53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

[Στις 30 Aυγούστου, μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση οργανώθηκε έξω από το Iαπωνικό κοινοβούλιο ενάντια στην ψήφιση του πολεμικού προϋπολογισμού. Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς μαζικών και μαχητικών δράσεων σε όλη την Iαπωνία ενάντια στον πόλεμο και την κούρσα πολεμικών εξοπλισμών. Tο παρακάτω μήνυμα από την Iαπωνία είναι αρκούντως κατατοπιστικό. Στάλθηκε στο σ. Σάββα Mιχαήλ και στο EEK από την Eκτελεστική Eπιτροπή για την 53η Διεθνή Aντιπολεμική Συνέλευση. Η Συνέλευση, στο εισαγωγικό της σημείωμα, εκφράζει τις ευχαριστίες της για το μήνυμα αλληλεγγύης που είχε στείλει το EEK.]
 
Σύντροφοι σε όλο τον κόσμο!

Η 53η Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση διεξήχθη στις 2 Αυγούστου στο Τόκιο και σε έξι άλλες πόλεις της Ιαπωνίας. Σε κάθε συνέλευση παρευρέθησαν πολλοί εργαζόμενοι, φοιτητές και πολίτες οι οποίοι καθοδηγούν τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του πολεμικού προυπολογισμού από την ιαπωνική κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε. Είχαν, επίσης, διεξαγάγει αγώνες για να σταματήσει η κατασκευή της νέας βάσης πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Οκινάουα. Mε αγωνιστικό πνεύμα,  κάθε συνέλευση ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Οι συνελεύσεις έλαβαν μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο. Στην κεντρική συνέλευση στο Τόκιο παρέστησαν εκπρόσωποι του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Πολυνησίας. Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν έντονα τον γαλλικό ιμπεριαλισμό και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τους Zengakuren φοιτητές και τους μαχητικούς εργάτες στον αγώνα τους ενάντια στην παγκόσμια κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Σε αλληλεγγύη με όλους τους συντρόφους από όλο τον κόσμο που χαιρέτησαν τις συνελεύσεις, οι συμμετέχοντες ανανέωσαν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν ένα διεθνές αντιπολεμικό αγώνα και να παλέψουν για ένα επαναστατικό ξεπέρασμα της πολεμικής κρίσης των ΗΠΑ / Iαπωνικού ιμπεριαλισμό και της Κίνας / Ρώσων κυβερνητών.

Σύντροφοι σε όλο τον κόσμο!

Με την ώθηση της μεγάλης επιτυχίας των συνελεύσεων, εμείς, εργάτες και φοιτητές της Ιαπωνίας, εντείνουμε τον αγώνα μας κατά του πολεμικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση του Abe τώρα πολιορκείται από τις εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες, εξακολουθεί όμως να είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αυτός ετοιμάζεται να προχωρήσει με το νομοσχέδιο στη Βουλή των Aντιπροσώπων στα μέσα Σεπτεμβρίου, στηριζόμενος μόνο στην αριθμητική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο και ενάντια στις μαζικές διαδηλώσεις. Θα συντρίψουμε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Η πρόσφατη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου των ΗΠΑ στην Οκινάουα αποκάλυψε τι συμβαίνει χωρίς να περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται δύο Ιάπωνες στρατιώτες, οι οποίοι εκπαιδεύονταν από μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώνσει τα ιαπωνικά στρατεύματα στις δυνάμεις των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές ενέργειες με αμερικανική ηγεσία εναντίον της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και σε επιθετικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, στο όνομα του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”. Εμείς δε θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό!

Τώρα η κυβέρνηση Αμπε ανέστειλε την κατασκευή της νέας αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα για ένα μήνα υπό το φόβο των διαμαρτυριών των πολιτών οι οποίες θα αυξηθούν περαιτέρω. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την περίοδο της “εκεχειρίας”, η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερισχύσει του κυβερνήτη της Οκινάουα (ο οποίος είναι απρόθυμος να αποδεχθεί τη νέα βάση). Θα αγωνιστούμε για να τερματιστεί η κατασκευή της βάσης.

Καταδικάζουμε τη λεγόμενη Δήλωση του Πρωθυπουργού για την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όσο για τον προηγούμενο επιθετικό πόλεμο από των Ιαπωνικό μιλιταρισμό, ο Σίνζο Άμπε αναφέρεται μόνο στη διατύπωση των προκατόχων του, που αναφέρονται σε “τύψεις” και “συγγνώμη”, αλλά πεισματικά αρνήθηκε να εκφράσει τη δική του απολογία. Αντίθετα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει πλέον να ζητάει συγγνώμη. Έτσι δικαιολογεί το ιστορικό έγκλημα του Ιαπωνικού ιμπεριαλισμού, την επιθετικότητα και την αποικιοκρατία κατά της Κορέας, της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών. Επιπλέον, κάτω από τη σημαία της “δραστήριας συνεισφοράς στην ειρήνη”, ο Abe εξέφρασε τη φιλοδοξία του να χτίσει μια Ιαπωνία σε “κατάσταση ικανή να διεξάγει πόλεμο οπουδήποτε από κοινού με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ”. Εμείς ποτέ δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει.

Η κυβέρνηση που ηγείται ο Άμπε τώρα δείχνει τα νεο-φασιστικά του δόντια. Απλά ζητώντας από την κυβέρνηση “να σεβαστεί τη δημοκρατία” δεν μπορούμε να απαντήσουμε στη βίαιη επίθεσή της. Μόνο με έναν ενιαίο μαχητικό αγώνα των εργαζόμενων μαζών μπορούμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό καλούμε τους Ιάπωνες εργάτες και τον ιαπωνικό λαό να οικοδομήσουμε ένα αντιφασιστικό μέτωπο με βάση την ενότητα της εργατικής τάξης και να προετοιμάσουμε μια γενική απεργία.

Σε αυτόν τον αγώνα, επίσης καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του Xi Jinping της Κίνας για την ενίσχυση των πυρηνικών στρατιωτικών της δυνατοτήτων στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιβάλει την φτώχεια στους εργαζόμενους και τους αγρότες στην ίδια της την χώρα.

Σύντροφοι όλο τον κόσμο! Ας αγωνιστούμε μαζί ενάντια στις κυβερνήσεις μας που επιβάλλουν τον πόλεμο και την φτώχεια! Ευχόμαστε η Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση να είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας για αυτόν τον αγώνα.

30 Αυγούστου 2015