Αντιδρώντας στις ρατσιστικές πολιτικές σε βάρος των Ρομά Ασπροπύργου και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ απευθύνει κάλεσμα πολιτικής δράσης και συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης. Το σχετικό κάλεσμα αναφέρει:

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου ο δήμος Ασπροπύργου παράνομα και καταχρηστικά γκρέμισε τα παραπήγματα 85 οικογενειών Ρομά στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου, δίπλα από την μεγάλη χωματερή που συλλέγει τα απορρίμματα όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Με μιας 85 οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους κ.λπ. είδαν τα υποτυπώδη νοικοκυριά τους να καταστρέφονται και να γίνονται συντρίμμια και έκτοτε αναγκάζονται είτε να φύγουν, είτε να κοιμούνται στα χαλάσματα ή σε γειτονικές παράγκες.

Καμιά νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία μετεγκατάστασης του συνοικισμού δεν ακολουθήθηκε από τον δήμο Ασπροπύργου όπως ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία περί ενσωμάτωσης των πληθυσμών των Ρομά. Κανένα νόμιμο έγγραφο δεν επιδείχθηκε για την καταστροφή των φερομένων ως αυθαίρετων κατοικιών – οι οποίες ας σημειωθεί πως δεν βρίσκονταν σε δημόσια έκταση που πιθανόν να οδηγούσε σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση, αλλά σε ιδιωτικές εκτάσεις με ασαφές καθεστώς και χωρίς οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες να έχουν ασκήσει επίσημα νομικά μέτρα. Νέες προσπάθειες κατεδάφισης έγιναν χωρίς επιτυχία εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Οι Ρομά της περιοχής που είδαν τα λιγοστά υπάρχοντα τους να καταστρέφονται καταγγέλλουν επίσης και περιπτώσεις παράνομων κατασχέσεων από τα συνεργεία του δήμου, υλικών ανακύκλωσης που μάζευαν από την περιοχή για να βιοποριστούν, χωρίς νόμιμα έγγραφα κατάσχεσης, τα οποία φορτώθηκαν και έφυγαν προς άγνωστο προορισμό.

Παράλληλα το μοναδικό κέντρο δημόσιας δραστηριότητας στην περιοχή, το 7ο δημοτικό σχολείο Ασπροπύργου, δέχτηκε τις δημόσιες φραστικές απειλές των εντεταλμένων συνεργείων του δήμου πριν λίγες μέρες και απειλές ότι από τον Σεπτέμβριο που τα σχολεία θα περάσουν στην πλήρη δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το «σχολείο αυτό θα κλείσει»!

Το περιστατικό συνέβη, παρουσία πολλών μαρτύρων εκπαιδευτικών, την ώρα που η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός του σχολείου μαζί με τα μικρά μαθητούδια τσιγγανάκια ζωγράφιζαν στον τοίχο του σχολείου εικόνες φιλίας, αλληλεγγύης, ειρήνης, εθελοντισμού. Ένας έντονος συμβολισμός συνδέει την ρατσιστική πολιτική του δήμου με την περιστολή των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα δημόσια σχολεία από τη νέα χρονιά από μεριάς της κυβέρνησης. Όχι μόνο η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός κινδυνεύει να μην ξαναδουλέψει του χρόνου, αλλά και τα συγκεκριμένα παιδάκια δεν θα έχουν καθόλου σχολείο από τη νέα χρονιά.

Η ρατσιστική πολιτική της εξουσίας σε τοπικό και πανεθνικό επίπεδο θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε μια τεράστια χωματερή ψυχών δίπλα από την θηριώδη χωματερή απορριμμάτων.

Ήδη τα σωματεία των Ρομά, και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσανατολίζονται να προσβάλλουν τις παράνομες πράξεις του δήμου Ασπροπύργου στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια με την επίκληση του αντιρατσιστικού νόμου. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Η Ελλάδα πληρώνει από τα δημόσια ταμεία της, τεράστια πρόστιμα και αποζημιώσεις που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στο παρελθόν για ανάλογες ρατσιστικές πρακτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά των Ρομά, στις οποίες εξέχουσα θέση έχει ο ίδιος δήμος με τον ίδιο δήμαρχο, τον ακροδεξιό Μελετίου από το 2010 τουλάχιστον. Η ακροδεξιά και ρατσιστική πρόζα του και το χάϊδεμα αυτιών του ακροδεξιού του ακροατηρίου, έχουν κοστίσει πανάκριβα στους φορολογούμενους πολίτες και θα συνεχίσουν δυστυχώς να κοστίζουν ακόμη περισσότερα.

Απέναντι σε όλα αυτά, καλούμε τις κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους νομικούς, τους υγειονομικούς επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, την νεολαία και κάθε ευαίσθητο πολίτη να δείξει εμπράκτως με κάθε πρόσφορο μέσο την αλληλεγγύη του.

Ένα πλέγμα μαζικών και διαρκών παρεμβάσεων στην περιοχή πρέπει να εκπονηθεί:

– Ενάντια στις παράνομες κατεδαφίσεις, δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης για όλους τους Ρομά του Ασπροπύργου τώρα! Ρεύμα, ύδρευση, αποχέτευση σε όλα τα σπίτια της περιοχής.

– Πολιτογράφηση και ίσα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά δικαιώματα για όλους τους κατοίκους τώρα!

– Μέτρα ενίσχυσης της εργασίας στην περιοχή που είναι γεμάτη από εργοστάσια και επιχειρήσεις κάθε είδους που δεν προσλαμβάνουν Ρομά. Ειδικές άδειες εργασίας στους παλιατζήδες Ρομά. Έλεγχος των επιχειρήσεων σκραπ και ανακύκλωσης που εκμεταλλεύονται την εργασία τους.

– Κάτω τα χέρια από το 7ο δημοτικό σχολείο. Δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους με πλήρη κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής και επάνδρωση με εκπαιδευτικούς. Όχι στην παιδική εργασία!

– Δωρεάν πρόσβαση σε όλους στην δημόσια υγεία και περίθαλψη.

Το δίκτυο αλληλεγγύης των κοινωνικών ιατρείων μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους αυτούς και συγκεκριμένα:

– είδη ρουχισμού κάθε είδους

– κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, σεντόνια

– βρεφικές, παιδικές τροφές και μωρομάντηλα

– πάνες ακράτειας για ενήλικες κατάκοιτους, σερβιέτες και γενικά είδη ατομικής υγιεινής

Tηλέφωνα επικοινωνίας:

6940578024, 6973699022, 6977666470, 6982473247, 6987906622

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