ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ

Οκτώ νεκροί, δεκάδες τραυματίες και κρατούμενοι και 22 αγνοούμενοι είναι το αποτέλεσμα της κρατικής καταστολής στην επαρχία της Οαχάκα στο νότο του Μεξικού, ενάντια στην αντεργατική νομοθεσία που προωθείται από την κεντρική κυβέρνηση.

 

Τις πρόσφατες εβδομάδες, η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στον αντιδραστικό εργασιακό νόμο του Προέδρου της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, απλώθηκε σε πολλές επαρχίες του νότου του Μεξικού. Η επαρχία της Οαχάκα είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας, με το 67% του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας και το 28% να ζει κάτω από αυτό. Ο αγώνας των καθηγητών ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών τους συνθηκών και το τσάκισμα του δικαιώματος συλλογικών διεκδικήσεων μέσα από τα συνδικάτα τους -στα πλαίσια ενός συνόλου νόμων ιδιωτικοποιήσεων υπό την επίβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας-, γνώρισε την ωμή καταστολή κράτους και αστυνομίας, που όμοιά της η χώρα πιθανόν έχει να δει από τη σφαγή των αριστερών φοιτητών στην Πλατεία Τλατελόλκο τον Οκτώβρη του 1968.

Από τις 12 Ιουνίου τα οδοφράγματα και οι διαδηλώσεις πληθαίνουν, παραλύοντας τις δημοτικές αρχές που καλούν την κεντρική διοίκηση (σημ.: το Μεξικό είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία) να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. Από την αδυναμία της αστυνομίας να “ξηλώσει” τα οδοφράγματα, γεννήθηκε το έγκλημα στη συνοικία Νοτσιτσλάν ενάντια σε 2.000 άοπλους καθηγητές, γονείς και μέλη αλληλέγγυων οργανώσεων. Οκτώ νεκροί, δεκάδες τραυματίες και κρατούμενοι και 22 αγνοούμενοι είναι το αποτέλεσμα της κρατικής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού των Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση (CNTE).

Φυσικά, η κρατική και παρακρατική βία στο Μεξικό δεν πέφτει από τον ουρανό: στην προκειμένη περίπτωση, ήδη μόλις πριν από ένα μήνα, ένας εκπαιδευτικός από τη γειτονική επαρχία της Τσιάπας βρέθηκε χτυπημένος μέχρι θανάτου στο σπίτι του μετά από κινητοποίηση του κλάδου του. Οι διεκδικήσεις των καθηγητών, που στην Οαχάκα διεκδικούν την παραίτηση του Κυβερνήτη, εκφράζουν μια γενικότερη κοινωνική αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση του Μεξικού. Την ίδια κυβέρνηση που ευθύνεται για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών το 2014 στην Αγιοτσινάπα, λίγες μέρες πριν από την ημέρα μνήμης της σφαγής στην Πλατεία Ταλατελόλκο.

Νίκη στον αγώνα των καθηγητών! Κάτω ο αντεργατικός νόμος! Καταδίκη των υπεύθυνων για τη σφαγή στην Οαχάκα! Να βρεθούν ζωντανοί οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές!

ΝΑL