Πεντακόσιοι περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, μαζί με αλληλέγγυους από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Μαρτίου.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Θερμή ήταν η υποδοχή 5 – 6 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων που έφθασαν στον τόπο συγκέντρωσης. Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως μπροστά στην εκρηκτικότητα των προβλημάτων, την εκτόξευση των καυσίμων και λιπασμάτων στα ύψη, κάτι άλλο, διαφορετικό και μεγάλο χρειάζεται να γίνει για να μην ξεκληριστεί εντελώς η αγροτιά. Ένα σύνθημα των αγροτών έλεγε: «Πότε με τα πόδια, πότε με τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ». Αλλά δεν αρκεί να το λες ως σύνθημα. Μια εξέγερση όμοια και μεγαλύτερη από εκείνη του Κιλελέρ πριν 112 χρόνια πρέπει τώρα να οργανωθεί. Με ανακοίνωσή του το ΕΕΚ τονίζει:  

Νίκη στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καλεί την αγροτιά και την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, να παλέψουν για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συντάσσεται με τους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο κατά της Ρωσίας, εμπλέκοντας και τη χώρα μας στην πολεμική σύγκρουση. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο υπάρχουν λεφτά και άμεση βοήθεια, για τα αιτήματα των αγροτών και του λαού υπάρχουν μόνο προπαγανδιστικά ψίχουλα και βαθειά αφαίμαξη. Μαζί με τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας τώρα προστίθενται και οι επιπτώσεις του πολέμου.

Το ΕΕΚ υποστηρίζει τα αιτήματα των αγροτο-κτηνοτρόφων:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση στις ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και τώρα, με την εκτίναξη των τιμών, γενναία επιδότηση.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορεί να ζήσει η αγροτική οικογένεια παρέχοντας συγχρόνως φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.
  • Αποζημιώσεις όλων όσοι επλήγησαν από τον παγετό και τις πυρκαγιές στο 100% στις πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% τις πραγματικές ζημιές.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Αρδευτικά έργα, για να μην χάνονται εκατομμύρια κυβικά νερό στην θάλασσα.

Η διαχρονικά προβληματική κατάσταση της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, έχει γίνει τραγική από την έκρηξη της ακρίβειας, την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, των λιπασμάτων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων στα ύψη. Τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία γίνεται τραγικότερη. Ο αγρότης δεν μπορεί να παράγει, ενώ ο εργάτης δεν μπορεί να καταναλώσει. Στην ύπαιθρο οι εναπομείναντες αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν, ενώ την ίδια στιγμή ένα από τα εναπομείναντα μεγάλα εργοστάσια, η ΛΑΡΚΟ, κλείνει. Οι εργάτες χάνουν τις δουλειές τους και ξεπέφτουν στην ανεργία, οι αγρότες χάνουν τα χωράφια τους και βυθίζονται στα χρέη. Η κυβερνητική φιλολογία ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, είναι ψεύδος. Οι κεντρικές τράπεζες και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που κορύφωσή της είναι η πανδημία και η κλιματική καταστροφή, ρίξανε τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ πυροδοτώντας από το 2021 ένα ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ανεβάζοντας τα επιτόκια το 2022 και κλίνοντας τις στρόφιγγες της φτηνής ρευστότητας βουλιάζουν ακόμα παραπέρα την οικονομία στην ύφεση και πυροδοτούν την βόμβα του χρέους – την ίδια στιγμή που πραγματικές βόμβες πέφτουν στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (και από τις προηγούμενες καπιταλιστικές κυβερνήσεις) στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου. Για τους εργάτες ανεργία, ελαστική εργασία και υπερεκμετάλλευση. Για τους αγρότες απώλεια του μικρού κλήρου προς όφελος μεγάλων αγροτικών – καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που «παράγει» ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του, είναι ανάγκη να υπάρξει ένας μεγάλος ξεσηκωμός, αγώνας, εξέγερση, επανάσταση. Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα χρηματιστικά παράσιτα. Ριζική αλλαγή του οικονομικού – κοινωνικού μοντέλου παραγωγής, αλλαγή της σχέσης πόλης-υπαίθρου, συμφιλίωση με τη φύση, όχι η αντιμετώπισή της σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για μια εργατική κυβέρνηση των εργατών και φτωχών αγροτών, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση.

Ενότητα του εργαζόμενου λαού, των εργατών και αγροτών ενάντια στο κεφάλαιο και τις υπερεθνικές του ιμπεριαλιστικές συσπειρώσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κλείσιμο των ιμπεριαλιστικών βάσεων στην Ελλάδα. Πόλεμος στον πόλεμο του ΝΑΤΟ/ΗΠΑ/ΕΕ.

     ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ  

      18/3/2022