Αγώνες για να ανατραπεί η κυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο είναι μια κυβέρνηση άγριου ταξικού πολέμου, η οποία με προμετωπίδα τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη έρχεται να επιβάλλει νέα μέτρα κουρέματος μισθών και συντάξεων και τη διάλυση κάθε απομειναριού κράτους-πρόνοιας.

Η παραμονή της frau Διαμαντοπούλου στο θώκο της υπουργού παιδείας είναι μια δήλωση της “εθνικής συνεννόησης για την παιδεία”, της ομοψυχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαζί με τα φασιστοειδή του ΛΑΟΣ και τη θυγατέρα του Μητσοτάκη να διαλύσουν ό,τι απέμεινε από τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Ο προϋπολογισμός του 2012 περιλαμβάνει μείωση δαπανών για την παιδεία ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ (- 8,5%). Τα κονδύλια αυτά δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Η “λειτουργία” τους, μαζί και η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, απαιτεί στην πραγματικότητα ένα “νέο εκπαιδευτικό χάρτη” με περισσότερα από εκατό λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα γίνουν με οικονομικά κριτήρια και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ολόκληρων πανεπιστημίων. Η τοποθέτηση στην… “εφεδρεία” εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών αποτελεί κομμάτι της προσαρμογής της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες της νέας φάσης της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού.

Το μαζικό πέταγμα της νεολαίας από την εκπαίδευση οδηγεί σε μια αγορά μαζικής ανεργίας. Η ανεξέλεγκτη άνοδος της ανεργίας η οποία θα ξεπεράσει το 20% συνολικά και το 50% για τους νέους έχει δημιουργήσει ένα διαρκή εφιάλτη για ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα την προλεταριακή νεολαία.

Μέσα σε αυτό το σύστημα που καταρρέει δεν υπάρχει κανένα μέλλον και κανένα παρόν για ολόκληρη τη νεολαία. Η αδυναμία της κυβέρνησης και του κράτους να διαχειριστούν πολιτικά τη νεολαία είναι που οδηγούν στην όξυνση της αστυνομικής καταστολής. Η υπεράσπιση του ασύλου και των λαϊκών/δημοκρατικών ελευθεριών είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η καπιταλιστική κοινοβουλευτική δημοκρατία που σαπίζει καταργεί τον εαυτό της σύμφωνα με τις ανάγκες της χρεοκοπίας του συστήματός της. Η απάντηση είναι η ενότητα της εργατικής και της νεολαίας σε αντιγραφειοκρατική βάση για να ανατραπεί η κυβέρνηση της κοινωνικής καταστροφής και κάθε επόμενη αστική κυβέρνηση.