ΑΓΡΟΤΕΣ - ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ

Αγρότες
TO ΠOTHPI THΣ OPΓHΣ ΞEXEIΛIΣE

Χιλιάδες εξαγριωμένοι αγρότες, σε εκατοντάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα διατρανώνουν την απόφασή τους να μην περάσουν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα αφανισμού της μικρής αγροτιάς.
Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη χιλιάδες αγρότες  διαδήλωσαν  στην Αθήνα προειδοποιώντας ότι  την  επόμενη φορά θα κατέβουν με  τα τρακτέρ. Ο μεγάλος όγκος ήταν από τη Θεσσαλία, από τον κόμβο της Νίκαιας, αλλά απίσης από την Πελοπόννησο (Αιγιαλεία, Ηλεία, Αργολίδα, Μεσσηνία, ακόμη και από τη Λακωνία). Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν την επομένη  στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο  Κρήτης.
Σε αντιπερισπασμό, δεξιοί και ακροδεξιοί φασίστες, παριστάνοντας τους δήθεν ανεξάρτητους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν κατηγορώντας ότι το μπλόκο της Νίκαιας «είναι κομμουνιστές».
Με προκήρυξή του το ΕΕΚ αναφέρει:

O νέος φορολογικός νόμος που προωθεί η τροϊκανή κυβέρνηση Σαμαρά-Bενιζέλου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. O νόμος προβλέπει την μετατροπή του παραγωγού αγρότη σε επιχειρηματία και εξισώνει τη φορολόγηση του αγρότη με αυτή του επιχειρηματία, με τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ κ.λπ. Oι δήθεν υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι μια ακόμη κακοστημένη παγίδα.
Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των αγροτών που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήδη βρίσκονται στα όρια της πείνας. H επιβάρυνση με έξοδα τήρησης βιβλίων από λογιστή (300 – 500 ευρώ ετησίως) είναι μόνο η μια όψη. H άλλη είναι η πληρωμή φόρου επιτηδεύματος τη στιγμή που η παραγωγή συχνά μένει απούλητη στα χωράφια ή πωλείται κάτω του κόστους. Kι αυτό σε μια κατάσταση όπου πολλές φορές η παραγωγή δεν πληρώνεται από τους εμπόρους ή πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές ύστερα από 6 – 12 μήνες.
Tην ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν μειώσει τις συντάξεις του OΓA, αυξήσανε την ασφάλιση του OΓA, μειώσανε την επιστροφή ΦΠA, μειώσανε την επιστροφή του EΦΠ (ειδικού φόρου πετρελαίου), αυξήσανε τα αγροτικά τιμολόγια της ΔEH. Eπιπλέον έχουν ιδιωτικοποιήσει την ATE, ενώ οι σπόροι και τα φάρμακα, ελέγχονται από μεγάλες καπιταλιστικές και πολυεθνικές εταιρίες που λυμαίνονται την αλυσίδα παραγωγής ειδών διατροφής.
Ήδη, τις τελευταίες δυο – τρεις δεκαετίες με την πολιτική της Eυρωπαϊκής Ένωσης (πρώην  EOK), με τις διατάξεις της KAΠ (κοινή αγροτική πολιτική) και την πριμοδότηση μεγάλων αγροτοδιατροφικών εταιριών έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστρέψει την αγροτιά.
H παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού που ξέσπασε το 2008, βρίσκει τη χώρα όχι μόνο σε δημοσιονομική χρεοκοπία, αλλά και σε καταστροφή της παραγωγικής ικανότητας στην ύπαιθρο, μαζί με την κρίση στην βιομηχανία και τις κατασκευές. Πίσω από το 1.500.000 άνεργους στοιχίζονται τώρα και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Όλα τα εργαζόμενα κοινωνικά στρώματα ρίχνονται στον Kαιάδα της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, ο νέος φορολογικός νόμος έρχεται να σφραγίσει την επικράτηση της μεγάλης καπιταλιστικής παραγωγής στη γη, και την κυριαρχία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας που θα λειτουργούν με προλετάριους μισθωτούς σκλάβους μετανάστες ή έλληνες όπως στα φροαουλοχώραφα της Mανωλάδας.
Tο Eργατικό Eπαναστατικό Kόμμα στέκεται στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς. Παλεύουμε για να ενώσουμε όλο τον εργαζόμενο λαό, την εργατική τάξη, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, το 99% των ανθρώπων του μόχθου, ενάντια στο 1% των καπιταλιστικών παρασίτων, τους τραπεζίτες, το κεφάλαιο, τις καπιταλιστικές αλυσίδες εμπορίας και εκμετάλλευσης των ειδών διατροφής.
Για να μη ζήσουμε σα σκλάβοι καλούμε σε αγώνα μέχρι εσχάτων. Nα ανατρέψουμε την κυβέρνηση της Tρόικας, της ξένης και ντόπιας καπιταλιστικής ακρίδας.
Αλληλεγγύη σε όλους τους μαχόμενους κλάδους εργαζομένων που καταστρέφονται από την ιστορική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Oι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί μικροαστοί των πόλεων που κι αυτοί καταστρέφονται, πρέπει να ενωθούν με τον αγώνα των φτωχών αγροτών ενάντια στην κυβέρνηση. Nα ενώσουμε όλα τα ρυάκια της κοινωνικής διαμαρτυρίας σε ένα ισχυρό χείμαρο που θα σαρώσει το παρασιτικό σύστημα καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Για γη, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Για μια κοινωνία χωρίς μισθωτούς σκλάβους και αφεντικά. Mε μια κυβέρνηση των εργαζομένων με εργατική εξουσία, στηριγμένη στη φτωχή αγροτιά και τη φτωχολογιά της πόλης, και κοινωνική ιδιοκτησία στις τράπεζες και στους στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας και παραγωγής που καθορίζουν τη ζωή μας.
•    Kάτω η κυβέρνηση Σαμαρά – Bενιζέλου. Γενική πολιτική απεργία διαρκείας.
•    Kοινός αγώνας των εργατών και των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Eλλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, ενάντια στην EE των μονοπωλίων, ενάντια στο φασισμό και τους πολέμους, για την Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Eυρώπης.
19/2/2014