50 χρόνια από τον Μάη του '68: Η Γαλλία συγκλονίζεται από εργατικούς και φοιτητικούς αγώνες

50 χρόνια από τον Μάη του ’68
Η Γαλλία συγκλονίζεται από εργατικούς και φοιτητικούς αγώνες

Συνεχίζονται οι φοιτητικές καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Γαλλία, με αιχμή του δόρατος τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα σε απεργία έχουν κατέβει από τις 3 Απριλίου οι σιδηροδρομικοί που πραγματοποιούν απεργίες 2 μέρες στις 5 με προγραμματισμό ως τις 28 Ιουνίου. Στις κινητοποιήσεις περίπου το 1/3 των τρένων λειτουργεί και τα υπόλοιπα παραμένουν ακινητοποιημένα. Επιπλέον, από τις αρχές Απριλίου απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στην ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης οι εργαζόμενοι στην Air-France έχουν αρχίσει απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις της εταιρίας να ματαιώνονται.
Στις 19 Απριλίου οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με τη Γενική Απεργία της CGT και πολλές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στο Παρίσι, στην απεργιακή πορεία συμμετείχαν πάνω από 50.000 άτομα η οποία χτυπήθηκε άγρια από την Αστυνομία. Με αφορμή κάποια μικροεπεισόδια στην είσοδο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου, ξεκίνησε μια άγρια και λυσσαλέα επίθεση εκατοντάδων αστυνομικών στο κύριο σώμα της διαδήλωσης με δακρυγόνα, υδροφόρες αύρες και βροχή από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης! Ο στόχος των δυνάμεων καταστολής ήταν προφανής δηλαδή να μη γίνει η διαδήλωση. Παρόλα αυτά, κάποια μπλόκα διαδηλωτών κυρίως των συνδικάτων των σιδηροδρομικών και της ηλεκτρικής ενέργειας ανασυγκροτήθηκαν και κατάφεραν να συνεχίσουν. Και επαναλήφθηκαν οι εικόνες της εργατικής εξέγερσης της άνοιξης του 2016, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι πάνοπλες κατασταλτικές δυνάμεις έκαναν πίσω μπροστά στις αποφασισμένες μάζες των διαδηλωτών.
Εκτός από τις απεργίες, αυξάνονται και φοιτητικές καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Ακόμα και η σχολή που αποφοίτησε ο Μακρόν τελεί υπο κατάληψη! Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες υπάρχει εισβολή της Αστυνομίας στις σχολές με πιο σόβαρη στο Πανεπιστήμιο Tolbiac στο Παρίσι (Paris 1), όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής τα CRS (ΜΑΤ) εισέβαλαν στη σχολή και έβγαλαν με τη βία τους φοιτητές και τους αλληλέγγυους. Και παρά τα ψέμματα των ΜΜΕ ότι δεν υπήρξε βία, από την επιχείρηση της Αστυνομίας πάνω από 20 φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν άγρια, 4 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο τελευταίος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του διαφύγει, γκρεμοτσακίστηκε από τις σκάλες όταν ένας αστυνομικός του έπιασε το πόδι. Μάλιστα οι αστυνομικοί καταγγέλλονται ότι καθάρισαν και τα σημεία με το αίμα του τραυματία! Πριν από την επέμβαση είχε προηγηθεί μια εκστρατείας λάσπης και συκοφαντίας όλων των καταλήψεων από ΜΜΕ και κυβέρνηση και οι Πρυτάνεις των πιο πολλών σχολών ζητούσαν επέμβαση της Αστυνομίας. Μέχρι και η ηγέτης των φασιστών Λεπέν αποκάλεσε τους καταληψίες αλήτες, punks και σκυλιά και κάλεσε το Μακρόν να κάνει το χωροφύλακα όχι στη Συρία αλλά στα πανεπιστήμια!!!
Υπο αυτήν την κατάσταση, οι εργατικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται αλλά και οι καταλήψεις. Η πρόθεση των σιδηροδρομικών είναι οι απεργίες να συνεχιστούν και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Παρά την προσπάθεια της γραφειοκρατίας για συμβιβασμό, σε αρκετούς μεγάλους σταθμούς τρένων στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν με ανοιχτές συνελεύσεις τη συνέχιση των απεργιών. Όπως και στα πανεπιστήμια οι καταλήψεις συνεχίζονται και πληθαίνουν. Η τρομοκρατία που εξασκείται από τα Γκαιμπελικά ψέμματα των ΜΜΕ, παρακρατικές συμμορίες και εισβολές της αστυνομίας σε καταλήψεις ή χτυπήματα των διαδηλώσεων περισσότερο δείχνουν ότι η μπουρζουαζία και οι μαριονέτες της, τύπου Μακρόν, βρίσκεται σε πανικό και σύγχυση. Ή καλύτερα η μπουρζουαζία με τους μηχανισμούς της δείχνει ένας ισχυρός τοίχος αλλά από μέσα είναι σάπιος. Και από ό,τι φαίνεται οι μάζες στη Γαλλία έχουν αρχίσει και το συνειδητοποιούν.

Πάνος Βλαχάκης