50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΕ/ΕΕΚ - ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Μπουένος Άιρες, 26 Νοέμβρη 2013

Σύντροφοι του EEK,

είναι τιμή για όλο το Partido Obrero να γιορτάζει μαζί σας την 50στή επέτειο της ίδρυσης του EEK. Μοιάζουμε, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, με δίδυμα αδέλφια, καθώς πριν από μισό αιώνα άρχισε το πολιτικό έργο απ’ όπου προέκυψε το Partido Obrero. Πέρα από την συγκυριακή ημερομηνία, γίναμε, σε κάποιο βαθμό, σύντροφοι μιας μόνης μάχης – της πάλης για την παγκόσμια επανάσταση. Το EEK τιμά τα χρόνια του από την πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της εγκληματικής καταστροφής της ζωής του ελληνικού λαού, από τον διεθνή καπιταλισμό. Η γενιά που ίδρυσε το EEK έχει αφήσει μια κληρονομιά επαναστατικής επιμονής, μια παράδοση εμπειριών και θεωρητικής δουλειάς, με επίδραση διεθνούς εμβέλειας. Είμαστε κομμάτι της επαναστατικής γενιάς του 68/69, του οποίου τις αρχικές εργασίες πρέπει να ολοκληρώσουμε σε αυτήν την περίοδο που ζούμε. Το EEK έχει τις ρίζες του στη μεγάλη παράδοση των επαναστατών εργατών και αγροτών της Ελλάδας, που αγωνίστηκαν όπως κανείς άλλος με το όπλο στο χέρι τις στρατιές του Χίτλερ, του Μουσολίνι και των Τσόρτσιλ-Τρούμαν· που ανέτρεψαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών· και που σήμερα διεξάγουν με διαδηλώσεις και σκληρές γενικές απεργίες κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της τρόικας. Είμαστε υπερήφανοι για το EEK και που πολεμάμε στο πλευρό σας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Γιορτάζουμε την επέτειό σας σε μια εποχή νέων εξελίξεων και ακόμη μεγαλύτερων προκλήσεων. Μόλις πετύχαμε μια μεγάλη νίκη στις πρόσφατες εθνικές μας εκλογές. Από τις 600.000 ψήφους που το Μέτωπο της Αριστεράς κέρδισε το 2011, ανεβήκαμε δύο φορές, τον περασμένο Οκτώβριο, στις ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Έχουμε εισέλθει στο Εθνικό Κογκρέσο, σε αρκετά περιφερειακά κοινοβούλια και σε πολλά υπηρεσιακά συμβούλια. Η νίκη μας στην πρωτεύουσα της Σάλτα επί της κυβέρνησης των περονικο-κιρχνερικών έχει συγκινήσει την Αργεντινή· λάβαμε το 30% των ψήφων, με 13 πόντους διαφορά από το [κυβερνόν] Partido Justicialista. Το «Σάλτα λα Τρότσκα» έχει γίνει εθνικό σλόγκαν. Νικήσαμε με συντριπτική διαφορά τη δημοκρατίζουσα αριστερά, με άλλα λόγια το μεταβατικό πρόγραμμα (η δικτατορία του προλεταριάτου) νίκησε το πρόγραμμα προσαρμογής στον καπιταλισμό. Όλες οι δυνάμεις που συνθέτουν τη CRFI θα πρέπει να στοχαστούν σοβαρά πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή η «άνοδος της αριστεράς» έχει διευρύνει όσο ποτέ άλλοτε το πεδίο της πολιτικής δράσης στην εργατική τάξη. Μαζικοί τομείς της πρωτοπορία της εργατικής τάξης θέλουν την ενότητα του εργατικού κινήματος με τον επαναστατικό σοσιαλισμό. Η τεράστια λαϊκή υποστήριξη που μας συνόδευσε, κατά τη δολοφονία του συντρόφου μας Μαριάνο Φερέιρα, έχει οδηγήσει σε μια σταθερή πολιτική εξέλιξη.

