Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (σήμερα), 21 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Παραμονές Χριστουγέννων και του νέου Χρόνου, 13 εργαζόμενοι/ες πήραν το χαρτί της απόλυσης ως… δώρο!

Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί σε αλληλεγγύη. H ανακοίνωση αναφέρει:

Συναδελφισσες/οι 

Εν μέσω πανδημίας και λίγες μέρες πριν τη λήξη των συμβάσεών τους οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ενημερώθηκαν ότι 13 από αυτούς δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό. Στο Φεστιβάλ Αθηνών εργάζονται επί σειρά ετών (αρκετοί εξ αυτών για πάνω από 15 χρόνια) εργαζόμενες και εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται σύμφωνα με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή κάθε χρόνο. Εργαζόμενες δηλαδή που καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες δεν αναγνωρίζονται ως μόνιμο προσωπικό και βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς επισφάλειας και ομηρίας στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε αγαστή φυσικά συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, δίνει τη δυνατότητα για ανανέωση των συμβάσεων μόνο στους 30 από τους συνολικά 43 εργαζόμενους/ες στο Φεστιβάλ. Έτσι η κυβέρνηση πετά εν μία νυκτί το 1/3 των εργαζομένων στο δρόμο, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την πλήρη αδιαφορία της για  τους εργαζόμενους και την παντελή απαξίωσή της για τους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς και τον πολιτισμό εν γένει. 

Οι εργάτριες της τέχνης και του πολιτισμού αποτελούμε ένα από τα κομμάτια της κοινωνίας που υφίστανται την πιο σκληρή εκμετάλλευση – απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, επισφάλεια, ελαστικά ωράρια. Η παραπάνω στάση της κυβέρνησης είναι απολύτως ενδεικτική της αντίληψής της για τον Πολιτισμό. Γι’ αυτούς είναι ένα πεδίο κερδοφορίας, στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι, ζουν με μισθούς ή επιδόματα πείνας, δουλεύουν στις πιο ελαστικές και άγριες συνθήκες εργασίας. Κι όλα αυτά γιατί ο Πολιτισμός τους δεν είναι τίποτα άλλο από μια τουριστική ατραξιόν προσέλκυσης ξένων και εγχώριων κεφαλαίων, απαξίωσης του εργαζόμενου δυναμικού και παραγωγής “άριστης” αστικής αισθητικής. Η παραπάνω στάση τους δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών, που ανοίγουν το δρόμο της επιστροφής στις πιο μαύρες εποχές, όπου ο φόβος και η αγωνία για την επιβίωση διαπερνούν την καθημερινότητα όλων μας. 

Οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ πραγματοποιούν στάση εργασίας και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού αύριο Τρίτη 21/12 στις 12 το μεσημέρι.  

Καλούμε στη στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους μέχρι την εκπλήρωση των αιτημάτων τους! 

Άμεση ανανέωση και των 43 συμβάσεων εργασίας!

Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων!

Καμία θέσης εργασίας χαμένη! 

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών