ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ για την 95η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

για την 95η επέτειο  της  Οκτωβριανής Επανάστασης


Ανταπόκριση από το Λένινγκραντ

Με την ευκαιρία  της 95ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΚ σ. Σάββας Μιχαήλ προσκλήθηκε στο Λένινγκραντ, στην Ρωσία, σε Συνδιάσκεψη αφιερωμένη στο μέγα ιστορικό αυτό συμβάν –την αρχή της ανολοκλήρωτης ακόμα παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Πρόκειται για την 4η Πανρωσική Επιστημονική Συνδιάσκεψη που οργάνωσε στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στο μουσειακό Σπίτι Πλεχάνωφ,  το Ερευνητικό-Εκπαιδευτικό Συμβούλιο  της Ένωσης Μαρξιστικών Οργανώσεων (ΑΜΟ), η Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη (πρώην Βιβλιοθήκη Λένιν) και το κίνημα Αλτερνατίβυι, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ακτιβιστές της Αριστεράς από όλη την Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα (ΕΕΚ) και την Γερμανία (Linke). Κεντρικό θέμα – τίτλος της Συνδιάσκεψης ήταν : Παρακμή και παλινόρθωση του καπιταλισμού: Η Ρωσία στο παγκόσμιο πλαίσιο (Προς τιμή της 95ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917).

Η πρώτη συνεδρία, την πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στο θέμα: Καπιταλισμός: από την κρίση στην υπέρβασή του. Υπήρξαν εισηγήσεις και συζήτηση υψηλού επιπέδου σε ζητήματα κυρίως διαλεκτικής μεθόδου. Βασικοί ομιλητές ήταν: ο καθηγητής Μιχαήλ Μπ. Κόνασεφ (ΑΜΟ, Ινστιτούτο της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Λένινγκραντ) που μίλησε για μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την υπέρβαση του καπιταλισμού· ο καθηγητής Άξελ Ρούντιγκερ (Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ της Χάλλε-Βίτενμπεργκ, στέλεχος της Linke) με θέμα το πρόβλημα της χειραφέτησης ιδωμένο από μια σκοπιά επηρεασμένη από τον Σλαβόϋ Ζίζεκ· και, τέλος, ο Σάββας Μιχαήλ (ΕΕΚ) με εισήγηση πάνω στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, και ιδιαίτερη επικέντρωση στην διαλεκτική του Καθολικού, του Μερικού και του Ατομικού, τον «Συλλογισμό της Κρίσης» και την μετάβασή του σε «Συλλογισμό της Επανάστασης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν, στις επόμενες συνεδρίες:  η εισήγηση του Γιόσιφ Γκ. Άμπραμσον ( Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Γκιπροτσεμέντ-Ναούκα», Λένινγκραντ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Ρωσικού Κόμματος Κομμουνιστών -ΡΠΚ), που, βασισμένη κυρίως σε μια προβληματική πάνω στις πρόσφατες επαναστατικές εμπειρίες της αραβικής Άνοιξης, ασχολήθηκε με τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων του Ίντερνετ σε σχέση με αυτόν των κομμάτων στην πάλη για την κινητοποίηση των μαζών·  η εισήγηση του Μιχαήλ Π. Κροπότκιν (δισέγγονου του γνωστού μεγάλου αναρχικού και μέλους του κινήματος Αλτερνατίβυι) πάνω στην κρίση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Ανατολική Ευρώπη και η εισήγηση της Γκιουλνάρα Αϊτόβα (κίνημα Αλτερνατίβυι) για την απόπειρα του καθεστώτος Πούτιν να μεταφέρει στην Ρωσία τον θεσμό της «συνδιαχείρισης»  τύπου «παραγωγικών συμβουλίων» της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί, προπαντός για την κατανόηση του τί συμβαίνει σήμερα στην μετα-σοβιετική Ρωσία υπό το καθεστώς Πούτιν, ότι μια σειρά από σημαντικές και τεκμηριωμένες  παρουσιάσεις (π.χ. του ιστορικού Αλεξάντερ Β. Οστρόφσκυ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών του Λένινγκραντ, του Γκιρς Ι. Χάνιν από το Σιβηριανό Ινστιτούτο Διαχείρισης  του Νοβοσιμπίρσκ, της Τατιάνας Ι. Φιλιμόνοβα              διευθύντριας του Μουσείου Πλεχάνωφ κ. ά. ) έβαζαν σε ερωτηματικό το εάν η διαδικασία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μετά το 1991 ολοκληρώθηκε ή όχι. Είναι εμβληματικό ότι ο γνωστός από τα σοβιετικά χρόνια οικονομολόγος Άμπελ Αγκαμπεγκιάν, οικονομικός σύμβουλος τώρα του Πούτιν στο Κρεμλίνο, δήλωσε επίσημα, μετά την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς το 2008 και την Μεγάλη Ύφεση που έπληξε και την Ρωσία, ότι «η παρούσα παγκόσμια κρίση αποδεικνύει ότι απέτυχε η διαδικασία καπιταλιστικής παλινόρθωσης».

Στο ερώτημα ακριβώς αυτό, το τί είναι και που πάει η Ρωσία σήμερα μέσα την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οι σύνεδροι, μαζί και ο γραμματέας του ΕΕΚ, απάντησαν σε ομαδική συνέντευξη στο Κόκκινο Τηλεοπτικό Κανάλι (που ελέγχεται από το ΡΚΡΠ – το Ρωσικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ).

Με όρους όχι μόνο θεωρητικούς αλλά και κινήματος, το ζήτημα των δραματικών αλλαγών που φέρνει στην σημερινή Ρωσία η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, της ΕΕ και του «αδύναμου κρίκου» της, της χρεοκοπημένης, μνημονιακής κι εξεγερμένης Ελλάδας,  μπήκε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη  εκδήλωση-συζήτηση με εισηγητή τον Σάββα Μιχαήλ και με την συμμετοχή  πάνω  από εκατό εικοσάρηδων νέων που έγινε στο κέντρο του Λένινγκραντ, κοντά στα Χειμερινά Ανάκτορα, σε ένα κατάμεστο αριστερό βιβλιοπωλείο, στις 5 Νοεμβρίου το βράδυ, οργανωμένη από τον Μαρξιστικό Κύκλο, ειδικά λόγω της παρουσίας του γραμματέα του  ΕΕΚ στη χώρα, και κράτησε περίπου 4 ώρες!

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι μια εντελώς καινούργια γενιά έχει βγει στο προσκήνιο  της πάλης, αναζητώντας ένα δρόμο επαναστατικού αγώνα ανεξάρτητου πολιτικά τόσο από τον  σταλινισμό-ζόμπι τύπου ΚΠΡΦ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας με ηγέτη τον Ζιουγκάνωφ) ή κι από το ΡΚΡΠ του Τιούλκιν όσο κι από τον δημοκρατικό οπορτουνισμό του λεγόμενου Αριστερού Μετώπου που έπαιξε και παίζει  σημαντικό ρόλο στις  μαζικές διαδηλώσεις από τον Δεκέμβριο  του 2011 κι εδώ.

Αναμφίβολα, πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει ακόμα στον κόσμο η χώρα των Σοβιέτ και του κόκκινου Οκτώβρη!

Νέα Προοπτική τεύχος#537# Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

.