Η άνοδος του Μετώπου της Αριστεράς κορυφώνει ένα στάδιο δέκα χρόνων που οριοθετήθηκαν πολιτικά από τον καθυστερημένο αστικό εθνικισμό – τον τσαβισμό, το κίνημα των αυτοχθόνων [indigenismo] και τον κιρχνερισμό. Ένα σημαντικό μέρος του περονικού εκλογικού σώματος ψήφισε Μέτωπο της Αριστεράς. Στη Σάλτα, οι περονικοί εργαζόμενοι «πήδηξαν το φράχτη» του μαζικού περονικού μηχανισμού· διαγράφεται η απαρχή ενός νέου λαϊκού κινήματος υπό την ηγεσία της εργατικής τάξης και της Τέταρτης Διεθνούς. Πρόκειται για ένα πολιτικό χτύπημα κατά των δημοκρατιζόντων της Ευρώπης, που αποκρύπτουν τη συνθηκολόγησή τους με τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ κάτω από το ένδυμα του λατινοαμερικάνικου εθνικισμού. Η εμπειρία της Αργεντινής είναι ένα σημαντικό πολιτικό όπλο για τους τεταρτοδιεθνιστές της Ευρώπης. Υπενθυμίζουμε ότι τα κεντριστικά κόμματα στην Ευρώπη μας αμφισβήτησαν, πριν από δέκα χρόνια, διότι δεν είχαμε μεταφράσει σε εκλογικό επίπεδο, την επιρροή μας στην ανάπτυξη του κινήματος των πικετέρος· ήταν μόνο θέμα χρόνου. Τώρα θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα βάσει του τι συμβαίνει. Η δική μας πρόκληση τώρα είναι να μεταφέρουμε αυτήν την εξέλιξη σε όλη την Λατινική Αμερική, δηλαδή να οικοδομήσουμε την Τέταρτη Διεθνή σε αυτό το μέρος του κόσμου. Στην εργασία μας αυτή οριοθετούμαστε ενεργητικά μακρυά από τα σχέδια για ανάπτυξη κεντριστικών κομμάτων με τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, κάτω από την ετικέτα των «εργατικών κομμάτων» χωρίς σαφή πολιτικό προσανατολισμό.

Τα αποτελέσματα της Αργεντινής αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της CRFI: αναπτύσσουμε τη δράση μας· να δοκιμαστούν τα μεγάλα μας σχέδια με την πραγματική ανάπτυξη των δυνάμεων που υποστηρίζουν την άμεση επανένωση της Τέταρτης Διεθνούς. Το Μέτωπο της Αριστεράς δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε ένα είδος τελικού σταδίου· συνενώνει διάφορα στάδια της εξέλιξης της αριστεράς· από το δημοκρατισμό και τη σύλληψη του κόμματος σαν μια διαδοχή αυτο-ανακηρύξεων, αφενός, και της ανασυγκρότησης του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης –της ενότητας του επαναστατικού σοσιαλισμού και του εργατικού ταξικού κινήματος– με βάση ένα πρόγραμμα, από την άλλη. Όλη αυτή η ιστορική περίοδος χαρακτηρίζεται από μια τεράστια μετάβαση που αναμιγνύει και ταιριάζει προηγούμενα στάδια στη συνείδηση -και την οργάνωση του προλεταριάτου- τις αποτυχίες και τις ήττες· με την ανάπτυξη μιας επαναστατικής πρωτοπορίας που δημιουργήθηκε πάνω στην εμπειρία αυτών των σταδίων, και με νέες ωθήσεις. Στη Λατινική Αμερική εξακολουθούμε να ζούμε μια καθυστερημένη άνοδο του καθυστερημένου δημοκρατισμού και εθνικισμού, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής χρεοκοπίας που κάνουν εφικτό και το ένα και το άλλο.

Οι εξεγέρσεις, οι γενικές απεργίες και οι επαναστάσεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σπάσουν αποφασιστικά την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου καπιταλισμού· οι μεγάλες μάχες κινούνται σε ένα ζιγκ ζαγκ και με τεράστιες κρίσεις. Μια ιστορική μετατόπιση είναι επικείμενη. Η CRFI πρέπει να γίνει μια ισχυρή πηγή επαναστατικής θεωρίας και πράξης. Ας απορρίψουμε το σεχταρισμό και τις μακρολογίες και με τον ίδιο τρόπο ας απορρίψουμε τον οπορτουνισμό.

Ζήτω το EEK!
Ζήτω η Τέταρτη Διεθνής!

Partido Obrero
Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή