ΑΦΡΙΝ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΑΦΡΙΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Το καθεστώς Ερντογάν είναι σε πόλεμο στην Αφρίν ενάντια στις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), του ένοπλου τμήματος του PYD, του Κουρδικού κόμματος στη Συρία που απόκτησε τον έλεγχο περιοχών της Βόρειας Συρίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. 14 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, 7 εκ των οποίων την Κυριακή 4 Φλεβάρη.
Οι κουρδικές πολιτοφυλακές είναι μια δύναμη, η οποία στηριγμένη στην ώθηση που έδωσε στο κούρδικο κίνημα η εξέγερση σε Ανατολική Τουρκία και Συρία το 2012, ενάντια στην επιχείρηση κατάληψης του Κομπάνι από τον ISIS, τον πολέμησε με επιτυχία. Το PYD, κινητοποιώντας στη μάχη του Κομπάνι τις στελεχωμένες από μαχήτριες πολιτοφυλακές YPJ και ακολουθώντας στην αρχή της συριακής κρίσης, μια πολιτική «τρίτου δρόμου», τόσο σε ανεξαρτησία από τον Άσαντ όσο και από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις τύπου αλ Νούσρα, κατάφερε να επικρατήσει σε αρκετές περιοχές της Ροζάβα.
Το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου στην επιχείρηση με την άθλια ονομασία «Κλάδος Ελαίας», προκειμένου να τσακίσει την στρατιωτική ισχύ των Κούρδων της Συρίας, ακολουθεί μια επεκτατική εξωτερική πολιτικη η οποία παροξύνει όλη την κρίση στην περιοχή. Χτυπώντας τον θύλακα του YPG στη δυτική Ροζάβα της Συρίας και απειλώντας με επέκταση των επιχειρήσεων προς τα ανατολικά, στο Μαντζίμπ, όπου βρίσκονται στρατοπευδεμένοι όχι μόνο οι Κούρδοι μαχητές αλλά και τουλάχιστον 2000 Αμερικάνοι στρατιώτες σύμμαχοί τους, το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει να πετύχει ένα αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στο κουρδικό κίνημα και στην ίδια την Τουρκία.
Η επέμβαση στην Αφρίν γίνεται με αεροπορικές επιθέσεις και χερσαίες δυνάμεις. Η επέμβαση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TAF) έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων, τουλάχιστον 900 νεκρούς κούρδους μαχητές. Είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία αυτά είναι εξογκωμένα και εξυπηρετούν την πρόκληση εντυπωσιασμού για τις «επιτυχίες». Εν τούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί με τέτοια βιαιότητα που έχει προκαλέσει απώλειες στους Κούρδους στο πεδίο της μάχης.
Τις επιχειρήσεις της TAF στηρίζουν οι δυνάμεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αντικαθεστωτικής δύναμης που στήθηκε από την Τουρκία το 2016 για την επιτυχία στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και αποτελείται κυρίως από Άραβες και Τουρκμένους στην περιοχή Άζαζ, την πόλη που είναι ανάμεσα στην Αφρίν και την υπόλοιπη Ροζάβα.
Οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν στις κουρδικές πολιτοφυλακές στην επέμβασή τους στην Συρία. Το κουρδικό κίνημα στην Συρία έθετε το ζήτημα της πάλης για την απόκτηση εθνικής κρατικής υπόστασης σε άμεση σύνδεση με την πάλη του κουρδικού λαού στην Τουρκία. Προοπτική όμως που τίθεται σε σύγκρουση με τις αστικές τάξεις της περιοχής και τον ιμπεριαλισμό. Η συμμαχία του PYD με τις ΗΠΑ είναι ενάντια σε αυτήν την προοπτική. Ένας από τους όρους της παροχής όπλων στο YPG-PYD από τις ΗΠΑ, ήταν η απαγόρευση χρησιμοποίησής τους ενάντια στην Τουρκία. Η επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν βρίσκει το κουρδικό κίνημα στη Συρία, υπονομευμένο λόγω της συνεργασίας με τους ιμπεριαλιστές.
Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 150 κατοίκων της Αφρίν και εκατοντάδες τραυματίες. Οι κουρδικές αρχές στην Αφρίν έχουν καταγγείλει ότι καταστράφηκε η κεντρική δεξαμενή υδροδότησης της πόλης και επίσης δημοτικό σχολείο.
Η επίδραση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας σε όλη την χαώδη Μέση Ανατολή είναι ισχυρή. Μαζί με τον κουρδικό λαό καταστροφικές είναι οι συνέπειες για πρόσφυγες που αναζητούσαν ένα δρόμο διαφυγής προς τα δυτικά. Ήδη έχουν γίνει δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα είναι υπό απέλαση. Στην Τουρκία επίσης συνεχίζονται οι διώξεις κατά των αντιπολεμικών διαμαρτυριών. Τελευταίο γεγονός η σύλληψη της 11μελούς ηγεσίας του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Αφρίν. Καταγγελία για τις διώξεις έχει κάνει το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα- DIP στην Τουρκία.
Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επίθεση στη Συρία, στην περιοχή Ντουνμάρ της Δαμασκού. Στόχος ήταν οι εγκαταστάσεις που έχει εκεί, το παράρτημα του Κέντρου Επιστημονικών Σπουδών και Έρευνας, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από ιμπεριαλιστές και σιωνιστές για δήθεν «παραγωγή πυρηνικών όπλων» από το καθεστώς Άσσαντ. Στην ίδια περιοχή, χτυπήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας. Ο κίνδυνος ενός νέου γύρου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Μέση Ανατολή δυναμώνει.
Ε. Αγγ.