5ΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ , Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΑΚΟΜΑ ΣΚΟΡΠΑ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό των Κορκονέα-Σαραλιώτη, των δολοφόνων του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, είχε προγραμματιστεί για τις 9 Απρίλη, στη Λαμία αυτή τη φορά. Η επιλογή του κράτους για διεξαγωγή της δίκης μακριά από το τόπο των γεγονότων και της δυναμικής του κινήματος είχε μεθοδευτεί εξ αρχής, με την Άμφισσα να φιλοξενεί την πρώτη δίκη. Όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα…
Παρόλα αυτά το δικαστήριο στη Λαμία είχε γίνει φρούριο από την αστυνομία. Σχεδόν 5μισι χρόνια μετά την 6η Δεκέμβρη, για τη διεξαγωγή της δίκης χρειάστηκαν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα και άλλες γειτονικές περιοχές, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες κλπ, σχεδόν κάθε μονάδα της ελληνικής αστυνομίας, αποκλεισμός του δικαστηρίου και των δρόμων πρόσβασης σε αυτό, αστυνομικοί έλεγχοι σε όποιον ήθελε να προσεγγίσει το χώρο…
Επίδειξη δύναμης από το κράτος θα μπορούσε να πει κάποιος. Πραγματική απόδειξη του τρόμου που ακόμα σκορπά ο Δεκέμβρης στα αστικά επιτελεία θα πούμε εμείς!
Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για το 2015. Η πολιτική αγωγή, οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωσταντοπούλου ζήτησαν αναβολή που και η πλευρά της υπεράσπισης των δυο δολοφόνων δεν αντέκρουσε. Ο μεν Κούγιας, μπλεγμένος στην υπεράσπιση του διαβόητου πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλου αλλά και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, σαν δικηγόρος του Μπούκουρα, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ο δε Καραΐσκος, συνήγορος του συμπαραστάτη του Κορκονέα, Σαραλιώτη, έχει να αφιερωθεί στον προεκλογικό αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το καλό του τόπου πάνω απ’ όλα!
Στα σοβαρά, με τον Σαραλιώτη ελεύθερο με περιοριστικούς όρους εδώ και τρία χρόνια περίπου, τις εξελίξεις στο κυβερνητικό πεδίο με το σκάνδαλο Μπαλτάκου και τη ρευστότητα των εξελίξεων, όλες οι πλευρές επέλεξαν να μεταθέσουν την δίκη για αργότερα. Σε άλλο χρόνο, κυρίως σε άλλο πολιτικό χρόνο. Περιμένοντας τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και ελπίζοντας σε ‘ροζ’ ή ‘μαύρη’ μετεξέλιξη των αυριανών αστικών κυβερνητικών λύσεων.
Φ.