ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΜ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κινητοποίηση στο Υπ. Μεταφορών για…

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΜ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Περί τους 100 αγωνιστές, ανέργους κι εργαζομένους, συγκέντρωσε έξω από το υπουργείο Μεταφορών το κάλεσμα για να απαιτηθεί η δωρεάν χρήση των ΜΜΜ από ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους. Την αφίσα υπέγραφαν λαϊκές συνελεύσεις (Δάφνης-Υμηττού, Κορυδαλλού, Νέας Σμύρνης, Νέου Κόσμου, Αμαρουσίου) και συλλογικότητες όπως το «Σωματείο Βάσης Ανέργων» και οι «Άνεργοι/ες από τις γειτονιές της Αθήνας». Οι παριστάμενοι, αφού συγκεντρώθηκαν στις 12.00 στο μετρό Εθνικής Άμυνας, βάδισαν με πορεία προς το παρακείμενο υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό. Στο υπουργείο, εκπρόσωποι από τις παραπάνω συσπειρώσεις συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Μπουρδάρα, όπου του μεταφέρθηκε η απαίτηση για την δωρεάν μετακίνηση, ενώ του ξεκαθαρίστηκε πως «οι άνεργοι δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως εισιτήριο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, οπότε επισημοποιήστε το να τελειώνουμε» και πως «ακόμα και να μη το δεχτείτε οι άνεργοι κινητοποιούνται και θα κινητοποιούνται, οπότε να ξέρετε πως θα μας βρείτε μπροστά σας».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μαζικότατη κινητοποίηση όλων των ομάδων της αστυνομίας, με 2-3 κλούβες των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση να έχουνε σταθμεύσει δίπλα στην είσοδο του υπουργείου από το πρωί. Κι όλα αυτά, για μια ειρηνική διαμαρτυρία 100 ανθρώπων… Είναι σαφές πως το κράτος σε χρεοκοπία, αντιμετωπίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του τον «εχθρό λαό». Έτσι αντιμετωπίζουν και τους ανέργους.

Και κατά μία έννοια, ορθώς πράττουν. Διότι ο τεράστιος όγκος του 1.500.000 ανέργων που έχουν αποστερηθεί βιαίως από την δυνατότητα αναπαραγωγής των όρων ύπαρξής τους, είναι ένα δυναμικό έτοιμο να εκραγεί. Μπορεί η συγκεκριμένη κινητοποίηση να μην είχε μια μαζικότητα αντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης που βιώνουν οι άνεργοι, αλλά είναι σίγουρο πως, όσο υπάρχουν βασικές ανάγκες διαβίωσης που δεν ικανοποιούνται, νέοι αγώνες θα ξεσπούν σε κάθε επίπεδο. Αγώνες για ζητήματα όπως είναι η σίτιση, η στέγαση, οι μεταφορές, η Παιδεία, η Υγεία, κι όλα τα κοινωνικά αγαθά, δεν είναι ζήτημα επιλογής ή ιδεοληψίας του καθενός, αλλά ζήτημα επιτακτικής ανάγκης και σωτηρίας. Οι άνεργοι είναι αναγκασμένοι να εξεγερθούν και θα το κάνουν, παλεύοντας για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα, και διεκδικώντας, τελικά, μια ζωή αξιοπρέπειας.

Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012