Δευτέρα 28/9 η δίκη

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 09:00, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 14 και με αριθμό πινακίου 13, εκδικάζεται η αγωγή του εργαζόμενου κατά των ΕΛΤΑ COURIER για παράνομη απόλυση. Ο ενάγων, Άκης Γ., είναι μέλος του πρωτοβάθμιου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, της γνωστής ΣΒΕΟΔ.

Η αγωγή κατά των ΕΛΤΑ COURIER έχει ως κύριο αίτημα την επαναπρόσληψή του με αναγνώριση σύμβασης αορίστου χρόνου.

Ανακοίνωση της ΣΒΕΟΔ αναφέρει:

Ο συνάδελφος Άκης Γ. την Παρασκευή της 10ης Απριλίου 2020, λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, και εν μέσω lockdown απολύθηκε τηλεφωνικά (μετά τη λήξη της βάρδιας και το πέρας της διανομής).

Ο συνάδελφος όπως και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ COURIER, κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως, προκειμένου να βρίσκεται υπό διαρκή εργασιακή ομηρία ως ενοικιαζόμενος, υπέγραφε δίμηνες, μηνιαίες ή και δεκαήμερες διαδοχικές συμβάσεις με τις εργολαβικές εταιρίες ΟΝΕΧ και SKYCOM τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται και διεκδικούν η απόλυση ονομάζεται μη ανανέωση της σύμβασης.

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας: Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης (πέρα από τη διαρκή συνδικαλιστική του δράση στο Κέντρο Διανομής Αθηνών καθώς είχε πρωτοστατήσει και στην ίδρυση επιτροπής διανομέων, γεγονός που πιστοποιείται από το σύνολο των εργαζομένων) είναι πως απαίτησε, κέρδισε και ταυτόχρονα παρότρυνε τους συναδέλφους του να συμπεριληφθούν οι τριετίες στο μισθό τους. Η εταιρεία έτοιμη από καιρό, θεώρησε την περίοδο του lockdown προνομιακή και προχώρησε στην απόλυσή του όταν επί καραντίνας ο συνάδελφος κατήγγειλε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη χορήγηση αναγκαστικής άδειας με χρήση της άδειας ανάπαυσης αντί του ειδικού σκοπού.
Και γι’ αυτό ως σωματείο θεωρούμε την απόλυσή του ξεκάθαρα εκδικητική που ως στόχο έχει να φιμώσει το συνδικαλιστικό λόγο προκειμένου να παραδειγματίσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο συνδικαλισμός όταν κινείται στα όρια της γραφικότητας είναι αποδεκτός. Άλλωστε, προσφέρει κι ένα άλλοθι δημοκρατικότητας στην εκάστοτε επιχείρηση. Όταν όμως αντιστέκεται στις βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας και διεκδικεί νόμιμα δικαιώματα, όπως η καταβολή τριετιών κ.ά. που αυξάνουν το μισθολογικό κόστος, μετατρέπεται σε πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο.

Τα ΕΛΤΑ COURIER, η Onex και η θυγατρική της Skycom μέσω της ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών θεωρούν πως κρατούν τα προσχήματα. Θεωρούν πως ως εργαζόμενοι δεν αντιλαμβανόμαστε την βαθιά αντικοινωνική φύση του εργασιακού μοντέλου που προσφέρουν.

Παρότι στα meeting των διοικητικών τους συμβουλίων προφανώς αλληλοσυγχαίρονται για την απορρύθμιση της εργασίας και τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου των Ελληνικών Ταχυδρομείων εμείς είμαστε εδώ για να τους θυμίζουμε πως όταν πρόκειται για το μεροκάματο ο εκβιασμός δεν μπορεί ποτέ να είναι υπαινικτικός. Πως ο μόνιμος εκβιασμός της απόλυσης που επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει νόμιμος και ηθικός.

Τα ΕΛΤΑ COURIER, η Onex και η θυγατρική της Skycom προσπάθησαν να συγκαλύψουν με ψεύδη τις πραγματικές τους προθέσεις προκειμένου να μην συναντήσουν αντιδράσεις κι εκμεταλλεύτηκαν ακόμη και τη συγκυρία της καραντίνας καθώς λόγω της πανδημίας οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία ελέγχου, υπολειτουργούσαν (και συνεχίζουν να υπολειτουργούν).