8 Μάρτη δεν είναι γιορτή της Γυναίκας ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

8 Μάρτη δεν είναι γιορτή της Γυναίκας
ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Η 8 Μάρτη αποτελεί μια ημέρα σύμβολο και μνήμης τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τους εργατικούς αγώνες των γυναικών ανά τον κόσμο. Αποτελεί επίσης ημέρα αντίστασης και προλεταριακού αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και την πατριαρχική βία, αλλά κι εναντίον του καπιταλισμού και του καπιταλιστικού εξαναγκασμού.
Φέτος, στις 8 Μαρτίου του 2019 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο κατεβήκαμε στους δρόμους μαχητικά προσπαθώντας να περάσουμε το μήνυμα ότι αυτή την ημέρα δε γιορτάζουμε. Παλεύουμε! Παλεύουμε για το τσάκισμα της πατριαρχίας και της καπιταλιστικής επιβολής.
Στην Αθήνα, γυναικείες οργανώσεις, το διαθεματικό φεμινιστικό κίνημα, συλλογικότητες ανέργων και επισφαλών εργαζομένων, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, το αναπηρικό κίνημα, συλλογικότητες που στηρίζουν την απεξάρτηση, πολιτικές οργανώσεις (κι ανάμεσά τους το EEK), το ΛΟΑΤΚΙΑ+ κίνημα, ατομικότητες, αντιρατσιστικές συλλογικότητες κ.α. καλέσαμε και συμμετείχαμε μαζικά σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαθμώνος και φεμινιστική πορεία προς τη Βουλή.
Τα αιτήματα μας ήταν ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό, ενάντια στην έμφυλη βία και στις έμφυλες διακρίσεις ακόμα και στους μισθούς, ενάντια στην ανεργία και στην ανασφάλιστη και επισφαλή εργασία, για ισότητα και ελευθερία, για ένα διαθεματικό φεμινιστικό κίνημα, ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού με μοναδική προϋπόθεση τη συναίνεση, για το δικαίωμα του έμφυλου προσδιορισμού και ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία.
Άλλωστε αν αναλογιστούμε τα πιο πρόσφατα μαύρα γεγονότα, όπως της Αγγελικής Τοπαλούση στη Ρόδο, τις προσφύγισσες στον Έβρο, την Αγγελική Πέτρου από την Κέρκυρα, την Κατερίνα Μελάκη που στραγγαλίστηκε πρόσφατα από τον άνδρα της και πατέρα των παιδιών της, αλλά και τον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε από ιδιοκτήτες και μπάτσους στην Ομόνοια, αλλά και τα θύματα trafficking από τον ιδιοκτήτη του φούρνου Χωριάτικο, θα συνειδητοποιήσουμε πως πατριαρχία και καπιταλισμός εξακολουθούν και να βιάζουν, να καταπιέζουν και να σκοτώνουν.
Ο αγώνας για το τσάκισμά τους είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης ενάντια στο εξουσιαστικό μοντέλο που αναπαράγουν και την ίδια στιγμή μονόδρομος για την παναθρώπινη χειραφέτηση.
Όλες εμείς οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+, οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες πρέπει να αυτο-οργανωθούμε και να συσπειρωθούμε ταξικά και από τα κάτω, να συλλογικοποιηθούμε και να ριζοσπαστικοποιήσουμε τις διεκδικήσεις μας μακριά από θεσμικά και συνδικαλιστικά γραφειοκρατικά όργανα και διακηρυκτικές απεργίες από τα πάνω, χωρίς φιλάνθρωπους μεσάζοντες και ειδικούς. Η γυναικεία χειραφέτηση ήταν, είναι και θα είναι αναλλοτρίωτο και αναφαίρετο κομμάτι ενός καθολικού, παγκόσμιου ταξικού αγώνα που θα δώσουμε μέχρι τέλους.
Β.Κ
* Tο EEK στις 8 Mάρτη μοίραζε Διακήρυξη για τη Διεθνή Hμέρα των Eργαζόμενων Γυναικών που ψηφίστηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, με τις υπογραφές έξι οργανώσεων από διάφορα μέρη του κόσμου (E.E.K. Ελλάδα, D.I.P. Τουρκία, M.T.L. Φιλανδία, R.O.R. Γαλλία, P.O. Αργεντινή, PT Oυρουγουάη).
«Εμείς, τα επαναστατικά κόμματα και οργανώσεις που βασιζόμαστε στο πρόγραμμα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς (CRFI), αυτή τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων Γυναικών στις 8 Μαρτίου 2019, χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες του κόσμου που δέχονται χτυπήματα από τις διακρίσεις, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, που αντιστέκονται κι επαναστατούν ενάντια στην ανδροκρατία και τη βαρβαρότητα που προκαλεί ο παγκόσμιος καπιταλισμός! Χωρίς τη γυναικεία χειραφέτηση δεν υπάρχει καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση, παγκόσμιος σοσιαλισμός!», τονίζει η Διακήρυξη το κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ( www.eek.gr )