ΚΑΥΤΟ... ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ "ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ" Η ΤΡΟΙΚΑ

 

 

 

Eπικαιροποιημένο Μνημόνιο

Μπαράζ μέτρων προβλέπει το ερχόμενο φθινόπωρο το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα στο μνημόνιο αυτό αναφέρονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως :
• Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με βάση τις “επιδόσεις” του κάθε εργαζομένου. Μείωση επιδομάτων. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε υπηρεσίες οι οποίες θα δοθούν προς εκμετάλλευση στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing).
Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο έχει χάσει το 25% του εργατικού δυναμικού με τραγικές συνέπειες τόσο για τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά, όσο και για όλους τους πολίτες που βρίσκουν ουσιαστικά κλειστές τις υπηρεσίες του, η τρόικα θέλει κι άλλο… αίμα. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 50.000 το προσωπικό στο δημόσιο μέχρι το 2017. Πέραν των συνταξιοδοτήσεων, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν γύρω στις 30.000 νέες απολύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
• Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο με παρεμπόδιση της λήψης αποφάσεων για απεργία. Ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης.
Η τρόικα εξακολουθεί να πιστεύει πως η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά “ελαστική”, παρά το (επίσημο) 1,3 εκατομμύριο άνεργους που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και τους 400.000 επίσημα καταγεγραμμένους ελαστικά εργαζομένους.
• Λειτουργία των ταμείων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας με ανταποδοτικό τρόπο (σ.σ. παροχές σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους).
Η τρόικα θεωρεί πως η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία ευθύνεται διαχρονικά για την εκτίναξη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και, έτσι, του δημοσίου χρέους. Γι’ αυτό πρέπει να περικοπεί κι άλλο. Οι φόροι υπέρ τρίτων οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τα ταμεία πρέπει να καταργηθούν. Η χρηματοδότηση των ταμείων πρέπει να προέρχεται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή όμως τα χρέη των αφεντικών στο ΙΚΑ φτάνουν τα 9,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 50% των ετήσιων δαπανών του ταμείου. Εξάλλου στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε στασιμότητα επόμενα χρόνια, αδυνατώντας να “χρηματοδοτήσει” με εισφορές τα ταμεία…
Τα μέτρα αυτά καταρρίπτουν επί της ουσίας το μύθο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα ληφθούν νέα μέτρα από εδώ και στο εξής.
Τυπικά η κυβέρνηση έχει… δίκιο.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε προηγούμενες επικαιροποιήσεις των Μνημονίων και αντίστοιχους νόμους. Ωστόσο τώρα έρχεται η ώρα της υλοποίησής τους και –απ’ αυτήν την άποψη- είναι “νέα” τόσο για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που παραπαίει μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, όσο και για όλους εμάς που έφτασε η ώρα για να τα γευτούμε. Ή μήπως όχι;

Δ.Κ.