Τα δικά μας Κάλαντα

Στο Radio Locomotiva

 Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021, στο WebRadio Locomotiva, 8 – 10 μ.μ.

Ένα απροσδόκητο, πρωτότυπο, χριστουγεννιάτικο δώρο: την παραμονή, 24 Δεκεμβρίου στις 8-10 μ.μ. στην εκπομπή “Ορίζοντας της Μουσικής” που επιμελείται ο Ερνέστο Αγγελής στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Radio Locomotiva ( locomotiva-cooperativa.org ) θα ακουστεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο πρωτοποριακό συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη (1921 – 1994), που μαζί με τον Ιάννη Ξενάκη στάθηκαν στις πρώτες γραμμές της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας παγκοσμίως στην μεταπολεμική περίοδο και κυρίως στην ριζοσπαστική δεκαετία του 1960-70.

Στην σημερινή Ελλάδα αγνοείται από το αντιπνευματικο αστικό κατεστημένο. Η πρωτοπορία, όμως, αναγεννιέται, κυρίως στους κόλπους των πιο ανήσυχων καλλιτεχνών της νέας γενιάς. 

Φάνηκε από παρουσίες (και απουσίες) στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (συναυλίες και Συνέδριο) που έγιναν στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Μουσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή και το ίδρυμα Σ. Νιάρχος με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννηση του Ανέστη Λογοθέτη.

Ο Ανέστης Λογοθέτης, εχθρός κάθε συντηρητισμού, δεν ανήκει σε καμία ελίτ. Ήταν ο κατεξοχήν μουσικός του Λαβυρίνθου της εποχής μας και της αναζήτησης μιας εξόδου από αυτόν, αγωνιώντας για τις σισύφειες προσπάθειες χειραφέτησης του αιώνα που πέρασε αλλά και ανιχνεύοντας και ανοίγοντας νέα πεδία δυνατοτήτων.

Η παρουσία στην Αθήνα της κόρης του και σπουδαίας εικαστικού Γιούλια Λογοθέτη μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε μια συνομιλία μαζί της (ο Ερνέστο Αγγελής και ο Σάββας Μιχαήλ), εξαιρετικά αποκαλυπτική για το βάθος αλλά και τις πολιτικές – οραματικές διαστάσεις του έργου του μεγάλου πρωτοπόρου. Για το έργο αυτό θα μιλήσουν στην εκπομπή και οι εξαιρετικοί μουσικοί  Άλκης Παναγιωτόπουλος (συνθέτης και μαέστρος) και ο Γιώργος Σακαρέλλος (μαέστρος) 

Καλήν εσπέρα και καλή ακρόαση!

Radio Locomotiva

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΕΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ (1921-1994)

                      100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Συμμετέχουν:

Γιούλια Λογοθέτη (εικαστικός, κόρη του συνθέτη)

Σάββας Μιχαήλ (ΕΕΚ)

Άλκης Παναγιωτόπουλος (μαέστρος, συνθέτης)

Γιώργος Σακαρέλλος (μαέστρος) 

Υπεύθυνος αφιερώματος: Ερνέστο Αγγελής

Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021, στο Web-Radio Locomotiva,  locomotiva-cooperatica.org

και την εκπομπή “Ο Ορίζοντας της Μουσικής”, 8-10 μ.μ.