Παγκόσμια Ημέρα Διεκδίκησης Δημόσιας Δωρέαν Υγείας

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και των ενώσεων υγειονομικών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απρίλη. Οι μαζικές δράσεις στις πύλες των νοσοκομείων το πρωί και το Υπουργείο Υγείας στις 4 μ.μ. είναι μέρος της συνολικής πάλης ενάντια στην πανδημία, και τις ολέθριες καπιταλιστικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις και την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χώρα μας.

Η ταχύτατη ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων δείχνει τις δυνατότητες της επιστήμης. Οι κρυφές φόρμουλες για τη διατήρηση της πατέντας των φαρμακοβιομηχανιών και οι εμπορικοί πόλεμοι για την έγκριση εμβολίων δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα κρατάει την ανθρωπότητα πίσω από τις πραγματικές δυνατότητές της και είναι ασύμβατο με την ίδια τη ζωή.

Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα όχι ως υγειονομικό αλλά πρωτίστως ως αστυνομικό ζήτημα, με ανοχύρωτο το ΕΣΥ και την ΠΦΥ, με απειλές και διώξεις κατά των γιατρών, παράγει εκατόμβες θανάτων, ουρές για μια κλίνη ΜΕΘ και έχει φέρει τα νοσοκομεία στο κόκκινο. Συγχρόνως, τα αλλοπρόσαλλα λοκντάουν, προκαλούν ασφυξία στην οικονομία, χιλιάδες χρεοκοπίες και αναμενόμενη εκτίναξη της ανεργίας.

Πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, ο γνωστός φασιστοειδής υπουργός-τηλεπωλητής χειρουργείται επειγόντως, κατ’ εξαίρεση, αφού οργανώνει βαφτίσεις κατ’ εξαίρεση. Η ηθική σήψη ακολουθεί την πολιτική σήψη μιας κυβέρνησης που μετά τα σκάνδαλα παιδεραστίας αναδεικνύει και περιφρουρεί Φουρθιώτηδες.

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 είναι απάτη μπροστά στο διαφαινόμενο τσουνάμι χρεοκοπιών σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Καμία δημόσια επένδυση με νέα δανεικά χρήματα δεν μπορεί να σώσει το τσακισμένο καράβι του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού που πνίγεται από τη διπλή θηλιά του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Τα γκλοπ και η αστυνομική τρομοκρατία δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Οι μεγάλες διαδηλώσεις για την υγεία, την παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα με αφορμή την απεργία πείνας του Δημ. Κουφοντίνα, με την κορύφωσή τους στην εξεγερτική διαδήλωση της Νέας Σμύρνης έδωσαν μόνο μια πρώτη γεύση από τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή. Η επερχόμενη κοινωνικοπολιτική έκρηξη των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων μαζών πρέπει να γκρεμίσει την ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αστυνομικό κράτος το οποίο στήνουν.

Ένα Ενιαίο Μέτωπο όλων των μαχόμενων πολιτικών και συνδικαλιστικών ενώσεων της εργατικής τάξης, εργαζόμενης και άνεργης, και κάθε μορφής οργάνωσης των μαζών, σχημάτων γειτονιάς και χώρων δουλειάς, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, εργατικών λεσχών, κοινωνικών ιατρείων, πρέπει και μπορεί να συγκροτηθεί για να οργανώσει τη μάχη για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και την διεκδίκηση του δικαιώματος σε Ζωή, Υγεία, Ελευθερία, Δουλειά και Μόρφωση.

Το ΕΕΚ τονίζει πως μόνο ο λαός θα σώσει το λαό μέσα σε αυτήν τη διπλή καταιγίδα της οξυνόμενης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας. Τα δίκαια αιτήματα για μαζικές προσλήψεις γιατρών, διενέργεια δωρεάν τεστ και ανίχνευση των κρουσμάτων στην κοινότητα, επιτάχυνση των εμβολιασμών, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, δημιουργία κλινών ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών κλινών είναι επείγοντα και πρέπει να επιβληθούν μέσα από το δρόμο του αγώνα.

Η ανάδειξη μιας επαναστατικής πολιτικής απάντησης από τα κάτω και αριστερά, με προοπτική την εργατική εξουσία για διέξοδο από την κρίση και την κρίση εξουσίας των καπιταλιστών είναι επείγουσα.

Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς, νοσηλευτές κι όλους τους υγειονομικού στη διεκδίκηση της Υγείας και της Ζωής.

5/4/2021

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα