της Μαρίας Δρίτσα (ανταπόκριση από τη Σκάλα Λακωνίας)

Δεκάδες αγρότες έκαναν δυναμική πορεία το πρωί της Πέμπτης 3/2 από την πλατεία Πηγών της Σκάλας μέχρι το Πνευματικό Κέντρο όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λιβανός, βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και παρατρεχάμενοι είχαν συνάντηση.

«Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», ήταν δύο από τα συνθήματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοι σύλλογοι Σπάρτης και Λακωνίας, το σωματείο Συνταξιούχων και η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ευρώτα που παλεύει ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος της περιοχής από την κατασκευή σκουπιδοεργοστάσιου – χωματερής πάνω στις πηγές του Βασιλοπόταμου και του Ευρώτα. 

Ο υπουργός πλησίασε και συνομίλησε με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μεριμνά για τη μείωση του κόστους παραγωγής… Ωστόσο από τις δηλώσεις μέχρι τα έργα υπάρχει αγεφύρωτη απόσταση.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδίως της ενέργειας (ηλεκτρικό, πετρέλαιο) αλλά και των λιπασμάτων, μηχανημάτων κ.λπ. είναι απαγορευτική για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι (εναπομείναντες) αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα και με τεράστια χρέη, ενώ οι κάτοικοι των πόλεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με απλησίαστες τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Οι διαμαρτυρίες στη Λακωνία φαίνεται να είναι οι πρώτες ριπές σε μια μεγάλη ομοβροντία  αγροτικών κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Ήδη, στον κόμβο της Νίκαιας παρατάσσονται από αύριο Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νομών της Θεσσαλίας. Εδώ και βδομάδες πραγματοποιούνται συσκέψεις σε χωριά και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ, στις Περιφέρειες, στον ΕΛΓΑ. Η κρίση του καπιταλισμού συνδυασμένη και με την πανδημία πυροδοτεί τον πληθωρισμό και εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές και ιδίως τις τιμές της ενέργειας. Για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες τίθεται θέμα επιβίωσης.  Οι δυναμικές, μαχητικές δράσεις των αγροτών είναι μονόδρομος, αλλά το ίδιο αφορά την εργατική τάξη και τους κατοίκους των πόλεων.
Οι αγρότες δεν θέλουν να μετακυλήσουν το κόστος παραγωγής στο αγοραστικό κοινό όπως κάνουν οι αλυσίδες εμπορίου. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και για τους αγρότες παραγωγούς και για το αγοραστικό κοινό στις πόλεις. Οι αγρότες ζητούν ελάττωση του υψηλού κόστους παραγωγής με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Ακόμα, ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επιβίωσης.

Φωτογραφίες: Μαρία Δρίτσα