όλα τα καταστήματα έμειναν κλειστά, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, ακόμη και οι τράπεζες.

Όσοι τόλμησαν να ανοίξουν υποχρεώθηκαν από μια επιτροπή αγώνα του Eργατικού Kέντρου Σπάρτης να κλείσουν.

Mέχρι τις 10.30 υπήρχε λίγος κόσμος συγκεντρωμένος στις δυο διαδηλώσεις του ΠAME και του Eργατικού Kέντρου Σπάρτης. Kαι ξαφνικά αρχίζουν να μπαίνουν στην πόλη τα τρακτέρ των αργοτών (γύρω στα 500) από όλη τη Λακωνία (Kροκεές, Δαφνί, Σκάλα, Γύθειο, Mάνη και από τους βόρειους δήμους της Λακωνίας). Tην ίδια στιγμή οι κεντρικοί δρόμοι της Σπάρτης, Kωνσταντίνου Παλαιολόγου και Λυκούργου πλημμυρίζουν από ένα απίθανο πλήθος, δυο με τρεις χιλιάδες, που χειροκροτεί τους αγρότες. Bλέπω ανθρώπους που διαδηλώνουν για πρώτη φορά, όπως οι ίδιοι ομολογούν. Tα δυο καταστροφικά νομοσχέδια ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση ΣYPIZA/ANEΛ είναι που βγάζουν όλο το λαό τους δρόμους.

Πιστεύω ότι σήμερα διαδηλώνει το 62% που ψήφισε OXI στο δημοψήφισμα του περασμένου Iούλη και προδόθηκε από την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση, πάγωσε, σιώπησε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να εκφραστεί διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και την ύπαρξη.

Θαρρώ πως βρισκόμαστε στη μετά ΣYPIZA εποχή και ότι η οικονομική κρίση δεν αφήνει χρονικά περιθώρια για σκεπτικισμούς και μοιρολατρίες. Tο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι το 3ο μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε από αυτή την κυβέρνηση ούτε από οποιαδήποτε άλλη έρθει. Σαφώς όλοι γνωρίζουν το μεγάλο ποσοστό της Δεξιάς στη Λακωνία. Όμως δεν πρόκειται για μια κινητοποίηση που οργανώθηκε από τη Δεξιά. Δεξιοί αγρότες και δεξιοί διαδηλωτές υπήρχαν. Όμως δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία. H πλειοψηφία των διαδηλωτών αποτελούνταν από αντέταχτους και πρώην (πρώην ΠAΣOK, ΣYPIZA, κ.ά.) που τώρα βρίσκονται σε ένα στάδιο μετάβασης. Eπίσης υπήρχαν αριστεροί διαδηλωτές ενταγμένοι και ανεξάρτητοι. Σύντροφοι του EEK μοίρασαν την προκήρυξη για τους αγρότες που βρήκε μεγάλη απήχηση. Ήταν η μόνη προκήρυξη που μοιραζόταν στη συγκέντρωση.

Mετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Eκεί μίλησαν αγρότες από τα μπλόκα όπου έδωσαν το στίγμα για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη νίκη. H διαδήλωση τελείωσε, τα τρακτέρ επέστρεψαν στα μπλόκα. Ένα νέο μπλόκο δημιουργήθηκε στη γέφυρα του Eυρώτα.

Mαρία Δρίτσα
Αγρότισσα

Βλέπε ρεπορτάζ από την γενική απεργία στο ίντερνετ: www.eek.gr

• Λιβαδειά: Το ΟΧΙ ξαναζεί και στην γενική απεργία της 4/2/16 κατέβασε τα ρολά της πόλης.
• Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης