της Άρτεμης Καρδουλάκη

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί την έκθεση «αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς» με σκοπό να φέρει έργα αυτών των δημιουργών στο ελληνικό κοινό.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα είχε προγραμματισθεί από το Ίδρυμα για αργότερα ενώ στη θέση του επρόκειτο να παρουσιασθεί αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ρόρρη. Όμως λόγω κορωνοϊού η έκθεση του Ρόρρη μετατέθηκε και έτσι εκτίθενται τα έργα των Ελλήνων της διασποράς ως δείγματα αφαιρετικής τέχνης.

Ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν, είχαν φύγει από την Ελλάδα λόγω συγκυριών, για περισσότερη ελευθερία έκφρασης αλλά και για να συμμετέχουν στα κινήματα που άκμαζαν στο εξωτερικό. Άλλοι λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων αναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις. Πολλοί, στη διάρκεια του εμφυλίου διέφυγαν στο εξωτερικό με το γνωστό πλοίο Ματαρόα. Στην πλειονότητά τους είναι καλλιτέχνες που είχαν το σθένος να πραγματοποιούν υπερβάσεις και να ανταποκρίνονται στα μηνύματα των καιρών.

Τους περισσότερους γνώρισε από κοντά ο Κυριάκος Κουτσομάλλης διευθυντής του Μουσείου και μάλιστα πολλά από τα έργα προέκυψαν μετά από εκτεταμένες συζητήσεις μαζί τους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι Χρύσα (Βαρδέα), Τάκης (Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θανάσης Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Παύλος (Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής, Νάσος Δαφνής, Κώστας Ανδρέου, Ζορζ Νεγκροπόντε, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Αρης Κουτρουλής και Λίντα Μπέγκλις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Διάρκεια έκθεσης από 1η Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή φωτογραφίων: https://goulandris.gr/el/exhibition/approaches-to-abstraction