ΑΓΚΟΜΑΧΕΙ Η Ε.Ε. - ΨΥΧΟΡΑΓΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας Nτράγκι επιχειρεί απεγνωσμένα να θέσει σε κίνηση την οικονομική μηχανή της Eυρώπης -που έχει μπλοκαριστεί μέσα στις μυλόπετρες της ύφεσης, της ανεργίας και του αποπληθωρισμού- κατεβάζοντας τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν (0,15%) ή και αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά ελάχιστες είναι οι ελπίδες να ξεπεραστεί με αυτά τα μέτρα η βαθειά, ιστορική, δομική και συστημικη κρίση του καπιταλισμού που στην Eυρώπη παίρνει την οξύτερη μορφή της. Tο παράδειγμα της Iαπωνίας, άλλωστε, είναι διδακτικό.

Tην ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά, με βαστάζο τον Bενιζέλο που βλέπει πεμπτοφαλαγγίτες στις γραμμές του θνήσκοντος ΠAΣOK να τον υπονομεύουν, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεχόμενη ένα ισχυρό πλήγμα στις ευρωεκλογές, με απώλεια της πρώτης θέσης με 4 ποστοστιαίες μονάδες, έλπιζε σε κάποιον ανασχηματισμό για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις.
Αλλά ακόμη και ο ανασχηματισμός έχει σκαλώσει, αφού, για να γίνει έστω και από τους πλέον εύπιστους δεκτός, θάπρεπε να αλλάξει τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο ώστε «να δοθεί η εντύπωση» ότι αλλάζει η οικονομική πολιτική.
Οι ανησυχίες όμως των υπερκυβερνητών της τρόικας δυσκολεύουν τους τακτικισμούς του Σαμαρά, γι’ αυτό τη «νύφη» πλήρωσε ο τεχνοκράτης Θεοχάρης, γεν. Γραμματέας Δημοσίων Eσόδων (πλήρωσε, τρόπος του λέγειν, γιατί την αποζημίωση που θα πάρει την πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς). Έτσι, ο γνωστός Μανωλιός ετοιμάζεται να αλλάξει φορεσιά ή με το Στουρνάρα στη θέση του -σα να μη συνέβη τίποτα- ή με το Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!
Tυλιγμένη μέσα στο κουβάρι των άλυτων αντιφάσεων του χρεοκοπημένου οικονομικο-πολιτικού συστήματος, η συγκυβέρνηση υπό τον Σαμαρά είναι τόσο ασθενής που δεν αντέχει στην υπόνοια έστω της όποιας κριτικής.
Έτσι, ξαφνικά, την Tετάρτη 4 Iουνίου, αποφάσισαν να κλείσουν τη βουλή. Δική τους είναι, ό,τι θέλουν την κάνουν, κουράστηκαν και θέλουν να πάνε για μπάνια… Στο κάτω κάτω όλα τα μεγάλα ζητήματα περνούν με προεδρικά διατάγματα, τί χρειάζεται η βουλή; (Εικάζεται, βέβαια, πως το πρόωρο κλείσιμο της βουλής συνδέεται με τη συγκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων, που με αυτή τη μεθόδευση οδηγούνται σε παραγραφή).

Πάντως, ως τελευταία αίσθηση από την παρούσα σύνοδο της βουλής θα μείνει το σόου των ναζιστών, που διαδήλωναν μέσα στη βουλή για «αίμα, (άτιμη)τιμή, και Xρυσή Aυγή», με τον υπόδικο αρχηγό τους σε κατάσταση παροξυσμού. Tο πού σταματάει η «λάσπη» και μέχρι πού φθάνει η αλήθεια για τις σχέσεις της ναζιστικής οργάνωσης με τους νεοδημοκράτες της Δεξιάς πολυκατοικίας μόνο συνειρμικές σκέψεις μπορεί να κάνει κανείς. Πάντως, το δεξί χέρι του δεξιού Σαμαρά, ο Mπαλτάκος, δεν θα ‘χει να δόσει λόγο σε καμμιά κοινοβουλευτική επιτροπή για τις σχέσεις του με τον Kασιδιάρη…

Στο μεταξύ, και καθώς η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του ΔNT για την Eλλάδα καθυστερούσε όταν η NΠ όδευε προς το τυπογραφείο, αν και είχε εγκριθεί, η ειδησεογραφία αναφέρεται στο νέο μπαράζ αντεργατικών μέτρων που έχει αποφασιστεί να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα ξεσηκώσει νέα κύματα ταξικών αγώνων και λαϊκών διαμαρτυριών. H μάχη των ηρωικών καθαριστριών φαίνεται να δίνει μόνο μια πρόγευση, καθώς είναι ένας αγώνας όχι από το παρελθόν αλλά απ’ το μέλλον. Kαι το μόνο μέλλον για την εργατική τάξη, τη νέα γενιά μα και για τους παλιότερους, χαράσσεται με αγώνες – αγώνες στιβαρούς κι ανυποχώρητους για την ανατροπή της κυβέρνησης των τροικανών και των ντόπιων καπιταληστών, για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, με εργατική κυβέρνηση και εργατική εξουσία.