Διαδήλωση ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Διαδήλωση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαΐου 2023. Ήταν μια μαχητική αντι-ιμπεριαλιστική διαδήλωση ενάντια στον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό που μεθοδικά προώθησε και πυροδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη βοήθεια των ναζιστών, φέρνοντας την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. Και ταυτόχρονα ήταν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στους μαχητές του Κόκκινου Στρατού, στους πραγματικούς νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμή στην 9 Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ήταν μια διαδήλωση για την ήττα του ΝΑΤΟ και ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικά ενάντια στον Μητσοτάκη, τον αισχρότερο από τους ηγέτες της Ευρώπης, τον μόνο μέσα σε όλη την ΕΕ που ρητά διακήρυξε πως είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια δυνατή, θαρραλέα φωνή ακούστηκε στο κέντρο της Αθήνας. «Ανίκητος δεν είναι ο Ιμπεριαλισμός, τον φασισμό τον νίκησε ο Κόκκινος Στρατός», με τη συμβολή των αντάρτικων επαναστατικών κινημάτων στα Βαλκάνια, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

Κοντά στους 200 συντρόφους και συντρόφισσες διαδήλωσαν από το σταθμό του μετρό Ευαγγελισμός στην αμερικανική πρεσβεία, φωλιά της ιμπεριαλιστικης τρομοκρατίας. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετείχε στη διαδήλωση που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για την 9η Μάη. Την διαδήλωση στήριξε ο αντι-ιμπεριαλιστικός συντονισμός για την Ήττα του ΝΑΤΟ, ενώ  με πανό συμμετείχαν το Λαϊκό Μέτωπο από την Τουρκία, η παγκόσμια αντι-ιμπεριαλιστική πλατφόρμα. Το ιδιαίτερο “χρώμα” τους έδωσαν γυναίκες και άνδρες από τη ρωσική παροικία, παρότι το έμαθαν λίγες ώρες πριν και δεν πρόλαβαν να κινητοποιηθούν. Επίσης νέα παιδιά στα πλαίσια του Immortal Regiment, του Αθάνατου Συντάγματος με πλακάτ πρόσωπα αγωνιστών. Το κάλεσμα για τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για την 9η Μάη είχε απευθύνει ο Πολιτικός Χώρος “Ηλέκτρα Αποστόλου” και στηρίχθηκε από τη Λαϊκή Δράση, την Εργατική Ομάδα Τ-34, τον Σύλλογο Κορδάτο, Επαναστατική Ενοποίηση, Εργατικό Αγώνα και ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες.

Απέναντι στο αίσχος της νατοϊκής “αριστεράς”, αλλά και κόντρα στους “ισαποστακηδες” της λεγόμενης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της αναρχίας μη εξαιρουμένης, αυτοί ο αγωνιστές και αγωνίστριες που πήραν μέρος στη διαδήλωση κατά του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, διασώζουν την επαναστατική τιμή της αριστεράς. Γιατί δεν μπορεί να είσαι αντικαπιταλιστής και να διακηρύσσεις ότι έχεις αντικαπιταλιστική πολιτική χωρίς να είσαι αντιιμπεριαλιστής και να πολεμάς τον ιμπεριαλισμό. Και αντίστροφα, δεν μπορείς να είσαι αντι-ιμπεριαλιστής χωρίς να παλεύεις τον καπιταλισμό.

Ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Μαστίζεται από την ιστορική κρίση και χρεοκοπία και θα  νικηθεί από την πάλη των λαών. Είναι ώρα για την οργάνωση του προλεταριάτου σε διεθνή κλίμακα, με τη σύγκλιση ενός νέου Τσίμερβαλντ. Για την αναγέννηση του επαναστατικού  διεθνισμού, της Διεθνούς και τη νίκη της διεθνούς προλεταριακής επανάστασης.

Φωτογραφίες Θόδωρος Κουτσουμπός